Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zupa z paproci

Leśne smaki

Nie dawała mi spokoju wieść, że paprocie są jadalne. Musiałam ich spróbować choć raz w życiu. Fakt, że surowe liście są trujące, przestraszył mnie tylko na chwilę. Szkodliwe substancje wypłukuje się przez długotrwale namaczanie i gotowanie w kilku wodach.

Zbiera się tylko młode pędy, zwinięte w pastorały, łatwo łamliwe. Jeśli nie chcą się złamać, to znaczy, że już się nie nadają.

Są dwa gatunki jadalnych paproci. W Polsce zbierać można na dziko tylko pędy orlicy pospolitej, ponieważ inne paprocie są pod ochroną. Ja porwałam się na pędy pióropusznika strusiego rosnącego w moim ogródku.

Dania z paproci są popularne w kuchni rosyjskiej i japońskiej. Nasi przodkowie bardzo cenili je na przednówku, przed pojawieniem się pierwszych warzyw i owoców, gdy już kończyły się zapasy żywności z jesieni.

Pastorały zawierają skrobię, garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne, witaminy B2 i E oraz łatwo przyswajalne białko. Mają delikatny smak. Po ugotowaniu tracą kolor. Ponoć pomagają w odrobaczaniu i świetnie działają na układ nerwowy oraz hormonalny. Nie wolno ich spożywać w czasie ciąży i laktacji. Zerwanych roślin nie przechowujemy długo, bo twardnieją. Jeśli nie zamierzamy zużywać całego zebranego zapasu, trzeba przygotować półprodukty solone lub mrożone.

Trudno było mi się zdecydować, czy spróbować paproci w panierce, w sałatce czy na pizzy. Wybrałam zupę. Okazała się tak pyszna, że będę ją gotować częściej, ale paprotkom dam odtąd rosnąć w spokoju. Szkoda zjadać coś tak pięknego.
SKŁADNIKI
2 szklanki pastorałów młodej paproci filet z kurczaka pocięty w kostkę łyżka masła 100 g wiórków kokosowych mała obrana cukinia 2 łodygi selera naciowego 500 g mleka ryżowego lub kokosowego pół łyżeczki curry pół łyżeczki kolendry łyżeczka soli pół łyżeczki imbiru łyżeczka cukru o aromacie cytrynowym szczypiorek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Pędy paproci moczymy przez 12 godzin w lodówce, a następnie gotujemy przez 30 minut, 2 razy zmieniając wodę w trakcie. Odcedzamy. Mięso smażymy na maśle na maleńkim ogniu, po chwili dodajemy napój roślinny, warzywa pokrojone w paseczki, paproć i przyprawy. Gotujemy ok. 7 minut. Posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 811


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Twoja wola - Twoja wolnośćTwoja wola - Twoja wolność

Mój Bóg w mych objęciachMój Bóg w mych objęciach

Tajemnica Niepokalanej oglądana oczyma św. MaksymilianaTajemnica Niepokalanej oglądana oczyma św. Maksymiliana

Jak w pełni wyznawać wiarę w naszym życiu?Jak w pełni wyznawać wiarę w naszym życiu?

Kochać Cię Matko...Kochać Cię Matko...

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej