Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Melon panierowany

     Bułgarska różnorodność

     Są takie książki, po których przeczytaniu ma się ochotę zaraz pobiec do kuchni i zacząć gotować. Należy do nich pozycja Bożenny Iliev "W bałkańskim kociołku. Opowieść o Bułgarii", wydana przez Ber- nardinum. Autorka spędziła w Bułgarii dużą część życia, tam poznała męża, i wciąż jest oczarowana pięknem i różnorodnością całego regionu Bałkanów. W swojej opowieści przytacza rozmaite ciekawostki historyczne i turystyczne oraz własne wspomnienia, także te kulinarne.

     Z książki można się dowiedzieć, że większość Bułgarów zaczyna dzień od kawy. Nie piją jej jednak w domowym zaciszu, lecz w jednej z licznych kafejek, gdzie można pogawędzić z sąsiadami. Kawy nigdy nie zalewa się wrzątkiem, lecz parzy się ją w kafetierze lub dżezwie. Na śniadanie zwykle jada się banicę - cienkie ciasto filo przekładane serem typu feta. Oprócz kawy popularnym napojem jest boza - wytwarzana z ryżu lub pszenicy, z dodatkiem kakao.

     Bułgarzy często dziwią się, słysząc o kulinarnych upodobaniach Polaków. U nich nie pija się np. czarnej herbaty (chyba że ktoś źle się czuje), nie jada się buraczków ani nie gotuje barszczu. Polacy mogą być zaskoczeni, że w Bułgarii do wszystkiego podaje się chleb: do zupy, do drugiego dania, do sałatki. Bułgarzy z kolei nie mogą zrozumieć, dlaczego Polacy jedzą tak szybko. Na Bałkanach posiłki trwają diugo,toczy się przy nich leniwe rozmowy.

     Autorka opisuje też bułgarskie słodkości: tort garasz składa się z blatów ciasta orzechowego przekładanych słodkim kremem śmietanowo-czekoladowym. Popularne są także baklawa, tuiumbiczki (pączki) oraz kadaif (ciasto przypominające splątany makaron). Pod koniec zaś karnawału główną rolę podczas spotkań odgrywa chaiwa - według tradycji zawiesza się ją pod sufitem, a wszyscy członkowie rodziny próbują chwycić ją ustami, bez użycia rąk. Najpopularniejszymi owocami w Bułgarii są arbuzy i melony. We wsi Byigarewo co roku odbywa się święto tych owoców - zawsze w pierwszym tygodniu sierpnia. W programie są konkursy: na największego i najsłodszego melona oraz na najwspanialszą potrawę z dodatkiem tych owoców. Melony jada się w Bułgarii na różne sposoby: można je np. usmażyć w orzechowej panierce albo nasączyć sokiem morelowym i po schłodzeniu podawać z bitą śmietaną.

Składniki: melon zmielone orzechy włoskie miód jajko oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: Melon obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w paski, obtoczyć w mielonych orzechach włoskich, a następnie w miodzie i w rozbitym jajku. Smażyć krótko na rozgrzanej oliwie z oliwek (musi mieć złoty kolor). Przepis z książki "W bałkańskim kociołku".

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 721


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej