Muffiny kakaoweZagrożony smak kakaoCzy kakao rośnie na drzewie?" - do dziś pamiętam tytuł jednego z rozdziałów książki "Magda w świecie roślin" autorstwa eksperta lotniczego i podróżnika Bronisława Dostatniego. Nie wiem, skąd pojawiła się w naszym domu, ale w szkole podstawowej przeczytałam ją kilka, jeśli nie kilkanaście razy. W czasach jeszcze "przedinternetowych" była dla mnie i mojego rodzeństwa prawdziwym oknem na tropiki. Z otwartymi buziami czytaliśmy o hodowli bananów, ananasów czy papai. To z niej dowiedziałam się również, skąd bierze się kakao. Kakaowce rosną jedynie w wąskim pasie przyrównikowym. To rośliny bardzo wymagające, potrzebujące do wzrostu i owocowania wilgotnego i gorącego klimatu. Najlepiej czują się na obszarach porośniętych bujną roślinnością tropikalną, potrzebują bowiem osłony od wiatru i sporo cienia. Duszna okołorównikowa aura jest dla nich równie niezbędna, co niebezpieczna. Powoduje bowiem rozwój pasożytniczych grzybów. Optymalną wydajność kakaowiec uzyskuje po pięciu latach hodowli i utrzymuje ją przez mniej więcej dziesięć lat. Owoce, wielkości 20-30 cm, wyrastające bezpośrednio z pnia, mają podłużny kształt. W każdym mieści się od 20 do 60 bezcennych ziaren. Zbiory trwają cały rok. Dojrzałe owoce odcina się maczetami i wyłuskuje ziarna, które poddaje się procesowi fermentacji, a później suszenia. Na dalszym etapie produkcji ziarna są prażone, a następnie mielone. Powstaje w ten sposób miazga kakaowa, którą rozdziela się na masło kakaowe oraz dobrze nam znany ciemny proszek. Całoroczne zbiory z jednego drzewa wystarczają do wyprodukowania jedynie pół kilograma kakao. Największymi producentami nasion kakaowca są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Brazylia. Zmiany klimatyczne powodują jednak spadek plonów i ograniczanie obszarów upraw . Ziaren kakaowca jest coraz mniej, a w wyniku bogacenia się społeczeństw światowy popyt na nie wzrasta. Na początku tego roku media obiegła informacja, że za 40 lat na świecie zabraknie czekolady. Wielcy potentaci rynku czekoladowego już wydają ogromne sumy na hodowle eksperymentalne. Czy nasze wnuki będą jeszcze znały smak kakao?
Sylwia Gawrysiak Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 21 października 2018
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2025 Pomoc Duchowa |