Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Torcik bezowy z aquafaby

Piana

Nie lubiłam jajek. Wmuszałam je w siebie pięć razy tygodniowo z coraz większą odrazą, bo na biologii w szkole kazali nam zapamiętać, że są zdrowe. Zaskoczeniem, ale i ulgą był dla mnie wynik badania nietolerancji pokarmowych. Już nie mogę i nie muszę... się zmuszać. Nie żal mi majonezu, nie żal mi bezy. Ciasta doskonale kleją się bez jajek, czasami dodaję do nich banany lub zaparzone siemię lniane. Lody też sklejam bananami.

Nie rozumiem tych alergików, którzy kupują sobie czarną sól o zapachu jajek, i powtarzam za poetą: "nie dla mnie takie rozkosze, bo ja jajek wprost nie znoszę".

Wydarzyło się jednak coś, co skłoniło mnie do pokochania torciku beżowego. Można go zrobić... z niczego. Okazuje się, że woda po długotrwałym gotowaniu roślin strączkowych, którą zawsze wylewałam do zlewu, zawiera skrobię i ogromne ilości białka. Ubija się niemal identycznie jak białko jaja, choć nieco dłużej. Nazwano ją aąuafabą i świat oszalał na jej punkcie. Stosują ją weganie, bariści i miłośnicy nowinek kulinarnych. Ratuje uczulonych na jajka.

Największą jej zaletą jest, że praktycznie nic nie kosztuje. Da się z niej zrobić majonez i suflety czekoladowe. Jej jedna łyżka zastępuje żółtko, dwie - białko, a trzy - całe jajko. Jedna łyżeczka dostarcza 3-5 kcal i nie zawiera cholesterolu, zawiera za to wapń, żelazo i sód.

Gęstość zalewy można zwiększyć, ogrzewając ją. Tężeje jednak, gdy się schłodzi. Pachnie nieco inaczej niż jajka, co dla mnie jest zaletą. Przy kwaśnych owocach jednak nie czuć tego aromatu,
SKŁADNIKI
Ciasto 250 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki oleju z pestek winogron 50 g cukru 8 łyżek mleka sojowego

Wszystkie składniki miksujemy. Ciasto pieczemy w blaszce do tarty przez 25 minut w 180 st. C.

Nadzienie: Rozmrożone wiśnie odcedzamy z soku, posypujemy cukrem i układamy na cieście.

Beza: Chłodna zalewa z 1 puszki cieciorki (aquafaba) 1/2 szklanki cukru pudru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Aquafabę ubijamy mikserem na sztywną pianę. Początkowo na niższych obrotach, które stopniowo zwiększamy. Powinna być tak sztywna, żeby nie wypaść, kiedy odwrócimy miskę. Wtedy powoli, po łyżeczce dodajemy cukier, cały czas mieszając. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 2 godziny w 130 st. C.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej