Sałatka z dyniąJeszcze kilka lat temu byłam przekonana, że z dyni można zrobić tylko zupę krem, placki albo ciasto. Nie spodziewałam się, że stanie się ona moim ulubionym warzywem, które będę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Dynia na jesień Do tej pory pamiętam pewien jesienny wieczór, gdy na spotkaniu u znajomych zobaczyłam na stole nietypową surówkę, składającą się z utartej dyni, jabłka i rodzynek. Patrzyłam na nią nieufnie, bo byłam przekonana, że dynia nie nadaje się do jedzenia na surowo. Ale kiedy odważyłam się spróbować, zachwycił mnie jej smak. Od tej pory zaczęłam się interesować dynią i szukać różnych przepisów z jej dodatkiem. Warto dodawać ją do potraw, nie tylko dlatego, że jest smaczna, ale też bardzo zdrowa - przede wszystkim jest źródłem beta-karotenu, który dobrze działa na wzrok, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i obniża poziom złego cholesterolu. Moim tegorocznym odkryciem jest sos do spaghetti na bazie dyni. Dzięki niemu mogę zrobić obiad w dziesięć minut, jeśli mam w lodówce zapas upieczonej i zmiksowanej dyni. Wystarczy ją wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać podsmażoną cebulę i czosnek oraz parmezan i przyprawy. Inna propozycja na obiad to curry z dynią i kurczakiem: mięso i dynię trzeba podsmażyć z czosnkiem i świeżym imbirem, a następnie dusić w mleku kokosowym z dodatkiem przypraw: kminu rzymskiego, kolendry i kurkumy. Z kolei na drugie śniadanie lub kolację często robię sałatkę z dynią - szczególnie dobrze komponuje się ze słodkimi owocami, gorzkawą rukolą i słonym serem. Niedawno odkryłam też, jak wspaniale smakuje dynia zmiksowana z masłem z orzeszków ziemnych. To idealna pasta do chleba, nie trzeba jej nawet niczym doprawiać. Na bazie dyni można też zrobić zdrową wersję kremu czekoladowego do kanapek: dynię zmiksować z kakao, miodem i zmielonymi orzechami włoskimi. Dynia znakomicie sprawdza się w różnych rodzajach ciast: nie tylko w tradycyjnym placku dyniowym, ale też w drożdżówkach, serniku i ciasteczkach. Szczególnie zasmakowały mi ciastka owsiane z dynią - z półtorej szklanki płatków owsianych, pół szklanki pure z dyni, po pół szklanki oleju i cukru, jajek, kilku łyżek mąki, garści rodzynek i orzechów oraz przyprawy korzennej.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, nr 732
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |