Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Sałatka z dynią

Jeszcze kilka lat temu byłam przekonana, że z dyni można zrobić tylko zupę krem, placki albo ciasto. Nie spodziewałam się, że stanie się ona moim ulubionym warzywem, które będę jeść na śniadanie, obiad i kolację.

Dynia na jesień

Do tej pory pamiętam pewien jesienny wieczór, gdy na spotkaniu u znajomych zobaczyłam na stole nietypową surówkę, składającą się z utartej dyni, jabłka i rodzynek. Patrzyłam na nią nieufnie, bo byłam przekonana, że dynia nie nadaje się do jedzenia na surowo. Ale kiedy odważyłam się spróbować, zachwycił mnie jej smak. Od tej pory zaczęłam się interesować dynią i szukać różnych przepisów z jej dodatkiem. Warto dodawać ją do potraw, nie tylko dlatego, że jest smaczna, ale też bardzo zdrowa - przede wszystkim jest źródłem beta-karotenu, który dobrze działa na wzrok, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i obniża poziom złego cholesterolu.

Moim tegorocznym odkryciem jest sos do spaghetti na bazie dyni. Dzięki niemu mogę zrobić obiad w dziesięć minut, jeśli mam w lodówce zapas upieczonej i zmiksowanej dyni. Wystarczy ją wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać podsmażoną cebulę i czosnek oraz parmezan i przyprawy. Inna propozycja na obiad to curry z dynią i kurczakiem: mięso i dynię trzeba podsmażyć z czosnkiem i świeżym imbirem, a następnie dusić w mleku kokosowym z dodatkiem przypraw: kminu rzymskiego, kolendry i kurkumy. Z kolei na drugie śniadanie lub kolację często robię sałatkę z dynią - szczególnie dobrze komponuje się ze słodkimi owocami, gorzkawą rukolą i słonym serem.

Niedawno odkryłam też, jak wspaniale smakuje dynia zmiksowana z masłem z orzeszków ziemnych. To idealna pasta do chleba, nie trzeba jej nawet niczym doprawiać. Na bazie dyni można też zrobić zdrową wersję kremu czekoladowego do kanapek: dynię zmiksować z kakao, miodem i zmielonymi orzechami włoskimi.

Dynia znakomicie sprawdza się w różnych rodzajach ciast: nie tylko w tradycyjnym placku dyniowym, ale też w drożdżówkach, serniku i ciasteczkach. Szczególnie zasmakowały mi ciastka owsiane z dynią - z półtorej szklanki płatków owsianych, pół szklanki pure z dyni, po pół szklanki oleju i cukru, jajek, kilku łyżek mąki, garści rodzynek i orzechów oraz przyprawy korzennej.
Składniki:
100 g rukoli 200 g upieczonej dyni 50 g sera feta lub pleśniowego 1 duża gruszka, garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich

Sos: 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania: Dynię, gruszkę i ser pokroić w kostkę. Wymieszać z rukolą, posypać orzechami i żurawiną. Do oddzielnej miseczki wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać. Przed podaniem polać sałatkę sosem. Jeśli chcemy, by sałatka była bardziej sycąca, można dodać do niej kaszę kuskus lub ugotowaną soczewicę.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 732


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej