Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Gofry dyniowe


     Jesienne i korzenne

     Od kilku tygodni w mojej kuchni nieustannie gości dynia. Gdybym chciała tu opublikować wszystkie przepisy z jej dodatkiem, które zgromadziłam, zajęłoby to co najmniej cztery miesiące! W słodkich potrawach dynia świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi, w słonych - z kurkumą, curry, kolendrą i szałwią. W poprzednich latach rzadko kupowałam dynię, bo jej obieranie wymaga wiele cierpliwości. Dopiero niedawno odkryłam, że można ją upiec razem ze skórą, a dopiero potem obrać - to o wiele łatwiej.

     W tym sezonie moim dyniowym debiutem był obiad: makaron z kurczakiem, dynią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Na deser upiekłam dietetyczne muffinki z dynią, bananem, gruszką i suszonymi śliwkami. Przepis nie zawiera cukru, całą słodycz nadają owoce, dlatego jest to idealna przekąska dla dzieci.

     Tydzień później udało mi się dostać na targu ogromną dynię polską, która według mnie jest najsmaczniejsza. Jej cechą charakterystyczną jest niemal gładka skóra, bez "żeberek", czyli wgłębień i wypustek. Dobrym sposobem na wykorzystanie tak wielkiej dyni jest upiec ją i zmiksować miąższ w blen- derze. Powstanie wtedy gładkie puree, które można podzielić na porcje i zamrozić albo przechowywać w lodówce przez trzy dni i używać do różnych potraw. Ja akurat sporą część wykorzystałam do pieczonej owsianki, którą bardzo lubię jeść na śniadanie - składniki to szklanka płatków owsianych, szklanka mleka, jajko, łyżeczka miodu, dowolne owoce i bakalie (lub puree z dyni), trochę soli i cynamonu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia ok. pól godziny.

     Dynia posłużyła mi też do zrobienia pysznych klusek kładzionych. Do klasycznego ciasta (jajko, mąka, woda, sól) dodałam ok. pól szklanki puree oraz kubeczek jogurtu naturalnego, doprawiłam curry, papryką, bazylią i oregano. Kluski kładłam łyżką na wrzątek i gotowałam trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.

     Moje odkrycie sprzed kilku dni to gofry dyniowe - świetny sposób na przemycenie porcji warzyw w pysznym deserze. Żeby gofry dobrze się udały, potrzebna jest gofrow- nica o dużej mocy. Jej brak nie jest jednak przeszkodą, bo z ciasta na gofry można usmażyć równie dobre naleśniki albo placki!

Składniki: 1 szkl. mąki 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl. mleka 1.2 szkl. wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko, 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej ? szczypta sol

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i cukrem. Wbić jajko, dodać puree z dyni i olej. Powoli wlewać mleko i wodę, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę (lub patelnię) i piec, aż gofry będą przyrumienione. Podawać z twarożkiem i powidłami lub świeżymi owocami.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

14 października 2018


   

Granice w relacjach małżeńskich Granice w relacjach małżeńskich
Henry Cloud, John Townsend
W takim stopniu, w jakim czujesz się wolny, by odmówić czegoś małżonkowi, możesz również zgodzić się na to, czego pragnie. Dlatego dla dobra małżeństwa czasami warto powiedzieć: „Nie mogę wyrazić na to szczerej zgody, dlatego tym razem muszę ci odmówić”... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej