Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Pesto pietruszkowe


Trochę wiosny na stole

Rzym kwitnie. Na biało, czerwono i w rożnych odcieniach różu. W powietrzu unoszą się obce nam zapachy. Czasem świeże i lekkie, innym razem słodkie i duszące. Zakwitło również w kuchni. Odkryciem kulinarnym mojego ostatniego wyjazdu była pizza z kwiatami cukinii i anchois. Zajadałam się nią codziennie przez kilka dni i wcale mi się nie znudziła. A nawet tęsknię do tego smaku. Szkoda, że kwiaty cukinii nie są u nas tak popularne jak na południu Europy.

Rzym się też zieleni. Wiosennie i soczyście. Warto to zobaczyć, zanim zblednie prażony przez letnie słońce. Wieczne Miasto o tej porze roku jest chyba najprzyjemniejsze. Rozpieszcza już ciepłem, ale nie dusi upałami. Nie ma też jeszcze aż tak wielkich tłumów turystów. A wiosenną zieleń widać rówież na talerzach. Choćby w prostym i pysznym połączeniu spaghetti ze świeżym bazyliowym pesto i odrobiną kremowej ricotty. Podkreślam świeżość sosu, bo to ona daje i piękny kolor, i cały smak. Pesto ze słoiczka nigdy nie da takiego efektu. ,P> Oryginalne zielone pesto alla genovese ma w swoim składzie bazylię, parmezan, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek, czosnek i odrobinę soli. Podobno prawdziwy liguryjski sos powinien być wolno ucierany w marmurowym moździerzu. Ale myślę, że blender też daje przyzwoite efekty.

Ortodoksja nie jest też konieczna przy doborze orzechów i ziół. Śmiało można wykorzystać migdały, orzechy włoskie lub laskowe, pestki słonecznika albo dyni, a z zielonych składników rukolę, jarmuż, młody szpinak czy swojski koperek i natkę pietruszki. Znalazłam też przepisy na sos z awokado, szparagów, a nawet pokrzywy. A skoro u nas też już się zazieleniło, to można eksperymenotwać.

Składniki: 1 duży pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki migdałów lub orzechów włoskich 4 ząbki czosnku 50 g parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek oliwy z oliwek sok z cytryny i sól do smaku

Sposób przygotowania: Migdały sparzyć i obrać ze skórki, można zrumienić na patelni. Pietruszkę (bez grubych łodyżek), migdały, czosnek, pokrojony na kawałki ser, odrobinę soku z cytryny i soli wrzucić do blendera. Miksować do uzyskania grudkowatej pasty. Na koniec dodać oliwę i delikatnie wymieszać całość. Podawać jako dodatek do makaronów, mięs, grzanek i sałatek. Sos można przechowywać w słoiczku w lodówce około tygodnia. Powinien być zalany niewielką warstwą oliwy. Przygotowując pesto pietruszkowe, można dodać też trochę listków mięty, kolendry czy szpinaku dla złagodzenia smaku.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 5 maja 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej