Rozważania Miło¶ć Modlitwy Czytelnia ¬ródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ciasto ryżowo-jaglane

     Nie tylko dla alergików

     Okazało się, że bliska osoba z rodziny ma alergię na gluten. Od tej pory na każdym spotkaniu, które organizujemy, musi pojawić się ciasto bezglutenowe. Dotychczas nie miałam do¶wiadczenia w robieniu takich wypieków. Na pocz±tek zdecydowałam się na najłatwiejsze rozwi±zanie, czyli sernik upieczony bez spodu, jedynie z dodatkiem m±ki ziemniaczanej. Zrobiłam też szarlotkę z kaszy jaglanej, która jest bardzo smaczna, ale już kilka godzin po upieczeniu traci swoje walory. Marzyło mi się, by upiec zwykle ciasto ucierane z owocami. Postanowiłam przetestować kilka różnych m±k, by sprawdzić, która z nich jest w stanie najlepiej zast±pić m±kę pszenn±.

     Zanim zdecydujemy się na zakup której¶ z m±k bezglutenowych, powinni¶my poznać ich wła¶ciwo¶ci i zasady tworzenia mieszanek - bo je¶li upieczemy ciasto na bazie tylko jednej m±ki, może się to skończyć porażk±. Na pewno warto zaopatrzyć się w tak zwane m±ki bazowe: ryżow±, jaglan± i owsian± (należy do nich także gryczana, jednak rzadko stosuje się j± do słodkich wypieków). Każd± z nich można zrobić samemu, miel±c w młynku ryż, kaszę czy płatki. Kaszę jaglan± warto uprażyć na patelni przed zmieleniem, by pozbyć się goryczki. Do m±ki bazowej należy dodać trochę m±ki o wła¶ciwo¶ciach sklejaj±cych: ziemniaczanej lub kukurydzianej - dzięki nim ciasto nie będzie się rozpadać ani kruszyć. S± także m±ki z ro¶lin str±czkowych (z soi lub ciecierzycy) oraz z orzechów, migdałów i kokosa - one również nie powinny stanowić podstawy wypieku, a jedynie dodatek.

     W ramach eksperymentu upiekłam cztery rodzaje ciast: do pierwszego dodałam m±kę ryżow±, jaglan± i kukurydzian±, do drugiego owsian± i kukurydzian±, do trzeciego jaglan± i ziemniaczan±, a do czwartego m±kę ryżow± i ziemniaczan±. Wszystkie wypieki bardzo nam smakowały, nie różniły się szczególnie od tych z m±ki pszennej. Ciasto zawieraj±ce większo¶ć m±ki ryżowej było najbardziej gęste i zbite, a z kolei ciasto jaglane najbardziej rozpływało się w ustach i miało luĽn± konsystencję. Najlepsze efekty dało poł±czenie kilku rodzajów m±k. Na pewno jeszcze nie raz będę próbować różnych domowych mieszanek!

Składniki: 1/2 szkl. m±ki ryżowej 1/2 szkl. m±ki jaglanej 1/4 zkl. m±ki kukurydzianej 4 jaja 7 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. ksylitolu (lub cukru) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 g truskawek (lub innych owoców).

Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka zmiksować .z m±k±, proszkiem do pieczenia, cukrem lub ksylitolem, sokiem z cytryny, ekstraktem i olejem. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać. Czę¶ć truskawek pokroić drobno i dodać do masy. Drug± czę¶ć pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. By unikn±ć zakalca, można na pocz±tku wł±czyć termoobieg na 10-15 minut. Gdyby ciasto za bardzo przyrumieniło się z góry, wł±czyć tryb grzania tylko od dołu lub przykryć foremkę papierem do pieczenia.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

nr 716


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatno¶ci | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej