Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Grillowane warzywa


Kolorowy grill

Początek maja to dobry czas, by zainaugurować sezon na grilla. Zwykle przy takiej okazji dominują potrawy mięsne. Warto jednak położyć na ruszt także inne surowce.

W tym roku po raz pierwszy spróbowałam przyrządzić grillowaną rybę. Dobrze sprawdzi się łosoś albo pstrąg, zarówno w całości, jak i w formie filetów. Wypatroszoną rybę wystarczy posypać solą, pieprzem i ziołami, położyć na niej kilka plasterków czosnku i zawinąć w folię aluminiową. Trzeba pamiętać, by nie dodawać cytryny, ponieważ kwaśne substancje wchodzą w reakcję z aluminium. Sokiem z cytryny skrapiamy rybę dopiero na talerzu.

Spośród warzyw grillowym standardem są cukinia i papryka - nie wymagają specjalnych przygotowań i zawsze dobrze smakują. Dopiero niedawno odkryłam, że równie pyszne

są grillowane pieczarki i bataty, a także marchewka i szparagi. Warzywa z grilla smakują trochę inaczej niż z pieca - są mniej wilgotne i mają bardziej wyrazisty smak. Jedyna ich wada to skłonność do przypalania, dlatego trzeba często sprawdzać, czy już są gotowe. Cukinię najlepiej pokroić na większe, podłużne paski, ponieważ małe plasterki mogą przez przypadek spaść z rusztu [podobnie bakłażany - przyp. red.]. W przypadku batatów trzeba zwrócić uwagę, by plastry były cienkie - w przeciwnym razie mocno spieką się na brzegach, a w środku pozostaną surowe.

Doskonałym dodatkiem do warzyw będzie grillowany ser. Musi to być ser twardy, który nie rozpłynie się pod wpływem wysokiej temperatury - na przykład camembert, oscypek, halloumi lub tofu. Serów żółtych czy mozarelli nie powinno się kłaść bezpośrednio na ruszcie, lecz umieścić na kawałku chleba lub warzywa.

Na zakończenie, gdy grill nie jest już mocno rozgrzany, można na nim przyrządzić owoce. Banany należy umyć i naciąć skórkę na całej długości, można posypać je cynamonem i skropić sokiem z cytryny. Będą gotowe do jedzenia, gdy skórka zrobi się ciemnobrązowa. Z kolei jabłka najlepiej pokroić na ćwiartki, posypać cynamonem i zawinąć w folię aluminiową. Można je podawać z dodatkiem rodzynek i migdałów.

Składniki: cukinia batat pieczarki oliwa sól pieprz papryka mielona suszona bazylia oregano czosnek granulowany kurkuma sproszkowany imbir

Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyć, cukinię i batat obrać ze skórki. Pieczarki przekroić na pól, cukinię pokroić na podłużne plastry, a batat na cienkie plasterki. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i papryką mieloną. Batat przyprawić dodatkowo kurkumą i imbirem, a pieczarki i cukinię - czosnkiem, bazylią i oregano. Dokładnie wymieszać, żeby każdy kawałek pokrył się oliwą i przyprawami. Położyć bezpośrednio na ruszcie. Gdy warzywa się zarumienią, przewrócić je na drugą stronę. Pod koniec można położyć na wierzch ser żółty lub po zdjęciu z grilla posypać parmezanem. Najlepiej smakują z grillowanym chlebem i masłem czosnkowym.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 12 maja 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Żyć pełniejŻyć pełniej

Święty o sercu wielkim jak światŚwięty o sercu wielkim jak świat

Mędrcy ze Wschodu w JerozolimieMędrcy ze Wschodu w Jerozolimie

Łaska a wiara człowiekaŁaska a wiara człowieka

Zrozumieć odrobinę siebie i Boży światZrozumieć odrobinę siebie i Boży świat

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2022 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej