Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Proziaki

CHLEBKI Z PROZĄ

W Wielkim Poście często dopominaliśmy się, aby mama upiekła proziaki. Z tego powodu Środa Popielcowa była jednym z moich ulubionych dni w roku: wiadomo było, że pojawią się na stole. Jako dzieci żartobliwie nazywaliśmy je "prosiakami". Był z nimi tylko jeden problem - oderwać się od nich w dzień postu ścisłego!

Kiedyś w walentynki mama uformowała je w serduszka i polukrowała na czerwono. Dziwiłam się, że nigdy nie piecze proziaków babcia. Dopiero niedawno mama uświadomiła mi, że przepisu nauczyły ją koleżanki z pracy, gdy przeprowadziła się na Podkarpacie. Jest to przepis regionalny. "Prozą" nazywano tam dawniej sodę oczyszczoną. Przywędrowała do regionu około roku 1850, tuż po tym, jak jej właściwości odkryli i przebadali amerykańscy uczeni. Nic dziwnego, że pojawiła się na Podkarpaciu tak szybko. To stąd ludzie tłumnie wyjeżdżali do Ameryki za chlebem, aby później wysyłać rodzinie pieniądze i inne skarby - na przykład sodę.

Dawniej pieczono proziaki na piecach kaflowych, dziś - w piekarniku lub na patelni. Najlepiej smakują świeże i na drugi dzień. Nie służy im podróż. Można ich skosztować na wycieczce: w Sanoku, Uhercach Mineralnych, Rzeszowie - lub przygotować w domu. Są tanie, łatwe i szybkie w wykonaniu. Udadzą się, jeśli ciasto będzie luźne, a także jeśli będzie miało konsystencję ciasta drożdżowego - moja mama takie lubi najbardziej. Przepis można modyfikować według własnych upodobań.

Występuje w wielu odmianach. Bardzo zdrowe są jej kiełki. Suszoną moczymy ok. 30 minut przed gotowaniem.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki 1 szklanka maślanki lub śmietany 12 proc. pół łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli damy za dużo, zrobią się gorzkie) ćwierć łyżeczki soli lub więcej ? według upodobań jajko (nie jest składnikiem obowiązkowym, lecz sprawi, że ciasto będzie miało ładny kolor); ewentualnie ulubione bakalie lub trochę masła.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Mąkę mieszamy z sodą i solą. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy najpierw łyżką. Kiedy już nie klei się do palców, rozwałkowujemy i tniemy na kawałki: najlepiej czworokątne, choć można też wycinać szklanką lub foremką. Skrawków po wykrawaniu foremką lepiej nie łączyć, ale upiec w takim kształcie, jaki mają. Pieczemy na nieposmarowa- nej blasze, na środkowym poziomie piekarnika, w 180 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) ok. 20 minut. Powinny się lekko zarumienić. Na patelni (suchej) pieczemy 7-10 minut na najmniejszym palniku, na małym ogniu, aby upiekły się w środku, a nie spaliły na zewnątrz.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 749


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej