Śliwki pod kruszonką
Kwaśne i słodkie Sezon na śliwki trwa. To szczególnie pracowity czas dla mieszkańców Doliny Dolnej Wisły, która od dwustu lat słynie jako zagłębie śliwkowe. - Od dziecka uczestniczyłem w produkcji powideł z węgierek - wspomina Jan Iwanowski z miejscowości Strzelce Dolne k. Bydgoszczy. - W czasach komunizmu władze na pewien okres zakazały nam robienia przetworów na sprzedaż, ale współcześnie, gdy znów zaczęło się mówić o zdrowej żywności, powróciliśmy do rodzinnej tradycji. Z inicjatywy Jana Iwanowskiego od 2001 r. w Strzelcach Dolnych jest organizowane Święto Śliwki, podczas którego gospodynie na oczach wszystkich gości smażą powidła. W tym wydarzeniu co roku bierze udział 40-50 tys. osób z całego województwa. Kilka lat temu strzeleckie powidła zostały zarejestrowane jako produkt tradycyjny na liście Ministerstwa Rolnictwa. - Nasze powidła różnią się od tych produkowanych przemysłowo - my nie gotujemy śliwek, tylko wysmażamy je w specjalnych kotłach miedzianych. Dzięki temu powidła mają całkowicie inny smak i aromat - zaznacza pan Jan. - Początkowo smażymy śliwki razem z pestkami, a po pewnym czasie oddzielamy miąższ od pestek za pomocą sita. Smażenie powideł trwa cały dzień, później rozlewa się je do słoiczków. Z kilograma węgierek uzyskuje się jeden słoiczek, czyli ok. 350 g. Skład to 100 proc. śliwek, bez żadnych dodatków. - Jeśli śliwki są kwaśne, to na 120-kilogra- mowy kocioł dodaje się 1 kg cukru. Ale jeśli śliwki są dojrzałe, nie dodajemy cukru. Powidła nie mają prawa się popsuć, mogą stać nawet 2-3 lata - zapewnia gospodarz. Państwo Iwanowscy często jadają powidła na śniadanie do chleba, a na kolację do kaszy manny. Pieką również ciasta ze śliwkami oraz pączki i rogaliki z powidłami. - Śliwki są lekko kwaskowe i to jest ciekawy element w słodkim cieście, przyjemny dla podniebienia - zachwala pan Jan. I zaprasza do Strzelec Dolnych na Święto Śliwki, 1 i 2 września. A tym, którzy nie mają czasu na robienie powideł ani pieczenie ciasta, polecam prosty i szybki przepis na śliwki > pod kruszonką - idealne połączenie smaku kwaśnego ze słodkim.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 2 września 2018
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |