Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ocet jabłkowy


     Jabłkowy zawrót głowy

     W naszej redakcji klęska urodzaju. U pracującej w sekretariacie Małgorzaty Seremak jabłek takie zatrzęsienie, że wiekowa jabłoń załamała się pod ich ciężarem. A sekretarz redakcji Barbara Sułek-Kowalska co rusz przywozi nam z działki kolejne porcje kronselek. Znikają w mgnieniu oka, ale nasze apetyty to i tak kropla w morzu jabłek. Co z tym wszystkim robić?

     Angielskie przysłowie: An apple a day may indeed keep the doctor away (Jedno jabłko dziennie pozwala trzymać się z dala od lekarzy) rzeczywiście ma w sobie sporo prawdy. Zawarte w świeżych jabłkach pektyny pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i regulują pracę układu trawiennego. Jedzmy zatem na zdrowie. A z tego, co zostanie, koniecznie trzeba zrobić musy, dżemy, jabłka na szarlotkę, jabłka w soku własnym do mięsa. Można owoce też ususzyć i - tak jak Rosjanie - pokusić się o zrobienie kiszonych jabłek.

     Warto też - nawet z samych obierek - przygotować ocet jabłkowy. O jego cudownych właściwościach krążą legendy. Nie wszystkie sprawdzone. Pisze się choćby o tym, że spożywany regularnie, wspomaga odchudzanie i przeciwdziała alergiom. Nie ma jednak naukowych dowodów na skuteczność tej diety. Faktem jest natomiast, że ocet jabłkowy dzięki wysokiej zawartości kwasu octowego może przyczyniać się do lepszego wchłaniania niektórych pierwiastków i witamin z żywności. W kuchni na pewno przyda się przy robieniu sosów do sałatek czy marynat. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i antygrzybicznym świetnie sprawdza się też jako naturalny kosmetyk. Ze zmieszanego pół na pół z wodą można zrobić tonik do twarzy, który oczyszcza skórę, a nawet pomaga w leczeniu trądziku. Z ciepłej wody z octem jabłkowym (na 1 litr wody 6-7 łyżek octu) można przygotować nabłyszczającą płukankę do włosów. A okłady z octu rozcieńczonego w proporcji 2:1 pomagają na stłuczenia, spuchnięcia, siniaki, żylaki. Dobrze sprawdza się też jako środek czyszczący. Warto mieć go w domu.

Składniki: 1 i 1/2 kwaśnych jabłek (np. antonówki), 1 1.2 l wody 3-5 łyżek cukru

Sposób przygotowania: Jabłka - lub nawet same skórki i dwa-trzy jabłka - umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić, włożyć do dokładnie wyparzonego słoja, zalać przegotowaną ostudzoną do temperatury pokojowej wodą z cukrem. Naczynie przykryć gazą i obwiązać sznurkiem, żeby nic nie dostało się do środka. Słój odstawić w ciepłe, zacienione miejsce. Uważać, żeby owoce nie wystawały ponad powierzchnię płynu, bo spleśnieją. Co kilka dni przemieszać nastaw drewnianą łyżką, najlepiej wyparzoną. Nie wyrzucać tworzącego się "kożucha". Odczekać ok. 4 tygodni, aż zakończy się proces fermentacji (płyn przestaje się wtedy pienić). Wówczas przelać zawartość słoja przez gazę do szklanych, dokładnie wyparzonych butelek. Tak przygotowany ocet można przechowywać nawet przez kilka lat.


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

9 września 2018


   

Sztuka uwodzenia własnej żony Sztuka uwodzenia własnej żony
Margaret Hardisty
„Sztuka uwodzenia własnej żony” to książka dla mężów, choć i kobiety przeczytają ją z wielkim zainteresowaniem.

Autorka pisze o tym, czego pragną kobiety i potrafi jasno ukazać, czego tak naprawdę żony oczekują od mężów. Kto jest bowiem bardziej kompetentny, by powiedzieć mężczyznom, co myślą i czują kobiety, niż właśnie jedna z nich?... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej