Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Gofry z jabłkiem

MAŁE PRZYJEMNOŚCI

Nawet gdy na dworze szaro i ponuro, w domu można stworzyć mity nastrój: zapalić świece, zaparzyć dobrą herbatę i usiąść na kanapie pod ciepłym kocem, by poczytać ciekawą książkę. Ten opis idealnie oddaje istotę hygge - modnej ostatnio idei, która przywędrowała do nas z Danii. Jej nazwa oznacza w języku norweskim dobrostan, dobre samopoczucie. Hygge można więc określić jako przyjemną atmosferę, poczucie szczęścia i zadowolenia. Elementów, które się na nie składają, jest wiele - wystrój mieszkania, ubiór, sposób spędzania czasu, a także jedzenie i picie.

Tej kwestii sporo uwagi poświęca Meik Wiking, dyrektor Instytutu Badań nad Szczęściem w Kopenhadze, autor książki "Jdygge. Klucz do szczęścia". Jak pisze, "wysoka konsumpcja mięsa, słodyczy i kawy ma bezpośredni związek z hygge. Bo hygge zakłada, że jesteśmy dla siebie mili i nie żałujemy sobie ani innym niczego dobrego, nawet jeśli jest to sprzeczne z zasadami zdrowego żywienia. Słodycze są hyggelige".

Jak wynika ze statystyk, mieszkańcy Danii na co dzień jedzą szczególnie dużo cukierków i ciastek, zarówno w domu, jak i miejscu pracy oraz w cukierniach. Najbardziej charakterystyczny wypiek to danish pastry (ciasto duńskie) - podobne do ciasta francuskiego, lecz z dodatkiem drożdży. Można z niego formować ciastka z najróżniejszym nadzieniem.

Meik Wiking zauważa, że duże znaczenie ma nie tylko rodzaj posiłku, ale także sposób jego przygotowania. Jeśli własnoręcznie upieczemy ciasto i chleb albo zrobimy powidła, sprawi nam to o wiele większą przyjemność niż kupienie gotowych produktów w sklepie. Tym bardziej, jeśli nie będziemy gotować sami, lecz razem z rodziną lub przyjaciółmi. Paradoksalnie, im dłużej trwa proces przyrządzania posiłku, tym więcej radości możemy z niego czerpać - w Danii popularną potrawą jest np. gulasz, który wymaga długiego duszenia na wolnym ogniu; modne jest też pieczenie chleba na zakwasie.

Dla mojej rodziny od pewnego czasu kwintesencją hygge w kuchni są gofry. Wspólne przygotowywanie ciasta, a później pieczenie i delektowanie się smakiem i zapachem potrafią poprawić nastrój w długie zimowe wieczory.
SKŁADNIKI
1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju 1 jabłko łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli

4 jabłka 4 łyżeczki miodu 4 łyżeczki płatków owsianych 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek garść orzechów włoskich lub migdałów

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić jajko, dodać przyprawy, mąkę, olej, płatki i wiórki. Stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolać trochę wody. Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Można podawać z cukrem pudrem lub twarożkiem i owocami.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 746


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej