Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Pasztet z soczewicy

     Postny pasztet

     Coś niesamowitego musiało być w soczewicy, skoro Ezaw sprzedał Jakubowi swoje pierworództwo za jej miskę. Ale soczewica była znana już w czasach przedbiblijnych. Najstarsze wykopaliska, w których ją znaleziono w północnym Iraku, pochodzą z ok. 9100 r. przed Chrystusem, a w Ziemi Świętej - z ok. 3000 r. przed Chrystusem. Była podstawą pożywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, choć obywatele tych ostatnich państw mieli do niej nieco pogardliwy stosunek: nazywali ją "chlebem ubogich". Była składnikiem chleba narodu wybranego w niewoli babilońskiej. Znaleziono ją także w naszym Biskupinie.

     Dziś w Polsce soczewica jest rzadko uprawiana, a szkoda, bo ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Zawiera witaminy A, C, D i E, wiele witamin z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen, błonnik i kwasy tłuszczowe nienasycone. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Naukowcy dowiedli, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed nowotworami, stabilizuje poziom cukru we krwi.

     Występuje w wielu odmianach. Bardzo zdrowe są jej kiełki. Suszoną moczymy ok. 30 minut przed gotowaniem.
     SKŁADNIKI
     175 g namoczonej czerwonej soczewicy 2 cebule 1 marchew 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce przyprawy garam kurkumy i pieprzu pół łyżeczki mielonej kolendry 850 ml bulionu warzywnego 3-5 jajek sok z połówki cytryny do smaku do wyboru: czarnuszka, rodzynki, żurawina lub wiórki kokosowe, tłuszcz do smarowania

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Soczewicę namoczyć. Marchewkę starkować, czosnek zmiażdżyć. Cebule posiekać i zeszklić na patelni. Bulion zagotować, dodać zeszkloną cebulę i odsączoną soczewicę. Gotować ok. 40 minut do miękkości. Posolić i dodać startą marchew 5 minut przed końcem gotowania. Odcedzić - bulion można wykorzystać do innej potrawy. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę. Formę o pojemności 450 ml wysmarować tłuszczem, włożyć masę, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 45 minut. Po wyjęciu pozostawić w formie jeszcze przez 20 minut.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 748


   

Wasze komentarze:
 T9L: 25.02.2020, 16:31
 Według mnie bardzo dobry przepis polecam
(1)


Autor

Treść



Poprzednia[ Powrót ] 

 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2020 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej