Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Prażuchy, kućmoki i cimorajdy


     Z kraju faraonów

     Tytułowe potrawy serwowane są w wielu domach w okolicach Myszkowa. I mają swoje święto podczas sierpniowego festynu Chorońskie Prażuchy.

     - Impreza odbywa się z inicjatywy mieszkańców dwóch sołectw w gminie Poraj: Choronia i Dębowca. To oni chcieli zrobić przedsięwzięcie z mocnym zacięciem kulinarnym. Gwiazdą miał być ziemniak i groch - wyjaśnia Magdalena Ryziuk-Wilk, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Poraju. - Kulinarne wątki pojawiają się na różnych naszych imprezach. Mamy warsztaty kulinarne oraz konkurs Jurajskie Smaki - dodaje.

     W miniony weekend Chorońskie Prażuchy odbyły się już po raz ósmy. Menu jak zwykle przygotowało prężnie działające Koło Terenowe Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów.

     Królowały prażuchy, czyli pieczonki - ziemniaki, buraki, marchewka, cebula, boczek i kiełbasa układane warstwowo i zapiekane w żeliwnym kociołku na ognisku. - Przygotowujemy okoto 20 takich garnków. Wszyscy się dziwią, dlaczego nie robimy tego dania w jednym ogromnym garze. Ale chcemy zachować proporcje, jakie stosuje się u każdego z nas w domu - wyjaśnia Magdalena Ryziuk-Wilk.

     Były też inne prażuchy - czyli potrawa z ziemniaków, zasypanych przed końcem gotowania mąką, okraszonych boczkiem przesmażanym z cebulką. Spróbować można było też kućmoka - dużego ziemniaczanego placka pieczonego w piekarniku oraz cimorajdów - przecieranych ziemniaków duszonych z grzybami leśnymi.

     Menu uzupełniły emeryckie leczo, kapusta z grochem oraz placki ziemniaczane przygotowywane przez Kolo Gospodyń Wiejskich "Malwy".

     - Wymienione potrawy w Poraju serwowane są na co dzień. Receptury przekazuje się w rodzinach z pokolenia na pokolenia - opowiada dyrektor GOK. - Jeśli komuś coś posmakuje na Chorońskich Prażuchach, to może zapytać naszych kucharek o recepturę. Chociaż po wydaniu posiłków są bardzo zmęczone, to zawsze chętnie rozmawiają o swoich przepisach.

PRAŻUCHY (porcja dla 5 osób)

Składniki: 1 i 1/2 kg ziemniaków 1/4 kg mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól 300 g boczku słonina 2 cebule.

Sposób przygotowania: Sposób przygotowania: Ziemniaki gotować z odrobiną soli. Gdy będą na pół miękkie, zasypać je mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotować dalej. Po ugotowaniu odcedzić wodę i ubić ziemniaki na kleistą masę. Nakładać na talerz łyżką zanurzoną w oliwie. Podawać z okrasą z boczku i drobno posiekanej cebuli.

KUĆMOK

Składniki: Składniki: 1 kgziemniaków 250 g boczku 1 mała cebula 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 jajka sól pieprz.

Sposób przygotowania: Ziemniaki zetrzeć na tarce, wbić jajka, dodać mąkę. Boczek podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką, wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 °C.


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

26 sierpnia 2018


   


Targ zamknięty. Droga do zbawienia - lekcje Hioba Targ zamknięty. Droga do zbawienia - lekcje Hioba
o. Adam Szustak OP
To konferencja, która całkowicie odrzuca w kąt starotestamentalną zasadę handlowania z Panem Bogiem. O. Adam Szustak na pierwszy plan wysuwa tutaj to, co mamy najcenniejsze, czyli... naszą relację z Bogiem, opartą na wolności. Żeby Ci to pokazać, o. Adam Szustak sięga po historię Hioba i... niemal odwraca ją do góry nogami, ukazując nieznane dotąd spojrzenie. ... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej