Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Babeczki z serem


     Siostra Anastazja na święta

     Feniksem Specjalnym podczas jubileuszowych XXV Targów Wydawców Katolickich nagrodzona została s. Anastazja Pustelnik FDC. Zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka blisko dwudziestu książek kulinarnych, wyróżniona została za wkład w edukację zdrowotną i kulinarną polskich rodzin połączoną z promocją tradycyjnej kuchni polskiej, za bazowanie na tradycyjnych i zdrowych produktach oraz za autorski dorobek publikacji z przepisami kulinarnymi.

     Aż trudno uwierzyć, że pochodząca z Bieszczad s. Anastazja zaczęła gotować dopiero, gdy miała 17 lat, po śmierci matki. Ziemniaki ze zsiadłym mlekiem - to było pierwsze samodzielnie przygotowane przez nią danie. W 1973 r. wstąpiła do zakonu. Tam rozwinął się jej talent kulinarny. W domu zgromadzenia w Jastrzębiu-Zdroju gotowała dla chorych dzieci oraz personelu w zakładzie leczniczo-opiekuńczym. A następnie przez lata dla wspólnoty krakowskich jezuitów.

     Jej książki to prawdziwe bestsellery. Łączna sprzedaż przekroczyła już 4 min egzemplarzy. Pierwszą publikacją były "103 ciasta siostry Anastazji". Później pojawiły się książki z przepisami na kolejne słodkości, obiady, sałatki, przetwory i inne przysmaki, dzięki którym receptury s. Anastazji znane są w prawie każdym polskim domu.

     Dziś przekazała już kulinarną pałeczkę s. Salomei Łowickiej FDC. Wybrane przepisy obu sióstr można znaleźć w internecie na prowadzonej przez wydawnictwo WAM stronie http://siostra-anastazja.pl (stąd pochodzi nasz dzisiejszy przepis) oraz na profilu na Facebo- oku. Szukajcie tam pomysłów na wielkanocny stół!

Składniki:

Ciasto: 1/2 kg mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka octu 1/2 kostki margaryny 4-5 łyżek śmietany kwaśnej 3 żółtka.

Masa serowa: 50 dag sera białego zmielonego 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 budyń waniliowy 10 dag masła.

Dodatek: gotowa masa krówkowa czekolada wiórki kokosowe

Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut). Zalać zimną wodą i dokładnie ostudzić. Następnie obtłuc delikatnie skorupki, ale ich nie zdejmować. Zagotować litr wody z łuskami cebuli i kminkiem. Gotować przez 10-15 minut, aż płyn się zabarwi. Dodać sól i trzymać jeszcze chwilę na ogniu do jej rozpuszczenia. Obtłuczone jajka włożyć do słoika. Zalać odcedzoną i przestudzoną solanką. Podawać po minimum trzech dniach, doprawione pieprzem, odrobiną octu, musztardą lub chrzanem.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika

21 kwietnia 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej