Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Bakłażan


Smaczny bakłażan Olgi Bończyk

Od 2007 r. w każdą sobotę widzowie telewizyjnej dwójki mogli kibicować kulinarnym potyczkom dwóch drużyn, które w ciągu 20 min. miały przygotować danie z produktów znajdujących się w przeciętnej lodówce. Gospodarzem tego programu byta aktorka Olga Bończyk, która w tym tygodniu podzieliła się swoim autorskim przepisem na bakłażana.

- Podczas nagrywania programu ";Smaczne Go!" zdarzało się nam wiele przygód. Niektóre z nich mroziły nawet krew w żyłach. Ponieważ program nie był montowany, lecz robiony "na żywca", wielu sytuacji nie mogliśmy ukryć przed publicznością - opowiada prowadząca. Pewnego razu telewizyjny kucharz zaciął się podczas krojenia i z jego palca zaczęła dość mocno kapać krew. Ponieważ nie można było przerwać programu, trzeba było to jakoś zatuszować. - Jedną ręką musiał dokończyć swoje zadanie, a ja, z ukrycia musiałam próbować opatrzyć i zatuszować ten incydent, żeby nikt sobie nie pomyślał, że gotowanie to zadanie ekstremalne! - mówi Olga Bończyk.

Innym razem pewien aktor przyniósł do programu wielkiego karczocha. Jego jadalna część to tzw. serce, które trzeba wcześniej wykroić ze środka. - Kiedy kucharzowi się udało to zrobić i zajął się innym zadaniem, chciałam mu w nim pomóc, posprzątałam więc wszystkie obierki, a wraz z nimi wyrzuciłam do kosza karczochowe "serce". Gdy po jakimś czasie wszyscy zaczęli go szukać, zorientowałam się, co zrobiłam. Ale już było za późno... W słuchawce usłyszałam tylko głos z reżyserki: "tylko nie waż mi się go teraz wyjmować ze śmietnika!".

Musieliśmy wytłumaczyć widzom, że potrawy z karczocha nie będzie, bo do gotowania trzeba wkładać całe serce!

SKŁADNIKI:
bakłażan pomidory Pelati w puszce bazylia 1 cebula ser mozzarella

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w 0.5 cm plastry, posolić i odstawić, żeby zmiękły. Grillować na suchej patelni. Pomidory gotować w garnku około pół godziny, aż do odparowania, żeby powstał naturalny gęsty sos, bez dodawania zagęszczaczy. Jedną cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do pomidorów. Dodać świeżą bazylię, czosnek. Na dno brytfanki wlać trochę sosu i przekładać plastrami bakłażana, wierzch posypujemy serem. Wkładamy na 20 min. do piekarnika. Przed podaniem można jeszcze raz posypać bazylią. Zamiast bakłażana można użyć innych warzyw np. cukinii albo dodać mięso.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 4 stycznia 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Co oznacza wierzę w Światłość ze Światłości?Co oznacza wierzę w Światłość ze Światłości?

Wiersze na Adwent i Boże NarodzenieWiersze na Adwent i Boże Narodzenie

Betlejem - Asyż. Miasta bliźniaczeBetlejem - Asyż. Miasta bliźniacze

Kard. Stefan Wyszyński na drodze św. MaksymilianaKard. Stefan Wyszyński na drodze św. Maksymiliana

Władysław Reymont, świadek religijności ludowejWładysław Reymont, świadek religijności ludowej

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej