Zielony koktajlSamo zdrowie Czy odpowiednie odżywianie może zapobiec nowotworom? Jakie produkty należy jeść częściej, a jakich unikać? O obecnym stanie wiedzy na ten temat debatowano podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbywał się parę miesięcy temu w Warszawie. - Przestańmy się bać raka. Na podstawie aktualnej wiedzy naukowej wiemy już, że nawet połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej - mówił podczas kongresu prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Jak zaznaczył, według najnowszych badań (prowadzonych m.in. przez IARC - Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem) do rozwoju nowotworów złośliwych najbardziej przyczynia się otyłość. - Nadmierna masa ciała jest ważnym czynnikiem ryzyka czternastu najczęściej występujących nowotworów. Ryzyko to rośnie wraz ze wzrostem BMI oraz wielkością obwodu talii czy też otłuszczeniem ciała - wyjaśniał. Według ekspertów IARC, najbardziej rakotwórczym produktem jest przetworzone mięso - poddane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu lub zawierające dodatek konserwantów. Spożywanie 50 g takiego mięsa dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego aż o 18 proc. Niekorzystnie działa także czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina) - zaleca się ograniczenie jego ilości do 500 g tygodniowo. Do powstawania nowotworów żołądka przyczynia się także nadmiar soli - maksymalna ilość to 5 g dziennie. Aby zapobiec nowotworom jelita grubego, jamy ustnej, gardła i płuc, powinniśmy jeść więcej pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych - tak by dostarczyć organizmowi minimum 25 g błonnika dziennie oraz co najmniej 400-600 g owoców i warzyw niskoskrobiowych w ciągu dnia. Chodź: szczególnie o brokuły, sałaty, ogórki, szpinak, kapustę, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, czosnek. W ciągu ostatnich 25 lat w Polsce spadła liczba zachorowań na raka żołądka, trzus ki, wątroby, przełyku i pęcherzyka żółciowego, wciąż jednak zwiększa się zachorowalność na raka jelita grubego czy odbytnicy. Według badań IŻŻ, Polacy po 1990 r. w dużej mierze poprawili swoje nawyki żywieniowe, jednak mają jeszcze wiele do zrobienia: powinni pić mniej alkoholu, spożywać więcej produktów mlecznych oraz ryb, które są źródłem witaminy D.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, nr 603
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |