Melon panierowanyBułgarska różnorodność Są takie książki, po których przeczytaniu ma się ochotę zaraz pobiec do kuchni i zacząć gotować. Należy do nich pozycja Bożenny Iliev "W bałkańskim kociołku. Opowieść o Bułgarii", wydana przez Ber- nardinum. Autorka spędziła w Bułgarii dużą część życia, tam poznała męża, i wciąż jest oczarowana pięknem i różnorodnością całego regionu Bałkanów. W swojej opowieści przytacza rozmaite ciekawostki historyczne i turystyczne oraz własne wspomnienia, także te kulinarne. Z książki można się dowiedzieć, że większość Bułgarów zaczyna dzień od kawy. Nie piją jej jednak w domowym zaciszu, lecz w jednej z licznych kafejek, gdzie można pogawędzić z sąsiadami. Kawy nigdy nie zalewa się wrzątkiem, lecz parzy się ją w kafetierze lub dżezwie. Na śniadanie zwykle jada się banicę - cienkie ciasto filo przekładane serem typu feta. Oprócz kawy popularnym napojem jest boza - wytwarzana z ryżu lub pszenicy, z dodatkiem kakao. Bułgarzy często dziwią się, słysząc o kulinarnych upodobaniach Polaków. U nich nie pija się np. czarnej herbaty (chyba że ktoś źle się czuje), nie jada się buraczków ani nie gotuje barszczu. Polacy mogą być zaskoczeni, że w Bułgarii do wszystkiego podaje się chleb: do zupy, do drugiego dania, do sałatki. Bułgarzy z kolei nie mogą zrozumieć, dlaczego Polacy jedzą tak szybko. Na Bałkanach posiłki trwają diugo,toczy się przy nich leniwe rozmowy.
Autorka opisuje też bułgarskie słodkości: tort garasz składa się z blatów ciasta orzechowego przekładanych słodkim kremem śmietanowo-czekoladowym. Popularne są także baklawa, tuiumbiczki (pączki) oraz kadaif (ciasto przypominające splątany makaron). Pod koniec zaś karnawału główną rolę podczas spotkań odgrywa chaiwa - według tradycji zawiesza się ją pod sufitem, a wszyscy członkowie rodziny próbują chwycić ją ustami, bez użycia rąk. Najpopularniejszymi owocami w Bułgarii są arbuzy i melony. We wsi Byigarewo co roku odbywa się święto tych owoców - zawsze w pierwszym tygodniu sierpnia. W programie są konkursy: na największego i najsłodszego melona oraz na najwspanialszą potrawę z dodatkiem tych owoców. Melony jada się w Bułgarii na różne sposoby: można je np. usmażyć w orzechowej panierce albo nasączyć sokiem morelowym i po schłodzeniu podawać z bitą śmietaną.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, nr 721
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2025 Pomoc Duchowa |