Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Koktajl malinowo-jaglany

Zdrowy podwieczorek

Już za kilka tygodni wiele dzieci pójdzie po raz pierwszy do przedszkola. Rodzice często obawiają się tego momentu, nie tylko ze względu na rozstanie i tęsknotę, ale też... jakość przedszkolnego jadłospisu. Mamy, które na co dzień starają się dawać swoim pociechom jak najzdrowsze produkty, mogą mieć wątpliwości, patrząc na menu zamieszczone na stronach internetowych przedszkoli. Na śniadanie prawie codziennie pojawia się białe pieczywo z szynką, polędwicą, kiełbasą lub parówką. Na podwieczorek kilka razy w tygodniu podawane są produkty słodzone: drożdżówki, ciasta, rogaliki, serki waniliowe. Czy małe dzieci powinny odżywiać się w ten sposób?

- To trudny, bardzo złożony temat - przyznaje Agnieszka Nowak, specjalista żywienia człowieka, prezes Stowarzyszenia Die- tanova, które zajmuje się edukacją żywieniową oraz analizą przedszkolnych jadłospisów. - Próbując ocenić jadłospis, szukamy prostych rozwiązań, które pozwolą małymi krokami wprowadzić zmiany w placówce. Można to zrobić bez wielkich rewolucji. To nieprawda, że zdrowe żywienie jest drogie, pracochłonne i niesmaczne.

Agnieszka Nowak najczęściej radzi przedszkolom, by wprowadzały większą ilość roślin strączkowych, a także kasz i świeżych warzyw. - Personel mówi, że dzieci zwykle zostawiają warzywa na talerzu i trzeba je wyrzucać do śmieci. Ale to błędne kolo. Jeśli proponuje się dzieciom danego dnia np. tylko parę cienkich plasterków papryki, to trudno tym jednym warzywem dogodzić wszystkim. To wymaga większego wyboru i zachęty. Ważne jest, żeby dzieci mogły samodzielnie komponować kanapki, wtedy chętniej je zjadają - wyjaśnia. Zachęca też, by w jadłospisie pojawiały się zupy mleczne, które zawierają dużą ilość wapnia. Oczywiście bez słodzonych płatków śniadaniowych, za to z kaszą czy płatkami owsianymi.

Podwieczorek również powinien być treściwy, szczególnie dla tych dzieci, które zostają w przedszkolu do godz. 17. - Dobrze sprawdzają się koktajle owocowe z różnymi dodatkami bogatymi w wartości odżywcze - radzi Agnieszka Nowak. A zaniepokojonych rodziców uspokaja: ponieważ oczekiwania społeczne w kwestii żywienia są coraz większe, w przedszkolach, wciąż dokonują się pozytywne zmiany.

Składniki: 300 g malin 1 banan 1 szkl. mleka 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki zmielonych migdałów

Sposób przygotowania: Owoce umyć, banan pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w błenderze kielichowym i zmiksować na gładki koktajl.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 720


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej