Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zielony koktajl

Samo zdrowie

Czy odpowiednie odżywianie może zapobiec nowotworom? Jakie produkty należy jeść częściej, a jakich unikać? O obecnym stanie wiedzy na ten temat debatowano podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbywał się parę miesięcy temu w Warszawie.

- Przestańmy się bać raka. Na podstawie aktualnej wiedzy naukowej wiemy już, że nawet połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej - mówił podczas kongresu prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Jak zaznaczył, według najnowszych badań (prowadzonych m.in. przez IARC - Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem) do rozwoju nowotworów złośliwych najbardziej przyczynia się otyłość. - Nadmierna masa ciała jest ważnym czynnikiem ryzyka czternastu najczęściej występujących nowotworów. Ryzyko to rośnie wraz ze wzrostem BMI oraz wielkością obwodu talii czy też otłuszczeniem ciała - wyjaśniał.

Według ekspertów IARC, najbardziej rakotwórczym produktem jest przetworzone mięso - poddane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu lub zawierające dodatek konserwantów. Spożywanie 50 g takiego mięsa dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego aż o 18 proc. Niekorzystnie działa także czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina) - zaleca się ograniczenie jego ilości do 500 g tygodniowo. Do powstawania nowotworów żołądka przyczynia się także nadmiar soli - maksymalna ilość to 5 g dziennie.

Aby zapobiec nowotworom jelita grubego, jamy ustnej, gardła i płuc, powinniśmy jeść więcej pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych - tak by dostarczyć organizmowi minimum 25 g błonnika dziennie oraz co najmniej 400-600 g owoców i warzyw niskoskrobiowych w ciągu dnia. Chodź: szczególnie o brokuły, sałaty, ogórki, szpinak, kapustę, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, czosnek.

W ciągu ostatnich 25 lat w Polsce spadła liczba zachorowań na raka żołądka, trzus ki, wątroby, przełyku i pęcherzyka żółciowego, wciąż jednak zwiększa się zachorowalność na raka jelita grubego czy odbytnicy. Według badań IŻŻ, Polacy po 1990 r. w dużej mierze poprawili swoje nawyki żywieniowe, jednak mają jeszcze wiele do zrobienia: powinni pić mniej alkoholu, spożywać więcej produktów mlecznych oraz ryb, które są źródłem witaminy D.
SKŁADNIKI
2 garście świeżego szpinaku 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 kiwi 1 banan 1/2 awokado 1 łyżka soku z cytryny 150 ml wody 100 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Jabłko, kiwi, banana i awokado umyć, obrać i pokroić na kawałki, wrzucić do blendera kielichowego. Dodać pokrojone łodygi selera, opłukane liście szpinaku, jogurt i imbir, wlać wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 603


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej