Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zupa kminkowa

Kminek

Post nie byt wymyślony jako bezsensowne umartwianie się. Ściśle łączy! się z jałmużną i bez niej straciłby połowę sensu. Walory zdrowotne postu są ogromne. Właśnie wiosną potrzebujemy oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn, trochę schudnąć po karnawałowym obżarstwie. Zjeść mniej i taniej oznaczało też zaoszczędzić pieniądze, dzięki którym można było nakarmić głodnych, przyodziać ubogich i wykupić jeńców z niewoli. Szkoda, że dziś o tym nie pamiętamy.

Usłyszałam na spowiedzi, że gdy zapomnę o piątkowym poście, mam nie zapominać o jałmużnie. Może dobrym postanowieniem byłoby w każdy piątek wspierać organizację charytatywną? Jak zaoszczędzić na to pieniądze? W krajach śródziemnomorskich ryby były tańsze niż mięso, nazywanie ich postnym daniem miało tam sens, lecz u nas nie, u nas są drogie. Powinniśmy spożywać je ze względów zdrowotnych, ale nie zaoszczędzimy na nich pieniędzy.

Rozmyślając nad cenami, przypomniałam sobie o roślinach strączkowych. Są źródłem wartościowego białka i kosztują grosze, budżet domowy na nich nie ucierpi. Bywają jednak bardzo "nietowarzyskim" pożywieniem ze względu na właściwości gazo- twórcze. Jak sobie z tym poradzić? Problem dotyczy głównie osób, które rzadko spożywają strączki i nie są do nich przyzwyczajone lub mają wrażliwy przewód pokarmowy z powodu różnych chorób.

Strączki należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo, najlepiej zaczynając od jednej łyżki tygodniowo, a później dziennie. Warto zacząć od soczewicy czerwonej, zielonego groszku lub fasoli szparagowej. Wszystkie nasiona oprócz soczewicy należy długo moczyć przed ugotowaniem, nawet kilkanaście godzin, kilka razy wymieniając wodę. Przez pierwsze 20-30 minut gotować bez przykrycia. Nie solić na początku gotowania, lecz w ostatnich minutach. Do potraw ze strączków dobrze jest dodać liść laurowy, majeranek oraz kminek, które poprawią trawienie i zmniejszą właściwości gazotwórcze.
SKŁADNIKI
1,5 i wywaru z kalafiora 10 g kminku 100 g czarnej soczewicy łyżka mąki ryżowej pół szklanki śmietany łyżka oleju lnianego sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Kminek prażymy na dnie garnka, az zacznie podskakiwać. Zalewamy wywarem, dodajemy soczewicę i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania do śmietany dodajemy mąkę i sól oraz kilka razy po łyżce wrzątku, mieszamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji, wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze 3 minuty. Olej dodajemy dopiero na talerzu. Zupę możemy podawać z grzankami lub ziemniakami.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 801


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej