Kawa dyniowaPijmy na zdrowie Jaki to napój? Pierwsze świadectwa jego spożywania pochodzą z XV w., z Jemenu" - takie pytanie padło w quizie, w którym niedawno brałam udział. Nikt z graczy nie wiedział, jaka jest prawidłowa odpowiedź, a chodziło o kawę! Rzeczywiście, według źródeł historycznych, kawa jako napój jest spożywana na świecie dopiero od 600 lat, choć ziarna kawowca były znane już w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem na terenie Etiopii. Tam jednak nie wytwarzano z nich napoju, lecz spożywano w całości, po ugotowaniu. W XVI w. kawa dotarła do Persji, Egiptu, Syrii i Turcji, a w XVII w. pojawiła się w Europie. Obecnie uprawia się ją w 80 krajach Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki oraz Azji. Według danych z 2016 r., statystyczny Polak wypija średnio 3 kg kawy w ciągu roku. Największe spożycie odnotowano w Skandynawii: w Finlandii 12 kg, a w Norwegii 9,9 kg na osobę rocznie. Przez wiele lat kawa miała opinię niezdrowej używki - panowało przekonanie, że może prowadzić do nadciśnienia czy chorób serca. W ostatnim czasie pojawiły się jednak badania naukowe, z których wynika, że regularne picie kawy ma korzystny wpływ na zdrowie. W 2016 r. Instytut Żywności i Żywienia wprowadził kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych. Parę tygodni temu podczas konferencji prasowej prof. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻIŻ, nazwał kawę "wschodzącą gwiazdą profilaktyki chorób". Jak podkreślał, kawa zawiera wiele bioaktywnych związków, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Zapobiegają one miażdżycy, udarom, zawałom serca, nowotworom złośliwym (szczególnie rakowi jelita grubego), a także zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Przeciętnie dobra dawka to 3-5 filiżanek kawy dziennie. Jak zaznaczają eksperci z IŻIŻ, na właściwości zdrowotne kawy wpływa metoda parzenia - kawa parzona bez użycia filtrów jest mniej korzystna, niż kawa filtrowana. Duże znaczenie ma również to, czy dodajemy do kawy cukier i śmietankę, które zwiększają kaloryczność napoju i mogą niwelować jego pozytywne skutki. Należy także pamiętać, że kawa może na każdego człowieka działać trochę inaczej, w zależności od stylu życia, diety i aktualnego stanu zdrowia.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 7 października 2018
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2025 Pomoc Duchowa |