Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Domowy serek z czarnuszką


     Kto wymyślił ser?

     Świat nauki i mediów obiegła ostatnio wieść, że na terenie Chorwacji odkryto naczynia ze śladami fermentowanych produktów mleczarskich pochodzące sprzed 7200 lat. Oznaczałoby to najstarsze ślady produkcji sera w basenie Morza Śródziemnego, a może i w całej Europie. Naukowcy z amerykańskich Pennsylvania State University i Rochester Institute of Technology, brytyjskiego Eleriot-Watt University w Edynburgu i chorwackiego Muzeja Grada w Szybeniku odkrycia dokonali przez przypadek. Ich badania dotyczyły bowiem najstarszych sposobów przechowywania żywności. W naczyniach pochodzących ze wsi Pokrovnik i Danilo Bitinj oprócz nabiału odkryli również mikropozostałości mięsa i ryb.

     Rewelacje opublikowane w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE" wywołały w środowisku naukowym spór kulinarny. Dotychczas najstarsze w Europie ślady wytwarzania sera znaleziono nie w słynących z jego produkcji Francji czy Włoszech, lecz na terenie współczesnej Polski. A konkretnie na Kujawach. Fragmenty neolitycznej ceramiki, na której odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetów w Brystolu i Princeton oraz polscy archeolodzy z Uniwersytetu Gdańskiego, Polskiej Akademii Nauk, Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi oraz Muzeum Archeologicznego w Poznaniu, pochodziły sprzed 7000-7500 lat. Naczynia wykonane były z gliny i miały pojemność około pięciu litrów. Wysokie na 20 cm, przypominały kształtem lejek. Miały też specjalne dziury służące do odsączania serwatki. Produkowany z ich użyciem ser przypominał dzisiejszą mozzarellę.

     Ludzkość udomowiła krowy około 8-10 tys. lat temu, u początków rewolucji neolitycznej, która oznaczała przejście naszych przodków od zbieractwa i łowiectwa do uprawy i hodowli. Z tego czasu pochodzą też - znalezione na terenie Bliskiego Wschodu - najstarsze dowody na przechowywanie mleka i produktów mlecznych.

     A dlaczego w ogóle zaczęto produkować ser? Nietolerancja laktozy nie jest wymysłem współczesności. Cierpieli na nią też nasi przodkowie. Przetwarzanie mleka nie tylko pozwalało na dłuższe jego przechowywanie, ale i pomagało uniknąć alergii pokarmowych. Ciekawe, czy liczył się też smak?

Składniki: 3 litry świeżego mleka 3,2 proc (może być pasteryzowane, ale nie UHT) 3-4 cytryny 3 łyżki ziaren czarnuszki

Sposób przygotowania: Mleko wlać do garnka, podgrzewać na kuchence. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny. Podgrzewać jeszcze przez kilka minut, często mieszając. Zawartość garnka odcedzić przez sito o drobnych oczkach lub durszlak wyłożony gazą. Można dodatkowo odsączyć, naciskając serową masę łyżką. Zostawić jeszcze na kilka minut do przestygnięcia. Dodać ziarna czarnuszki i dokładnie wymieszać (można też lekko posolić). Ser podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć szczelnie w gazę, odciskając resztę serwatki. Zawiniątka włożyć do miseczek i przycisnąć ciężkimi przedmiotami. Wstawić na noc do lodówki.

Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

30 września 2018


   

Granice w relacjach małżeńskich Granice w relacjach małżeńskich
Henry Cloud, John Townsend
W takim stopniu, w jakim czujesz się wolny, by odmówić czegoś małżonkowi, możesz również zgodzić się na to, czego pragnie. Dlatego dla dobra małżeństwa czasami warto powiedzieć: „Nie mogę wyrazić na to szczerej zgody, dlatego tym razem muszę ci odmówić”... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej