Babeczki z seremSiostra Anastazja na święta Feniksem Specjalnym podczas jubileuszowych XXV Targów Wydawców Katolickich nagrodzona została s. Anastazja Pustelnik FDC. Zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka blisko dwudziestu książek kulinarnych, wyróżniona została za wkład w edukację zdrowotną i kulinarną polskich rodzin połączoną z promocją tradycyjnej kuchni polskiej, za bazowanie na tradycyjnych i zdrowych produktach oraz za autorski dorobek publikacji z przepisami kulinarnymi. Aż trudno uwierzyć, że pochodząca z Bieszczad s. Anastazja zaczęła gotować dopiero, gdy miała 17 lat, po śmierci matki. Ziemniaki ze zsiadłym mlekiem - to było pierwsze samodzielnie przygotowane przez nią danie. W 1973 r. wstąpiła do zakonu. Tam rozwinął się jej talent kulinarny. W domu zgromadzenia w Jastrzębiu-Zdroju gotowała dla chorych dzieci oraz personelu w zakładzie leczniczo-opiekuńczym. A następnie przez lata dla wspólnoty krakowskich jezuitów. Jej książki to prawdziwe bestsellery. Łączna sprzedaż przekroczyła już 4 min egzemplarzy. Pierwszą publikacją były "103 ciasta siostry Anastazji". Później pojawiły się książki z przepisami na kolejne słodkości, obiady, sałatki, przetwory i inne przysmaki, dzięki którym receptury s. Anastazji znane są w prawie każdym polskim domu. Dziś przekazała już kulinarną pałeczkę s. Salomei Łowickiej FDC. Wybrane przepisy obu sióstr można znaleźć w internecie na prowadzonej przez wydawnictwo WAM stronie http://siostra-anastazja.pl (stąd pochodzi nasz dzisiejszy przepis) oraz na profilu na Facebo- oku. Szukajcie tam pomysłów na wielkanocny stół!
Sylwia Uryga Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 21 kwietnia 2019
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2022 Pomoc Duchowa |