Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Sałatka kolumbijska

Soczyste

Z zakamarków pamięci przypływa do mnie wspomnienie, że jako dziecko napisałam w święta wiersz o tym, jak bardzo tęsknię za normalnym, nieświątecznym jedzeniem, za zwykłym chlebem i za jakimś soczystym warzywem. Wiersza już nie pamiętam, ale pamiętam emocje. To był trzeci lub czwarty dzień świąt. Wcześniej balowaliśmy już u babci oraz jednej, drugiej, trzeciej cioci i sami też przyjmowaliśmy gości. Stanęłam w drzwiach spiżarki i z rozpaczą spojrzałam na kilka rodzajów ciast - szybko odwróciłam wzrok, bo nie mogłam już na nie patrzeć, a co dopiero je jeść...

Tak zostało mi do dziś. Nie przepadam za ciastami. Jeśli poczuję ochotę na węglowodany, słodzę ciasto dziesięć razy mniej, niż jest polecane w przepisie, lub piekę słone krakersy.

Kocham wspólnotowe i sąsiedzkie wieczorki z kolędowaniem, niestety kojarzą mi się one nie tylko z muzyką. Wszystkie gospodynie domowe przychodzą na nie objuczone swoimi popisowymi ciastami i wytrwale namawiają, aby każdy ich skosztował. Obrzydła mi ta namolna polska przesłodzona gościnność, więc zaczęłam przejmować inicjatywę: pcham się do wszelkich komitetów organizacyjnych, tworzę listę różnorodnych potraw i przyjmuję zapisy, kto co przyniesie. Sama staram się pojawiać na spotkaniach uzbrojona w sałatkę i owoce.

Choć moją ulubioną sałatką jest ta tradycyjna, to kocham je wszystkie: krajowe, egzotyczne, tanie i drogie. Najważniejsze, że są soczyste i pełne witamin.
SKŁADNIKI
450 g gotowych krewetek bez pancerza i oczyszczonych 2 dojrzałe awokado 1 dojrzałe mango spora garść pomidorków koktajlowych pół garści pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku łyżeczka masła sok z jednej cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: szczypta wędzonej papryki słodkiej lub ostrej, szczypta pieprzu, pół łyżeczki soli opcjonalnie: sałata, czerwona cebula, rukola, bazylia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Rozmrożone krewetki i plasterki czosnku podsmażamy na maśle przez kilka minut. Powinny się lekko skurczyć i zwinąć. W miseczce mieszamy sos: sok z cytryny z oliwą i przyprawami. Mango i awokado obieramy i usuwamy pestki, kroimy owoce na kawałki, świeże pomidorki na połówki, a suszone na paseczki. Mieszamy wszystkie składniki.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej