Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Daktylowe kulki

     Zdrowe słodycze

     - Dawniej byłam mistrzynią polowania na promocje, kupowałam kilo cukierków albo trzy czekolady na wypadek, gdyby przyszli goście. Tymi gośćmi zazwyczaj byłam ja z mężem - wspomina Katarzyna Kowalczuk. - Kiedy zauważyłam, że moja trzyletnia córeczka na urodzinach koleżanek nie bawi się, tylko przez cały czas podjada słodycze, postanowiłam zmienić życie naszej rodziny.

     Zmianę zaczęła od siebie. Przestała kupować słodycze i cukier, zamieniła je na bakalie i ksylitol. Powolutku do ciasta dodawała coraz mniej miodu, a słodzone jogurty wymieniła na naturalne. Wprowadziła zwyczaj rodzinnego gotowania, zamieniła też telewizor na gry planszowe. Córkom nie zabraniała częstowania się łakociami na urodzinach. Raczej tłumaczyła, że je kocha i pragnie ich zdrowia, a cukier nie jest zdrowy. Zadziałało. Dziś, gdy dziewczynki dostają w prezencie czekoladę mleczną, grzecznie odmawiają i wyjaśniają, że jedzą tylko gorzką. Zaczynały od takiej, która zawiera 60 proc. kakao, teraz wolą jeszcze mniej słodką.

     Katarzyna przeczytała córkom książkę "Czemu dzieci jedzą śmieci?" i poczuła potrzebę promowania zdrowego żywienia w szerszym gronie maluchów. Organizuje warsztaty dla przedszkolaków i uczniów, na których wraz z dietetykiem uczy sporządzania zdrowych przekąsek i tłumaczy zasady zdrowego żywienia. Dzieci chętnie uczestniczą w przygotowaniu potraw i równie chętnie ich kosztują. Córki pomagają mamie wymyślać przepisy na pyszne przekąski bez cukru.
     SKŁADNIKI
     opakowanie daktyli orzechy arachidowe lub włoskie (alergicy mogą je zamienić na pestki słonecznika) jedna lub dwie łyżki kakao bez cukru opakowanie preparowanego orkiszu

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Z daktyli usuwamy pestki. Orzechy tłuczemy na miazgę, miksujemy z daktylami i kakao. Masa powinna się kleić. Dodajemy preparowany orkisz, mieszamy delikatnie ręką, formujemy małe kulki. Żeby sie nie kleiły, możemy je obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao lub preparowanym ziarnie. Możemy także użyć innych składników: migdałów, wiórków kokosowych, amarantusa lub dodać do smaku skórkę pomarańczową lub suszoną żurawinę.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 747


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść



Poprzednia[ Powrót ]Następna

 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2020 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej