Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zielony koktajl

     Samo zdrowie

     Czy odpowiednie odżywianie może zapobiec nowotworom? Jakie produkty należy jeść częściej, a jakich unikać? O obecnym stanie wiedzy na ten temat debatowano podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbywał się parę miesięcy temu w Warszawie.

     - Przestańmy się bać raka. Na podstawie aktualnej wiedzy naukowej wiemy już, że nawet połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej - mówił podczas kongresu prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Jak zaznaczył, według najnowszych badań (prowadzonych m.in. przez IARC - Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem) do rozwoju nowotworów złośliwych najbardziej przyczynia się otyłość. - Nadmierna masa ciała jest ważnym czynnikiem ryzyka czternastu najczęściej występujących nowotworów. Ryzyko to rośnie wraz ze wzrostem BMI oraz wielkością obwodu talii czy też otłuszczeniem ciała - wyjaśniał.

     Według ekspertów IARC, najbardziej rakotwórczym produktem jest przetworzone mięso - poddane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu lub zawierające dodatek konserwantów. Spożywanie 50 g takiego mięsa dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego aż o 18 proc. Niekorzystnie działa także czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina) - zaleca się ograniczenie jego ilości do 500 g tygodniowo. Do powstawania nowotworów żołądka przyczynia się także nadmiar soli - maksymalna ilość to 5 g dziennie.

     Aby zapobiec nowotworom jelita grubego, jamy ustnej, gardła i płuc, powinniśmy jeść więcej pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych - tak by dostarczyć organizmowi minimum 25 g błonnika dziennie oraz co najmniej 400-600 g owoców i warzyw niskoskrobiowych w ciągu dnia. Chodź: szczególnie o brokuły, sałaty, ogórki, szpinak, kapustę, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, czosnek.

     W ciągu ostatnich 25 lat w Polsce spadła liczba zachorowań na raka żołądka, trzus ki, wątroby, przełyku i pęcherzyka żółciowego, wciąż jednak zwiększa się zachorowalność na raka jelita grubego czy odbytnicy. Według badań IŻŻ, Polacy po 1990 r. w dużej mierze poprawili swoje nawyki żywieniowe, jednak mają jeszcze wiele do zrobienia: powinni pić mniej alkoholu, spożywać więcej produktów mlecznych oraz ryb, które są źródłem witaminy D.
     SKŁADNIKI
     2 garście świeżego szpinaku 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 kiwi 1 banan 1/2 awokado 1 łyżka soku z cytryny 150 ml wody 100 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Jabłko, kiwi, banana i awokado umyć, obrać i pokroić na kawałki, wrzucić do blendera kielichowego. Dodać pokrojone łodygi selera, opłukane liście szpinaku, jogurt i imbir, wlać wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 603


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]

 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej