Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kurpiowskie fefernuchy


Fafernuchy na Kercelaku

W miniony weekend stołeczna ulica Chłodna zmieniła się w Kercelak - najsłynniejszy bazar przedwojennej Warszawy. Handel na placu ofiarowanym miastu przez Józefa Kercelego kwitł przez 80 lat - od 1867 do 1947 r. Na targowisku pomiędzy dzisiejszymi ulicami Chłodną, Towarową, Okopową, Ogrodową i Leszno kupić można było dosłownie wszystko - żywność, ubrania, żywe zwierzęta, rowery, instrumenty muzyczne, starocie. Szwendały się tutaj drobne złodziejaszki, próbując spieniężyć swój łup. Działały nielegalne szulernie. No i gang Łukasza Siemiątkowskiego ps. "Tata Tasiemka", o którym śpiewał Stanisław Grzesiuk w popularnej przyśpiewce "Rum Helka".

Klimat dawnej stolicy spacerowiczom przybliżała w tym roku m.in. Kapela Praska i Trupa Teatralna Warszawia- ki. Spotkać można było kataryniarza, któremu towarzyszyła ogromna, bajeczne kolorowa papuga. Były występy fakira i iluzjonisty. Kręciła się karuzela. No i oczywiście - jak za dawnych lat - na Kercelaku stanęły stragany z jedzeniem. Piętrzyły się swojskie wędliny, wiejskie sery i przetwory, pachniało bigosem i domowymi pierogami. Kusił chleb ze smalcem i słodka chałwa. Na jednym ze stoisk wśród kołaczy i bochnów chleba kryły się niepozorne fafernuchy. To małe ciasteczka, kształtem przypominające kopytka, przygotowywane z dodatkiem marchwi i niewielkiej ilości pieprzu.

Te, które kupiłam w niedzielę na Chłodnej, zrobione były z ciasta chlebowego, wyglądały jak niewielkie bułeczki i były dość miękkie. Oryginalne fafernuchy, które piekło się na Kurpiach w okolicach święta Trzech Króli, są zdecydowanie twardsze i konsystencją bardziej przypominają włoskie biscotti.

Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 kg marchwi 1/2 szklanki cukru proszek do pieczenia (porcja na kilogram mąki) 1 (płaska) łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1

Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z cukrem i podgrzać w garnku aż puści sok. Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i pieprz. Połączyć z przestudzoną masą marchewkową. Zagnieść ciasto. Uformować z niego wałki i pokroić na kawałeczki, przypominające kopytka, Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 16 września 2018



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej