Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ocet jabłkowy


Jabłkowy zawrót głowy

W naszej redakcji klęska urodzaju. U pracującej w sekretariacie Małgorzaty Seremak jabłek takie zatrzęsienie, że wiekowa jabłoń załamała się pod ich ciężarem. A sekretarz redakcji Barbara Sułek-Kowalska co rusz przywozi nam z działki kolejne porcje kronselek. Znikają w mgnieniu oka, ale nasze apetyty to i tak kropla w morzu jabłek. Co z tym wszystkim robić?

Angielskie przysłowie: An apple a day may indeed keep the doctor away (Jedno jabłko dziennie pozwala trzymać się z dala od lekarzy) rzeczywiście ma w sobie sporo prawdy. Zawarte w świeżych jabłkach pektyny pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i regulują pracę układu trawiennego. Jedzmy zatem na zdrowie. A z tego, co zostanie, koniecznie trzeba zrobić musy, dżemy, jabłka na szarlotkę, jabłka w soku własnym do mięsa. Można owoce też ususzyć i - tak jak Rosjanie - pokusić się o zrobienie kiszonych jabłek.

Warto też - nawet z samych obierek - przygotować ocet jabłkowy. O jego cudownych właściwościach krążą legendy. Nie wszystkie sprawdzone. Pisze się choćby o tym, że spożywany regularnie, wspomaga odchudzanie i przeciwdziała alergiom. Nie ma jednak naukowych dowodów na skuteczność tej diety. Faktem jest natomiast, że ocet jabłkowy dzięki wysokiej zawartości kwasu octowego może przyczyniać się do lepszego wchłaniania niektórych pierwiastków i witamin z żywności. W kuchni na pewno przyda się przy robieniu sosów do sałatek czy marynat. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i antygrzybicznym świetnie sprawdza się też jako naturalny kosmetyk. Ze zmieszanego pół na pół z wodą można zrobić tonik do twarzy, który oczyszcza skórę, a nawet pomaga w leczeniu trądziku. Z ciepłej wody z octem jabłkowym (na 1 litr wody 6-7 łyżek octu) można przygotować nabłyszczającą płukankę do włosów. A okłady z octu rozcieńczonego w proporcji 2:1 pomagają na stłuczenia, spuchnięcia, siniaki, żylaki. Dobrze sprawdza się też jako środek czyszczący. Warto mieć go w domu.

Składniki: 1 i 1/2 kwaśnych jabłek (np. antonówki), 1 1.2 l wody 3-5 łyżek cukru

Sposób przygotowania: Jabłka - lub nawet same skórki i dwa-trzy jabłka - umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić, włożyć do dokładnie wyparzonego słoja, zalać przegotowaną ostudzoną do temperatury pokojowej wodą z cukrem. Naczynie przykryć gazą i obwiązać sznurkiem, żeby nic nie dostało się do środka. Słój odstawić w ciepłe, zacienione miejsce. Uważać, żeby owoce nie wystawały ponad powierzchnię płynu, bo spleśnieją. Co kilka dni przemieszać nastaw drewnianą łyżką, najlepiej wyparzoną. Nie wyrzucać tworzącego się "kożucha". Odczekać ok. 4 tygodni, aż zakończy się proces fermentacji (płyn przestaje się wtedy pienić). Wówczas przelać zawartość słoja przez gazę do szklanych, dokładnie wyparzonych butelek. Tak przygotowany ocet można przechowywać nawet przez kilka lat.


 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej