Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Muffiny kakaowe

Zagrożony smak kakao

Czy kakao rośnie na drzewie?" - do dziś pamiętam tytuł jednego z rozdziałów książki "Magda w świecie roślin" autorstwa eksperta lotniczego i podróżnika Bronisława Dostatniego. Nie wiem, skąd pojawiła się w naszym domu, ale w szkole podstawowej przeczytałam ją kilka, jeśli nie kilkanaście razy. W czasach jeszcze "przedinternetowych" była dla mnie i mojego rodzeństwa prawdziwym oknem na tropiki. Z otwartymi buziami czytaliśmy o hodowli bananów, ananasów czy papai. To z niej dowiedziałam się również, skąd bierze się kakao.

Kakaowce rosną jedynie w wąskim pasie przyrównikowym. To rośliny bardzo wymagające, potrzebujące do wzrostu i owocowania wilgotnego i gorącego klimatu. Najlepiej czują się na obszarach porośniętych bujną roślinnością tropikalną, potrzebują bowiem osłony od wiatru i sporo cienia. Duszna okołorównikowa aura jest dla nich równie niezbędna, co niebezpieczna. Powoduje bowiem rozwój pasożytniczych grzybów.

Optymalną wydajność kakaowiec uzyskuje po pięciu latach hodowli i utrzymuje ją przez mniej więcej dziesięć lat. Owoce, wielkości 20-30 cm, wyrastające bezpośrednio z pnia, mają podłużny kształt. W każdym mieści się od 20 do 60 bezcennych ziaren. Zbiory trwają cały rok. Dojrzałe owoce odcina się maczetami i wyłuskuje ziarna, które poddaje się procesowi fermentacji, a później suszenia. Na dalszym etapie produkcji ziarna są prażone, a następnie mielone. Powstaje w ten sposób miazga kakaowa, którą rozdziela się na masło kakaowe oraz dobrze nam znany ciemny proszek. Całoroczne zbiory z jednego drzewa wystarczają do wyprodukowania jedynie pół kilograma kakao.

Największymi producentami nasion kakaowca są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Brazylia. Zmiany klimatyczne powodują jednak spadek plonów i ograniczanie obszarów upraw . Ziaren kakaowca jest coraz mniej, a w wyniku bogacenia się społeczeństw światowy popyt na nie wzrasta. Na początku tego roku media obiegła informacja, że za 40 lat na świecie zabraknie czekolady. Wielcy potentaci rynku czekoladowego już wydają ogromne sumy na hodowle eksperymentalne. Czy nasze wnuki będą jeszcze znały smak kakao?

Składniki: 2 szklanki mąki 5-6 łyżek cukru 3 łyżki kakao 1 jajko 1 szklana mleka 1 szklanki oleju 2 łyżki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki brandy

Sposób przygotowania: Rodzynki zalać odrobiną gorącej wody z dodatkiem brandy. W dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki. W oddzielnym naczyniu połączyć jajko, mleko i olej. Powstałą mieszaniną zalać suche składniki. Wymieszać ciasto łyżką. Na koniec dodać nasączone rodzynki. Ciasto przełożyć do foremek. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 °C.


Sylwia Gawrysiak

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 21 października 2018



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Nowenna do Miłosierdzia Bożego - dzień 1Nowenna do Miłosierdzia Bożego - dzień 1

Nowenna do św. Ekspedyta - dzień 9Nowenna do św. Ekspedyta - dzień 9

Pieśń o ukrzyżowaniu PanaPieśń o ukrzyżowaniu Pana

Śladami męki Jezusa na Via DolorosaŚladami męki Jezusa na Via Dolorosa

Wielki Piątek - dzień ukrzyżowaniaWielki Piątek - dzień ukrzyżowania

Dziś Wielki Piątek. Post ścisłyDziś Wielki Piątek. Post ścisły

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2024Godzina Łaski 2024

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2025 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej