Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kasza manna kawowa

SMAKI DZIECIŃSTWA

Przyłapałam koleżankę z kromką chleba posmarowaną śmietaną i posypaną cukrem. - Smak dzieciństwa - wyjaśniła zadowolona.

Też sobie przypomniałam, że jadałam takie kanapki w dzieciństwie. Śmietana była niepasteryzowana, prosto od krowy, bardzo tłusta, a cukier uroczo rozpuszczał się na wierzchu. Przypomniałam sobie smak niepasteryzowanego mleka i natychmiast rozpoczęłam poszukiwania rolnika, u którego można by takie kupić. To z kartonika nie jest ani trochę podobne w smaku, bo jest chudsze. Nie musiałam długo szukać, widywałam jakieś krowy przez okno autobusu w drodze do pracy. Zapisałam się na odbiór pięciu litrów mleka dwa razy w tygodniu. Mleko niepasteryzowane ma swoich fanów i przeciwników. W gotowaniu giną dobre bakterie, które mogłyby się opiekować naszymi jelitami - to duży minus. Plus jest taki, że giną też wszystkie złe bakterie i rozpadają się laktoglobuliny, które odpowiadają za większość alergii.

Wiosną jednak dowiedziałam się, że mleka już nie będzie, bo... krowa spodziewa się cielaczka. Zrozumiałam wtedy, dlaczego pradziadkowie opowiadali, że w Wielkim Poście obowiązywała też wstrzemięźliwość od mleka. Odpłynęłam we wspomnienia o innych smakach dzieciństwa. Niektórych potraw już nie spotykam. Nie wrócą plasterki ziemniaków pieczone na płycie pieca kaflowego, bo nie ma już pieca. Surowego żółtka utartego z cukrem i cytryną się boję, zresztą nie jem cukru. Jabłoń malinówka w ogrodzie taty marnieje z każdym rokiem, bo jest coraz starsza, a nigdzie nie spotkałam podobnie pysznych jabłek. Na szczęście zielony groszek i czereśnie pozostaną zawsze tak samo pyszne.

Kolejnym wspomnieniem z dzieciństwa jest smak kaszy manny z masłem i sokiem.

Czasami gotowałam ją dzieciom, a teraz same wymyślają przepisy z kaszką w roli głównej. Wyżej jeden z nich.
SKŁADNIKI
500 ml mleka bez laktozy, może być zmieszane z odrobiną wody 4 łyżki kaszy manny czubata łyżeczka kawy inki w proszku szczypta cynamonu i imbiru banan w plasterkach opcjonalnie: płatki migdałowe, orzechy włoskie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Kaszę gotujemy z mlekiem na małym ogniu, przez cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia, gdy zaczną w niej wybuchać bąbelki powietrza, i od razu wlewamy do miseczek, zanim zgęstnieje. Dodajemy pozostałe składniki. Uwaga: mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego, więc nie spieszmy się z dosładzaniem.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 803


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej