Zielona pastaCzy na pewno zdrowe? Warzywa i owoce powinny być podstawą diety - co do tego specjaliści nie mają wątpliwości. Należałoby jednak dodać, że najzdrowsze są warzywa i owoce ekologiczne lub z własnego ogródka. Niestety, te, które kupujemy w supermarketach czy nawet na straganach, prawdopodobnie zawierają pozostałości pestycydów, masowo stosowanych w rolnictwie przemysłowym. Są to środki chemiczne o działaniu owadobójczym, grzybobójczym, bakteriobójczym czy chwastobójczym. Zostało udowodnione naukowo, że pestycydy, służące zabijaniu szkodników, mają negatywny wpływ także na zdrowie ludzi: mogą powodować nowotwory, zaburzenia hormonalne i choroby układu nerwowego. NNie we wszystkich roślinach stężenie pestycydów jest takie samo. Amerykańska organizacja EWG (Envi- ronmental Working Group) na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych co roku przygotowuje zestawienie najbardziej i najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców. W tym roku do tzw. "parszywej dwunastki" zaliczono: truskawki, szpinak, jarmuż, nektarynki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, pomidory, selery i ziemniaki. Z kolei "czysta piętnastka" obejmuje: awokado, kukurydzę, ananasy, groszek, cebulę, papaję, bakłażany, szparagi, kiwi, kapustę, kalafiory , kantalupę, brokuły, grzyby i melony. Należy wziąć pod uwagę, że powyższe zestawienia dotyczą rynku amerykańskiego; prawdopodobnie egzotyczne owoce importowane do Polski będą zawierały więcej szkodliwych składników, mających na celu przedłużenie ich trwałości. Jak uchronić się przed pestycydami? Specjaliści zalecają, by zwracać szczególną uwagę na produkty z "parszywej dwunastki" - kupować tylko te z certyfikatem "bio" lub uprawiać je samodzielnie - choć nie wszyscy mają taką możliwość. Na pewno należy dokładnie myć warzywa i owoce oraz obierać je ze skórki - ale to nie wystarczy, by usunąć pestycydy zgromadzone wewnątrz. Najnowszym sposobem jest zastosowanie roztworu sody oczyszczonej: pozwala to usunąć dużą część pestycydów. Do miski należy wlać ciepłą wodę, wymieszać ją z sodą (1 czubata łyżka na 1 litr), w tym roztworze moczyć warzywa lub owoce przez minut kilka (trzeba jednak pamiętać, że moczenie warzyw w wodzie wypłukuje z nich wartościowe składniki), a następnie opłukać czystą wodą.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 19 maja 2019
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |