Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Bułki z pszenicy płaskurki

Pradawne zboża

Długo szukałam mąki z pradawnej pszenicy: płaskurki lub samopszy, i nagle zobaczyłam je obie na sklepowej półce. Ziarna pradawnej pszenicy znaleziono w wykopaliskach archeologicznych sprzed 17 000 lat p.n.e. Płaskurka była uprawiana w rejonie starożytnego Egiptu, Izraela, Mezopotamii i na Półwyspie Indyjskim, a do Europy dotarła ok. 3400 lat p.n.e. Ślady pierwotnych upraw samopszy znaleziono na terenie Turcji i Zakaukazia. Z biegiem czasu zaczęto uprawiać bardziej plenne odmiany pszenicy, które wyewoluowały właśnie z płaskurki. Ostatnio te pradawne ziarna wracają do łask i stają się modnym rarytasem. Nie bez powodu. Zawierają wprawdzie gluten, jednak znacznie rzadziej niż nowe odmiany wywołuje on nietolerancje pokarmowe - ze względu na lekkostraw- ność i czystość genetyczną. Co więcej: nie znoszą żadnych ulepszaczy w glebie, przez co wymagają tradycyjnej uprawy. Są dość odporne na grzyby i szkodniki, a także dobrze rozwijają się na glebach ubogich w substancje organiczne.

Pradawne pszenice zawierają od nowych więcej błonnika, karotenu, witaminy A i B, a także dużo fosforu, wapnia, żelaza oraz białka i aminokwasów, takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna, korzystnie wpływających na pracę układu nerwowego. Zostały przez specjalistów zakwalifikowane do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej. Mąka z płaskurki działa rozgrzewaj ąco, wspomaga krążenie krwi i podnosi odporność. Chciałam spróbować obu tych rodzajów mąki, gdyż źle reaguję na nowoczesną pszenicę i żyto, a z mąki bezglutenowej prawie nie sposób zrobić moich ulubionych naleśników i pierogów.

Płaskurka z pełnego przemiału jest pyszna, ładnie pachnie podczas pieczenia i ma lekko orzechowy smak. Bułki wyrastają z niej nieco mniejsze i po upieczeniu są twardsze, ale nie narzekam. Na razie kosztuje sporo, polecam ją jednak alergikom do ostrożnego próbowania. Mam nadzieję, że moda i popyt sprawią, że rolnicy chętnie w nią zainwestują, a konsumenci będą cieszyć się niższymi jej cenami.
SKŁADNIKI
500 g mąki z płaskurki 280 g wody łyżeczka soli łyżeczka miodu 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich 15 g drożdży

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Drożdże mieszamy z wodą i miodem, dodajemy łyżeczkę mąki i odstawiamy zaczyn na 15 minut. Następnie przesiewamy mąkę, łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego niewielkie bułki. Pozwalamy im rosnąć przez godzinę w ciepłym miejscu. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 810


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej