Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Pancakes z syropem klonowym

Kanada to kraj mało popularny wśród europejskich turystów, niewiele też wiadomo o jego kuchni. Trudno zdefiniować najbardziej znane kanadyjskie potrawy, ponieważ w tej części świata mieszają się wpływy różnych narodowości, a każdy region ma swoje tradycje.

FRYTKI i KLONY

- Kiedy byłam w Toronto, moja kuzynka zabrała mnie do restauracji i zamówiła trzy dania najbardziej charakterystyczne dla prowincji Ontario i Quebec: były to kalmary smażone w cieście, skrzydełka z kurczaka i po- utine, czyli frytki z serem i sosem pieczeniowym - wylicza Ewa Kamińska, która niedawno wróciła z podróży po Kanadzie. \

Poutine zostało wymyślone przez jednego z właścicieli restauracji w Quebecu, prawdopodobnie w 1957 r. Wielu turystów traktuje to danie jako zwykły fast food, ale Kanadyjczycy często się nim szczycą i podkreślają, jak ważna jest odpowiednia receptura. Według nich autentyczny poutine powinien zawierać ser o nazwie white cheddar cheese curds. W ostateczności można go zastąpić mozzarellą, jednak to nie będzie już ten sam smak. Idealny sos powinien składać się w 2/3 z bulionu wołowego i 1/3 bulionu z kurczaka. W Kanadzie są nawet restauracje, które serwują tylko i wyłącznie poutine z różnymi dodatkami: kawałkami wieprzowiny, bekonem, pieczarkami czy kalafiorem. Najbardziej zaskakująca pozycja w menu takiej restauracji toperogipoutine, czyli... frytki z pierogami! - W Kanadzie pierogi są znaną potrawą, można je kupić w polskich sklepach - potwierdza Ewa Kamińska. - Kiedy jeden z Kanadyjczyków dowiedział się, że jestem z Polski, zapytał mnie, czy zrobię pierogi - śmieje się.

Najstarszym kulinarnym symbolem Kanady jest syrop klonowy. Sposób jego wytwarzania opracowały indiańskie ludy żyjące na tych ziemiach wiele lat temu. - Syrop jest uważany za zdrowszy zamiennik cukru, ludzie słodzą nim kawę i herbatę, polewają naleśniki, placki, gofry. Podobno jest używany nawet do mięs, na przykład do pieczonej szynki - mówi Ewa Kamińska. Sok z drzewa klonu pozyskuje się poprzez wywiercenie otworu w pniu i umieszczenie tam wężyka. Zbiory odbywają się wczesną wiosną. Z jednego drzewa można uzyskać ok. 40 litrów soku - z takiej ilości po odparowaniu powstanie litr syropu.
Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczki soli syrop klonowy owoce (np. borówki, brzoskwinie)

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Wbić jajka, wlać mleko i masło, dokładnie zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Polać syropem klonowym, podawać z owocami.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 727


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej