Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Pasztet z soczewicy

Postny pasztet

Coś niesamowitego musiało być w soczewicy, skoro Ezaw sprzedał Jakubowi swoje pierworództwo za jej miskę. Ale soczewica była znana już w czasach przedbiblijnych. Najstarsze wykopaliska, w których ją znaleziono w północnym Iraku, pochodzą z ok. 9100 r. przed Chrystusem, a w Ziemi Świętej - z ok. 3000 r. przed Chrystusem. Była podstawą pożywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, choć obywatele tych ostatnich państw mieli do niej nieco pogardliwy stosunek: nazywali ją "chlebem ubogich". Była składnikiem chleba narodu wybranego w niewoli babilońskiej. Znaleziono ją także w naszym Biskupinie.

Dziś w Polsce soczewica jest rzadko uprawiana, a szkoda, bo ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Zawiera witaminy A, C, D i E, wiele witamin z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen, błonnik i kwasy tłuszczowe nienasycone. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Naukowcy dowiedli, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed nowotworami, stabilizuje poziom cukru we krwi.

Występuje w wielu odmianach. Bardzo zdrowe są jej kiełki. Suszoną moczymy ok. 30 minut przed gotowaniem.
SKŁADNIKI
175 g namoczonej czerwonej soczewicy 2 cebule 1 marchew 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce przyprawy garam kurkumy i pieprzu pół łyżeczki mielonej kolendry 850 ml bulionu warzywnego 3-5 jajek sok z połówki cytryny do smaku do wyboru: czarnuszka, rodzynki, żurawina lub wiórki kokosowe, tłuszcz do smarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Soczewicę namoczyć. Marchewkę starkować, czosnek zmiażdżyć. Cebule posiekać i zeszklić na patelni. Bulion zagotować, dodać zeszkloną cebulę i odsączoną soczewicę. Gotować ok. 40 minut do miękkości. Posolić i dodać startą marchew 5 minut przed końcem gotowania. Odcedzić - bulion można wykorzystać do innej potrawy. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę. Formę o pojemności 450 ml wysmarować tłuszczem, włożyć masę, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 45 minut. Po wyjęciu pozostawić w formie jeszcze przez 20 minut.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 748


   

Wasze komentarze:
 T9L: 25.02.2020, 16:31
 Według mnie bardzo dobry przepis polecam
(1)


Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej