Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kawa dyniowa


     Pijmy na zdrowie

     Jaki to napój? Pierwsze świadectwa jego spożywania pochodzą z XV w., z Jemenu" - takie pytanie padło w quizie, w którym niedawno brałam udział. Nikt z graczy nie wiedział, jaka jest prawidłowa odpowiedź, a chodziło o kawę! Rzeczywiście, według źródeł historycznych, kawa jako napój jest spożywana na świecie dopiero od 600 lat, choć ziarna kawowca były znane już w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem na terenie Etiopii. Tam jednak nie wytwarzano z nich napoju, lecz spożywano w całości, po ugotowaniu. W XVI w. kawa dotarła do Persji, Egiptu, Syrii i Turcji, a w XVII w. pojawiła się w Europie. Obecnie uprawia się ją w 80 krajach Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki oraz Azji. Według danych z 2016 r., statystyczny Polak wypija średnio 3 kg kawy w ciągu roku. Największe spożycie odnotowano w Skandynawii: w Finlandii 12 kg, a w Norwegii 9,9 kg na osobę rocznie.

     Przez wiele lat kawa miała opinię niezdrowej używki - panowało przekonanie, że może prowadzić do nadciśnienia czy chorób serca. W ostatnim czasie pojawiły się jednak badania naukowe, z których wynika, że regularne picie kawy ma korzystny wpływ na zdrowie. W 2016 r. Instytut Żywności i Żywienia wprowadził kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych. Parę tygodni temu podczas konferencji prasowej prof. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻIŻ, nazwał kawę "wschodzącą gwiazdą profilaktyki chorób". Jak podkreślał, kawa zawiera wiele bioaktywnych związków, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Zapobiegają one miażdżycy, udarom, zawałom serca, nowotworom złośliwym (szczególnie rakowi jelita grubego), a także zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Przeciętnie dobra dawka to 3-5 filiżanek kawy dziennie.

     Jak zaznaczają eksperci z IŻIŻ, na właściwości zdrowotne kawy wpływa metoda parzenia - kawa parzona bez użycia filtrów jest mniej korzystna, niż kawa filtrowana. Duże znaczenie ma również to, czy dodajemy do kawy cukier i śmietankę, które zwiększają kaloryczność napoju i mogą niwelować jego pozytywne skutki. Należy także pamiętać, że kawa może na każdego człowieka działać trochę inaczej, w zależności od stylu życia, diety i aktualnego stanu zdrowia.

Składniki: 3 litry świeżego mleka 3,2 proc (może być pasteryzowane, ale nie UHT) 3-4 cytryny 3 łyżki ziaren czarnuszki

Składniki: 100 ml świeżo zaparzonej kawy 150 ml mleka, maty kawałek dyni 1 łyżeczka cukru 3/A łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonych goździków

Sposób przygotowania: Dynię upiec w temp. 180 st. do miękkości (można od razu upiec większą ilość, a później zamrozić). Obrać ze skóry i zmiksować w blenderze. Dwie łyżki zmiksowanej dyni wymieszać z cukrem, przyprawami i kilkoma łyżkami mleka (można przecedzić przez sito, by pozbyć się grudek). Przełożyć do kubka, wlać kawę i resztę mleka, dobrze wymieszać, udekorować przyprawami.


Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika

7 października 2018


   

Jak kochać i być kochanym Jak kochać i być kochanym
John Powell
Autor, amerykański jezuita, rozmawia z czytelnikami o sprawach intymnych w sposób prosty i przystępny, by razem z nimi podjąć próbę rozwiązania tajemnic miłości... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej