Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Jabłka w cieście


Krzyżacki deser

Kilka tygodni temu opublikowano wyniki analizy naczyń ceramicznych znalezionych przez archeologów na krzyżackim zamku w Przezmarku. Jak podaje PAP, badanie dotyczyło obecności kwasów tłuszczowych, których resztki wciąż pozostały na naczyniach, choć minęło już pięćset lat, od kiedy były używane. Z analiz chemicznych przeprowadzonych w Laboratorium Przyrodniczym Instytutu Ekologii i Bioetyki UKSW wynika, że w większości naczyń znajdowały się gotowane potrawy mięsno-warzywne. Zaledwie na dwóch naczyniach wykryto ślady kwasów tłuszczowych pochodzących z ryb. Ta informacja zaskoczyła badaczy, gdyż w pobliżu zamku znajdowało się jezioro. Czyżby Krzyżacy nie korzystali z jego zasobów? A może naczynia, w których przygotowywano ryby, nie zachowały się do naszych czasów?

Wiemy na pewno, że ryby jadano na zamku w Malborku. Obecnie znajduje się tam restauracja, która oferuje dania inspirowane kuchnią krzyżacką. W menu zapisano ciekawostkę zaczerpniętą z ksiąg rachunkowych podskarbiego malborskiego: "W 1400 roku przechowywano w kuchni na potrzeby konwentu 51 beczek śledzi. Oprócz śledzi na kuchni było 23 beczki dorszy, 5 beczek jesiotrów, 5 beczek węgorzy oraz suszone szczupaki i sztokfisze".

Z reguły zakonnej wynika, że bracia mogli jeść mięso tylko trzy dni w tygodniu: w niedzielę, wtorek i czwartek. W poniedziałek, środę i sobotę mogli jeść ser i jaja, a w piątek powinni zachowywać post. Co ciekawe, za mięso nie uznawano wówczas drobiu. Krzyżacy jedli dwa (za to obfite) posiłki dziennie: obiad i kolację. W dni postne posiłek był tylko jeden.

Do naszych czasów przetrwała w całości jedna krzyżacka książka kucharska: Konigsberger Kochbuch z końca XV w., która zawiera 33 przepisy. Można się z niej dowiedzieć, że w krzyżackiej kuchni obecne były różnorodne warzywa i owoce, a także przyprawy: pieprz, cynamon, imbir, szafran czy gałka muszkatołowa. Receptury w niej zawarte są krótkie i mało szczegółowe. Na przykład przepis na zielone kurczę brzmi: "Utłucz pietruszkę w moździerzu, dodaj mąki i jaj i tym nacieraj kurę, i połóż na ogniu". Podobnie lakoniczny jest przepis na zapiekane przepołowione jabłka, na podstawie którego udało mi się przygotować całkiem smaczny deser.

Składniki: 3 jabłka 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu garść migdałów i rodzynek

Sposób przygotowania: CJabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać łyżką cukru i cynamonem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, roztopionym masłem, mlekiem oraz pozostałym cukrem i cynamonem. Zalać jabłka ciastem i piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Posypać bakaliami. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 10 luty 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej