Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Bakłażan


Smaczny bakłażan Olgi Bończyk

Od 2007 r. w każdą sobotę widzowie telewizyjnej dwójki mogli kibicować kulinarnym potyczkom dwóch drużyn, które w ciągu 20 min. miały przygotować danie z produktów znajdujących się w przeciętnej lodówce. Gospodarzem tego programu byta aktorka Olga Bończyk, która w tym tygodniu podzieliła się swoim autorskim przepisem na bakłażana.

- Podczas nagrywania programu ";Smaczne Go!" zdarzało się nam wiele przygód. Niektóre z nich mroziły nawet krew w żyłach. Ponieważ program nie był montowany, lecz robiony "na żywca", wielu sytuacji nie mogliśmy ukryć przed publicznością - opowiada prowadząca. Pewnego razu telewizyjny kucharz zaciął się podczas krojenia i z jego palca zaczęła dość mocno kapać krew. Ponieważ nie można było przerwać programu, trzeba było to jakoś zatuszować. - Jedną ręką musiał dokończyć swoje zadanie, a ja, z ukrycia musiałam próbować opatrzyć i zatuszować ten incydent, żeby nikt sobie nie pomyślał, że gotowanie to zadanie ekstremalne! - mówi Olga Bończyk.

Innym razem pewien aktor przyniósł do programu wielkiego karczocha. Jego jadalna część to tzw. serce, które trzeba wcześniej wykroić ze środka. - Kiedy kucharzowi się udało to zrobić i zajął się innym zadaniem, chciałam mu w nim pomóc, posprzątałam więc wszystkie obierki, a wraz z nimi wyrzuciłam do kosza karczochowe "serce". Gdy po jakimś czasie wszyscy zaczęli go szukać, zorientowałam się, co zrobiłam. Ale już było za późno... W słuchawce usłyszałam tylko głos z reżyserki: "tylko nie waż mi się go teraz wyjmować ze śmietnika!".

Musieliśmy wytłumaczyć widzom, że potrawy z karczocha nie będzie, bo do gotowania trzeba wkładać całe serce!

SKŁADNIKI:
bakłażan pomidory Pelati w puszce bazylia 1 cebula ser mozzarella

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w 0.5 cm plastry, posolić i odstawić, żeby zmiękły. Grillować na suchej patelni. Pomidory gotować w garnku około pół godziny, aż do odparowania, żeby powstał naturalny gęsty sos, bez dodawania zagęszczaczy. Jedną cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do pomidorów. Dodać świeżą bazylię, czosnek. Na dno brytfanki wlać trochę sosu i przekładać plastrami bakłażana, wierzch posypujemy serem. Wkładamy na 20 min. do piekarnika. Przed podaniem można jeszcze raz posypać bazylią. Zamiast bakłażana można użyć innych warzyw np. cukinii albo dodać mięso.


 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej