Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

O mój rozmarynie?


     Wychowałam się nad Notecią, dość powszechną potrawą były u mnie w domu świeże ryby, ale zarówno dania rybne, jak i mięsne były przyrządzane w tradycyjny sposób, bez "wymyślania" - wspomina Joanna Słowińska, pieśniarka, skrzypaczka, współzałożycielka zespołu Muzykanci. - Smaki dzieciństwa pamiętam bardzo dobrze i często je powielam, ale brakuje mi w nich odrobiny charakteru. Kiedy wyjeżdżam w trasy koncertowe lub na wakacje zawsze staram się spróbować lokalnej kuchni. Próbowanie nowych potraw to dla mnie nieodłączny element poznawczy świata. - Bardzo dobrze pamiętam dzięki temu wizytę na czeskich Morawach, w Sewilli, czy we Włoszech, gdzie wszędzie czułam charakterystyczny zapach oliwy z oliwek i świeżych pomidorów, który teraz nieodłącznie kojarzy mi się z tamtą wizytą - mówi Joanna Słowińska.

     - Na jednej z takich wypraw zafascynowałam się rozmarynem. Podczas trasy koncertowej we Włoszech zatrzymaliśmy się na stacji benzynowej, zamówiliśmy jakieś bułki zapiekane z rozmarynem i bardzo mi to zasmakowało - opowiada Słowińska.

     Ta znana głównie z ułańskiej pieśni, ale mało stosowana w Polsce przyprawa, jest podstawą kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i meksykańskiej, a używana jest głównie do mięs, wędlin i sosów. Ale i nasze opiekane kartofle posypane rozmarynem mają zupełnie nowy smak.

     - Zaczęłam więc dodawać rozmaryn do niemal każdego dania i tak zrewolucjonizowałam swoją kuchnię. Wielki zdziwienie zauważyłam na twarzach moich bliskich, kiedy podałam na obiad bitki wołowe. Z założenia wydają się potrawą nudną, schematyczną i dość nieatrakcyjną. Zrobiłam je teoretycznie według przepisu mojej babci, przyprawiłam jednak po swojemu i udało się!

     SKŁADNIKI:
     60 dag wołowiny bez kości 15 dag pieczarek 10 dag cebul 1 szkl. chudego rosołu wołowego 1,5 łyżki sosu sojowego 15 dag łodygi selera 10 dag papryki kolendra rozmaryn sól pieprz

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem formując owalne bitki, oprószyć pieprzem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, posolić. Zeszklić na małym ogniu, mieszając. Dodać pieczarki i mięso, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Oczyszczone i pokrajane w paski seler i paprykę dodać do mięsa, posolić, posypać rozmarynem, podlać rosołem, udusić do miękkości. Pod koniec dodać sos sojowy. Podawać z kaszą.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

15 stycznia 2009


   

Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej