Massaman curryNajlepsze na świecie Która potrawa jest najsmaczniejsza na świecie? Próbę odpowiedzi na to pytanie podjęli redaktorzy amerykańskiej telewizji i portalu CNN, którzy stworzyli ranking pięćdziesięciu najlepszych potraw świata. Miał on stanowić podpowiedź dla miłośników podróży: do jakiego kraju warto się wybrać, by skosztować owych dań w oryginale. Wśród najbardziej znanych potraw w rankingu zostały uwzględnione m.in. włoska pizza i lazania, hiszpańska paella, meksykańskie tacos, brytyjskie frytki z rybą, azjatycki hummus, japońskie sushi, niemiecki hamburger czy francuski croissant. Na 15. miejscu znalazły się polskie pierogi, które autorzy rankingu nazywają "pakunkami smakowitości". "Mogą być wypełnione wszystkim, od ziemniaków, kapusty kiszonej, mięsa, sera, po owoce, często podawane są ze stopionym masłem, śmietaną lub smażoną cebulą" - piszą. Duża część potraw uznanych za najsmaczniejsze pochodzi z Azji. Ósme miejsce zajęła zupa tom yum gong z Tajlandii, na siódmej pozycji uplasowało się danie penang assam laksa z Malezji, a zdobywcą pierwszego miejsca zostało massaman curry z Tajlandii, bardzo stara potrawa, której korzenie sięgają XVII w. (słowo massaman prawdopodobnie oznacza muzułmanów). Curry, składające się z ziemniaków, mięsa, cebuli i mleka kokosowego, podaje się jako zupę lub sos do ryżu. Choć przepis może się wydawać egzotyczny dla Polaków, warto go wypróbować - większość składników jest dostępna w naszych hipermarketach, a niektóre można po prostu pominąć. Bez sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca nie uzyskamy co prawda oryginalnego smaku potrawy, ale na pewno będzie równie smaczna. Pastę massaman curry można kupić w sklepie z orientalną żywnością lub wykonać samemu. Lista najlepszych potraw według CNN po raz pierwszy została opublikowana w 2011 r. i wywołała burzę komentarzy ze strony internautów. Autorzy rankingu oddali więc głos czytelnikom i stworzyli ankietę, w której wzięło udział 35 tys. osób. Wyniki tylko w niewielkiej części pokrywają się z pierwotną listą - według ankietowanych massaman curry powinno zająć dopiero dziesiąte miejsce, zloty medal zaś należy się indonezyjskiej potrawie rendang - jest to wołowina gotowana w mleku kokosowym z przyprawami.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, nr 743
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |