Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Domowy serek z czarnuszką


     Kto wymyślił ser?

     Świat nauki i mediów obiegła ostatnio wieść, że na terenie Chorwacji odkryto naczynia ze śladami fermentowanych produktów mleczarskich pochodzące sprzed 7200 lat. Oznaczałoby to najstarsze ślady produkcji sera w basenie Morza Śródziemnego, a może i w całej Europie. Naukowcy z amerykańskich Pennsylvania State University i Rochester Institute of Technology, brytyjskiego Eleriot-Watt University w Edynburgu i chorwackiego Muzeja Grada w Szybeniku odkrycia dokonali przez przypadek. Ich badania dotyczyły bowiem najstarszych sposobów przechowywania żywności. W naczyniach pochodzących ze wsi Pokrovnik i Danilo Bitinj oprócz nabiału odkryli również mikropozostałości mięsa i ryb.

     Rewelacje opublikowane w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE" wywołały w środowisku naukowym spór kulinarny. Dotychczas najstarsze w Europie ślady wytwarzania sera znaleziono nie w słynących z jego produkcji Francji czy Włoszech, lecz na terenie współczesnej Polski. A konkretnie na Kujawach. Fragmenty neolitycznej ceramiki, na której odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetów w Brystolu i Princeton oraz polscy archeolodzy z Uniwersytetu Gdańskiego, Polskiej Akademii Nauk, Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi oraz Muzeum Archeologicznego w Poznaniu, pochodziły sprzed 7000-7500 lat. Naczynia wykonane były z gliny i miały pojemność około pięciu litrów. Wysokie na 20 cm, przypominały kształtem lejek. Miały też specjalne dziury służące do odsączania serwatki. Produkowany z ich użyciem ser przypominał dzisiejszą mozzarellę.

     Ludzkość udomowiła krowy około 8-10 tys. lat temu, u początków rewolucji neolitycznej, która oznaczała przejście naszych przodków od zbieractwa i łowiectwa do uprawy i hodowli. Z tego czasu pochodzą też - znalezione na terenie Bliskiego Wschodu - najstarsze dowody na przechowywanie mleka i produktów mlecznych.

     A dlaczego w ogóle zaczęto produkować ser? Nietolerancja laktozy nie jest wymysłem współczesności. Cierpieli na nią też nasi przodkowie. Przetwarzanie mleka nie tylko pozwalało na dłuższe jego przechowywanie, ale i pomagało uniknąć alergii pokarmowych. Ciekawe, czy liczył się też smak?

Składniki: 3 litry świeżego mleka 3,2 proc (może być pasteryzowane, ale nie UHT) 3-4 cytryny 3 łyżki ziaren czarnuszki

Sposób przygotowania: Mleko wlać do garnka, podgrzewać na kuchence. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny. Podgrzewać jeszcze przez kilka minut, często mieszając. Zawartość garnka odcedzić przez sito o drobnych oczkach lub durszlak wyłożony gazą. Można dodatkowo odsączyć, naciskając serową masę łyżką. Zostawić jeszcze na kilka minut do przestygnięcia. Dodać ziarna czarnuszki i dokładnie wymieszać (można też lekko posolić). Ser podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć szczelnie w gazę, odciskając resztę serwatki. Zawiniątka włożyć do miseczek i przycisnąć ciężkimi przedmiotami. Wstawić na noc do lodówki.

Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

30 września 2018


   

Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej