Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ciasto z octem


Naukowiec w kuchni

Pieczenie chleba i ciasta albo samodzielne robienie sera może stać się okazją do fascynujących doświadczeń naukowych. Przekonali się o tym uczniowie jednej z warszawskich szkół, w której prowadzone są zajęcia Klubu Młodych Odkrywców koordynowane przez Centrum Nauki Kopernik. Oprócz doświadczeń ściśle związanych z fizyką, chemią i biologią zdarzają się też eksperymenty kulinarne. - Pewnego razu upiekliśmy z uczniami trzy chleby: jeden na drożdżach, drugi na bardzo dojrzałym zakwasie i trzeci na świeżym zakwasie. Później uczniowie mogli ocenić smak, kolor, stopień wyrośnięcia i wielkość dziur w chlebie - opowiada Anna Baran, nauczycielka fizyki i matematyki, która prowadzi Klub Młodych Odkrywców. - Okazało się, że najbardziej wyrósł chleb na dojrzałym zakwasie, a chleb na drożdżach był najciemniejszy. Chleb na drożdżach miał gąbczastą strukturę, a ten na zakwasie był bardziej zbity. Ale następnego dnia po upieczeniu chleb na zakwasie nadal utrzymywał świeżość, a drożdżowy już nie.

Innym razem dzieci mogły spróbować sił w robieniu sera. Do dyspozycji miały różne rodzaje mleka: krowie tłuste i chude, pasteryzowane, UHT, bez laktozy oraz mleko kozie wydojone kilka godzin wcześniej. - Do każdego mleka dodaliśmy chlorek wapnia i podpuszczkę w tej samej ilości. Ser ze świeżego mleka koziego powstał bardzo szybko, już w czasie zajęć, na inne trzeba było poczekać dłużej. Za to z mleka bez laktozy w ogóle nie powstał ser - opowiada nauczycielka.

Uczniowie eksperymentowali także ze słodkimi wypiekami. Przy okazji szkolnego festiwalu filmowego postanowili upiec dla wszystkich niezwykłe ciasto: z dodatkiem octu, za to bez jajek i nabiału. - Kiedy połączy się ocet z sodą oczyszczoną, powstaje dużo dwutlenku węgla, który powoduje, że ciasto bardzo wyrasta i w środku powstaje dużo pęcherzyków. Aby soda dała dobry efekt, trzeba do niej dodać jakiś rodzaj kwasu, dlatego sprawdziłby się również sok z cytryny - tłumaczy Anna Baran. Na początku uczniowie obawiali się, że ciasto będzie zbyt kwaśne. Okazało się jednak, że ocet nie był wyczuwalny i wszyscy zjedli deser z apetytem.

A o Klubach Młodych Odkrywców napiszemy szerzej już wkrótce.

Składniki: 3 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1/2 szki. kakao 3/4 szkl. oleju 2 szkl. przegotowanej wody 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, sodą i solą. W drugiej misce połączyć wodę, olej, ocet i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Przelać do formy i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 28 kwietnia 2019



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej