Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Prażuchy, kućmoki i cimorajdy


     Z kraju faraonów

     Tytułowe potrawy serwowane są w wielu domach w okolicach Myszkowa. I mają swoje święto podczas sierpniowego festynu Chorońskie Prażuchy.

     - Impreza odbywa się z inicjatywy mieszkańców dwóch sołectw w gminie Poraj: Choronia i Dębowca. To oni chcieli zrobić przedsięwzięcie z mocnym zacięciem kulinarnym. Gwiazdą miał być ziemniak i groch - wyjaśnia Magdalena Ryziuk-Wilk, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Poraju. - Kulinarne wątki pojawiają się na różnych naszych imprezach. Mamy warsztaty kulinarne oraz konkurs Jurajskie Smaki - dodaje.

     W miniony weekend Chorońskie Prażuchy odbyły się już po raz ósmy. Menu jak zwykle przygotowało prężnie działające Koło Terenowe Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów.

     Królowały prażuchy, czyli pieczonki - ziemniaki, buraki, marchewka, cebula, boczek i kiełbasa układane warstwowo i zapiekane w żeliwnym kociołku na ognisku. - Przygotowujemy okoto 20 takich garnków. Wszyscy się dziwią, dlaczego nie robimy tego dania w jednym ogromnym garze. Ale chcemy zachować proporcje, jakie stosuje się u każdego z nas w domu - wyjaśnia Magdalena Ryziuk-Wilk.

     Były też inne prażuchy - czyli potrawa z ziemniaków, zasypanych przed końcem gotowania mąką, okraszonych boczkiem przesmażanym z cebulką. Spróbować można było też kućmoka - dużego ziemniaczanego placka pieczonego w piekarniku oraz cimorajdów - przecieranych ziemniaków duszonych z grzybami leśnymi.

     Menu uzupełniły emeryckie leczo, kapusta z grochem oraz placki ziemniaczane przygotowywane przez Kolo Gospodyń Wiejskich "Malwy".

     - Wymienione potrawy w Poraju serwowane są na co dzień. Receptury przekazuje się w rodzinach z pokolenia na pokolenia - opowiada dyrektor GOK. - Jeśli komuś coś posmakuje na Chorońskich Prażuchach, to może zapytać naszych kucharek o recepturę. Chociaż po wydaniu posiłków są bardzo zmęczone, to zawsze chętnie rozmawiają o swoich przepisach.

PRAŻUCHY (porcja dla 5 osób)

Składniki: 1 i 1/2 kg ziemniaków 1/4 kg mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól 300 g boczku słonina 2 cebule.

Sposób przygotowania: Sposób przygotowania: Ziemniaki gotować z odrobiną soli. Gdy będą na pół miękkie, zasypać je mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotować dalej. Po ugotowaniu odcedzić wodę i ubić ziemniaki na kleistą masę. Nakładać na talerz łyżką zanurzoną w oliwie. Podawać z okrasą z boczku i drobno posiekanej cebuli.

KUĆMOK

Składniki: Składniki: 1 kgziemniaków 250 g boczku 1 mała cebula 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 jajka sól pieprz.

Sposób przygotowania: Ziemniaki zetrzeć na tarce, wbić jajka, dodać mąkę. Boczek podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką, wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 °C.


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

26 sierpnia 2018


   

Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej