Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Śliwki pod kruszonką


Kwaśne i słodkie

Sezon na śliwki trwa. To szczególnie pracowity czas dla mieszkańców Doliny Dolnej Wisły, która od dwustu lat słynie jako zagłębie śliwkowe. - Od dziecka uczestniczyłem w produkcji powideł z węgierek - wspomina Jan Iwanowski z miejscowości Strzelce Dolne k. Bydgoszczy. - W czasach komunizmu władze na pewien okres zakazały nam robienia przetworów na sprzedaż, ale współcześnie, gdy znów zaczęło się mówić o zdrowej żywności, powróciliśmy do rodzinnej tradycji.

Z inicjatywy Jana Iwanowskiego od 2001 r. w Strzelcach Dolnych jest organizowane Święto Śliwki, podczas którego gospodynie na oczach wszystkich gości smażą powidła. W tym wydarzeniu co roku bierze udział 40-50 tys. osób z całego województwa. Kilka lat temu strzeleckie powidła zostały zarejestrowane jako produkt tradycyjny na liście Ministerstwa Rolnictwa. - Nasze powidła różnią się od tych produkowanych przemysłowo - my nie gotujemy śliwek, tylko wysmażamy je w specjalnych kotłach miedzianych. Dzięki temu powidła mają całkowicie inny smak i aromat - zaznacza pan Jan. - Początkowo smażymy śliwki razem z pestkami, a po pewnym czasie oddzielamy miąższ od pestek za pomocą sita.

Smażenie powideł trwa cały dzień, później rozlewa się je do słoiczków. Z kilograma węgierek uzyskuje się jeden słoiczek, czyli ok. 350 g. Skład to 100 proc. śliwek, bez żadnych dodatków. - Jeśli śliwki są kwaśne, to na 120-kilogra- mowy kocioł dodaje się 1 kg cukru. Ale jeśli śliwki są dojrzałe, nie dodajemy cukru. Powidła nie mają prawa się popsuć, mogą stać nawet 2-3 lata - zapewnia gospodarz.

Państwo Iwanowscy często jadają powidła na śniadanie do chleba, a na kolację do kaszy manny. Pieką również ciasta ze śliwkami oraz pączki i rogaliki z powidłami. - Śliwki są lekko kwaskowe i to jest ciekawy element w słodkim cieście, przyjemny dla podniebienia - zachwala pan Jan. I zaprasza do Strzelec Dolnych na Święto Śliwki, 1 i 2 września.

A tym, którzy nie mają czasu na robienie powideł ani pieczenie ciasta, polecam prosty i szybki przepis na śliwki > pod kruszonką - idealne połączenie smaku kwaśnego ze słodkim.

Składniki: 10-15 śliwek węgierek 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu łyżeczki sproszkowanego imbiru.

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Naczynie żaroodporne lub małą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim śliwki skórką do dołu, posypać częścią cynamonu i imbiru. Płatki owsiane wymieszać z miodem, olejem, wiórkami kokosowymi i resztą przypraw. Tak powstałą kruszonkę ułożyć na śliwkach. Zapiekać w temp. 180 st. przez ok. 20 minut. Można udekorować świeżymi owocami i jogurtem.


Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 2 września 2018



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Zytaśw. Zyta

Modlitwa do św. ZytyModlitwa do św. Zyty

Litania do św. ZytyLitania do św. Zyty

Dlaczego stosujemy poświęcenia?Dlaczego stosujemy poświęcenia?

Choroby układu krążenia stanowią najczęstszą przyczynę zgonów oraz inwalidztwaChoroby układu krążenia stanowią najczęstszą przyczynę zgonów oraz inwalidztwa

Sanktuarium św. WolfgangaSanktuarium św. Wolfganga

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej