Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zupa gruszkowo-pietruszkowa

Detoks od cukru i soli

Odzwyczajanie się od cukru i soli to niełatwa sprawa. Jakoś nie mogę się oprzeć skojarzeniu ze zrywaniem z nałogiem. Uzależnić możemy się od wszystkiego. Może nigdy nie byłam palaczką, alkoholiczką ani narkomanką, ale śmiało mogę powiedzieć, że byłam uzależniona od cukru, od czytania książek, od przeglądania in- ternetu i od chińskich dań. Choć w chińskich budkach przestałam jadać już jakieś 14 lat temu, ciągle na ich widok robię się głodna. Na szczęście nie zamordowałam moich wrażliwych kubków smakowych. Dietetycy mówią, że jeśli ktoś zawsze mocno przyprawia jedzenie, po dłuższym czasie przestaje czuć łagodne smaki.

Odzwyczajać się od soli można na dwa sposoby: dodając zamiast niej dużo aromatycznych ziół albo ostrych składników: cebuli, pieprzu, imbiru, czosnku. Wtedy kubki smakowe da się oszukać.

Z cukrem jest dużo trudniej. Nie smakowała mi woda, piłam wciąż tylko świeżo wyciskane soki. Gorzką czekoladę uważałam za paskudztwo, kupowałam zawsze tę możliwie najsłodszą. Dopiero kiedy dentysta zapowiedział mi plombowanie wszystkich zębów, zrozumiałam, że coś jest nie w porządku z moją dietą. Szokiem była informacja, że słodkie napoje także psują zęby. Co tu zrobić, kiedy pić trzeba, a nic innego nie smakuje? Od razu zaczęłam rozcieńczać soki wodą. Najpierw trzy jednostki soku, jedna wody. Kubki smakowe przyzwyczajają się do nowego smaku przez jakieś dwa tygodnie. Po tym czasie mogłam spróbować rozcieńczania pół na pół. Odkryłam też, że soki 100% już mi nie smakują, są za słodkie. Gorzkiej herbaty nadal nie lubię, ale dolewam do niej tylko kropelkę soku, nie więcej. Ze słodyczy chętnie wybieram czekoladę 90%, a zupa gruszkowo-pietruszkowa jest dla mnie doskonałym deserem.
SKŁADNIKI
600 g korzenia pietruszki 1 łyżka masła 1 dojrzała gruszka ok. 1 litra wywaru z marchewki 100 ml śmietany 12% świeże listki mięty opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Plasterki pietruszki krótko szklimy na maśle na niewielkim ogniu. Gotujemy w wywarze z marchewki przez 7 minut. Miksujemy wszystkie składniki oprócz mięty - ją podajemy bezpośrednio na talerz.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 785


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej