Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Śliwki pod kruszonką


     Kwaśne i słodkie

     Sezon na śliwki trwa. To szczególnie pracowity czas dla mieszkańców Doliny Dolnej Wisły, która od dwustu lat słynie jako zagłębie śliwkowe. - Od dziecka uczestniczyłem w produkcji powideł z węgierek - wspomina Jan Iwanowski z miejscowości Strzelce Dolne k. Bydgoszczy. - W czasach komunizmu władze na pewien okres zakazały nam robienia przetworów na sprzedaż, ale współcześnie, gdy znów zaczęło się mówić o zdrowej żywności, powróciliśmy do rodzinnej tradycji.

     Z inicjatywy Jana Iwanowskiego od 2001 r. w Strzelcach Dolnych jest organizowane Święto Śliwki, podczas którego gospodynie na oczach wszystkich gości smażą powidła. W tym wydarzeniu co roku bierze udział 40-50 tys. osób z całego województwa. Kilka lat temu strzeleckie powidła zostały zarejestrowane jako produkt tradycyjny na liście Ministerstwa Rolnictwa. - Nasze powidła różnią się od tych produkowanych przemysłowo - my nie gotujemy śliwek, tylko wysmażamy je w specjalnych kotłach miedzianych. Dzięki temu powidła mają całkowicie inny smak i aromat - zaznacza pan Jan. - Początkowo smażymy śliwki razem z pestkami, a po pewnym czasie oddzielamy miąższ od pestek za pomocą sita.

     Smażenie powideł trwa cały dzień, później rozlewa się je do słoiczków. Z kilograma węgierek uzyskuje się jeden słoiczek, czyli ok. 350 g. Skład to 100 proc. śliwek, bez żadnych dodatków. - Jeśli śliwki są kwaśne, to na 120-kilogra- mowy kocioł dodaje się 1 kg cukru. Ale jeśli śliwki są dojrzałe, nie dodajemy cukru. Powidła nie mają prawa się popsuć, mogą stać nawet 2-3 lata - zapewnia gospodarz.

     Państwo Iwanowscy często jadają powidła na śniadanie do chleba, a na kolację do kaszy manny. Pieką również ciasta ze śliwkami oraz pączki i rogaliki z powidłami. - Śliwki są lekko kwaskowe i to jest ciekawy element w słodkim cieście, przyjemny dla podniebienia - zachwala pan Jan. I zaprasza do Strzelec Dolnych na Święto Śliwki, 1 i 2 września.

     A tym, którzy nie mają czasu na robienie powideł ani pieczenie ciasta, polecam prosty i szybki przepis na śliwki > pod kruszonką - idealne połączenie smaku kwaśnego ze słodkim.

Składniki: 10-15 śliwek węgierek 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu łyżeczki sproszkowanego imbiru.

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Naczynie żaroodporne lub małą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim śliwki skórką do dołu, posypać częścią cynamonu i imbiru. Płatki owsiane wymieszać z miodem, olejem, wiórkami kokosowymi i resztą przypraw. Tak powstałą kruszonkę ułożyć na śliwkach. Zapiekać w temp. 180 st. przez ok. 20 minut. Można udekorować świeżymi owocami i jogurtem.


Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika

2 września 2018


   


Jak kochać i być kochanym Jak kochać i być kochanym
John Powell
Autor, amerykański jezuita, rozmawia z czytelnikami o sprawach intymnych w sposób prosty i przystępny, by razem z nimi podjąć próbę rozwiązania tajemnic miłości... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej