Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ciasto z octem


     Naukowiec w kuchni

     Pieczenie chleba i ciasta albo samodzielne robienie sera może stać się okazją do fascynujących doświadczeń naukowych. Przekonali się o tym uczniowie jednej z warszawskich szkół, w której prowadzone są zajęcia Klubu Młodych Odkrywców koordynowane przez Centrum Nauki Kopernik. Oprócz doświadczeń ściśle związanych z fizyką, chemią i biologią zdarzają się też eksperymenty kulinarne. - Pewnego razu upiekliśmy z uczniami trzy chleby: jeden na drożdżach, drugi na bardzo dojrzałym zakwasie i trzeci na świeżym zakwasie. Później uczniowie mogli ocenić smak, kolor, stopień wyrośnięcia i wielkość dziur w chlebie - opowiada Anna Baran, nauczycielka fizyki i matematyki, która prowadzi Klub Młodych Odkrywców. - Okazało się, że najbardziej wyrósł chleb na dojrzałym zakwasie, a chleb na drożdżach był najciemniejszy. Chleb na drożdżach miał gąbczastą strukturę, a ten na zakwasie był bardziej zbity. Ale następnego dnia po upieczeniu chleb na zakwasie nadal utrzymywał świeżość, a drożdżowy już nie.

     Innym razem dzieci mogły spróbować sił w robieniu sera. Do dyspozycji miały różne rodzaje mleka: krowie tłuste i chude, pasteryzowane, UHT, bez laktozy oraz mleko kozie wydojone kilka godzin wcześniej. - Do każdego mleka dodaliśmy chlorek wapnia i podpuszczkę w tej samej ilości. Ser ze świeżego mleka koziego powstał bardzo szybko, już w czasie zajęć, na inne trzeba było poczekać dłużej. Za to z mleka bez laktozy w ogóle nie powstał ser - opowiada nauczycielka.

     Uczniowie eksperymentowali także ze słodkimi wypiekami. Przy okazji szkolnego festiwalu filmowego postanowili upiec dla wszystkich niezwykłe ciasto: z dodatkiem octu, za to bez jajek i nabiału. - Kiedy połączy się ocet z sodą oczyszczoną, powstaje dużo dwutlenku węgla, który powoduje, że ciasto bardzo wyrasta i w środku powstaje dużo pęcherzyków. Aby soda dała dobry efekt, trzeba do niej dodać jakiś rodzaj kwasu, dlatego sprawdziłby się również sok z cytryny - tłumaczy Anna Baran. Na początku uczniowie obawiali się, że ciasto będzie zbyt kwaśne. Okazało się jednak, że ocet nie był wyczuwalny i wszyscy zjedli deser z apetytem.

     A o Klubach Młodych Odkrywców napiszemy szerzej już wkrótce.

Składniki: 3 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1/2 szki. kakao 3/4 szkl. oleju 2 szkl. przegotowanej wody 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, sodą i solą. W drugiej misce połączyć wodę, olej, ocet i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Przelać do formy i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

28 kwietnia 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej