Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Melon panierowany

Bułgarska różnorodność

Są takie książki, po których przeczytaniu ma się ochotę zaraz pobiec do kuchni i zacząć gotować. Należy do nich pozycja Bożenny Iliev "W bałkańskim kociołku. Opowieść o Bułgarii", wydana przez Ber- nardinum. Autorka spędziła w Bułgarii dużą część życia, tam poznała męża, i wciąż jest oczarowana pięknem i różnorodnością całego regionu Bałkanów. W swojej opowieści przytacza rozmaite ciekawostki historyczne i turystyczne oraz własne wspomnienia, także te kulinarne.

Z książki można się dowiedzieć, że większość Bułgarów zaczyna dzień od kawy. Nie piją jej jednak w domowym zaciszu, lecz w jednej z licznych kafejek, gdzie można pogawędzić z sąsiadami. Kawy nigdy nie zalewa się wrzątkiem, lecz parzy się ją w kafetierze lub dżezwie. Na śniadanie zwykle jada się banicę - cienkie ciasto filo przekładane serem typu feta. Oprócz kawy popularnym napojem jest boza - wytwarzana z ryżu lub pszenicy, z dodatkiem kakao.

Bułgarzy często dziwią się, słysząc o kulinarnych upodobaniach Polaków. U nich nie pija się np. czarnej herbaty (chyba że ktoś źle się czuje), nie jada się buraczków ani nie gotuje barszczu. Polacy mogą być zaskoczeni, że w Bułgarii do wszystkiego podaje się chleb: do zupy, do drugiego dania, do sałatki. Bułgarzy z kolei nie mogą zrozumieć, dlaczego Polacy jedzą tak szybko. Na Bałkanach posiłki trwają diugo,toczy się przy nich leniwe rozmowy.

Autorka opisuje też bułgarskie słodkości: tort garasz składa się z blatów ciasta orzechowego przekładanych słodkim kremem śmietanowo-czekoladowym. Popularne są także baklawa, tuiumbiczki (pączki) oraz kadaif (ciasto przypominające splątany makaron). Pod koniec zaś karnawału główną rolę podczas spotkań odgrywa chaiwa - według tradycji zawiesza się ją pod sufitem, a wszyscy członkowie rodziny próbują chwycić ją ustami, bez użycia rąk. Najpopularniejszymi owocami w Bułgarii są arbuzy i melony. We wsi Byigarewo co roku odbywa się święto tych owoców - zawsze w pierwszym tygodniu sierpnia. W programie są konkursy: na największego i najsłodszego melona oraz na najwspanialszą potrawę z dodatkiem tych owoców. Melony jada się w Bułgarii na różne sposoby: można je np. usmażyć w orzechowej panierce albo nasączyć sokiem morelowym i po schłodzeniu podawać z bitą śmietaną.

Składniki: melon zmielone orzechy włoskie miód jajko oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: Melon obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w paski, obtoczyć w mielonych orzechach włoskich, a następnie w miodzie i w rozbitym jajku. Smażyć krótko na rozgrzanej oliwie z oliwek (musi mieć złoty kolor). Przepis z książki "W bałkańskim kociołku".

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 721


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej