Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Mazurek Rafaello

Lepiej

Wśród znajomych namnożyło się dietetyków i technologów żywności. Niektórzy grzmią o tym, co się powinno jeść, a czego nie. Wiem, wiem, sama też tak robię, kiedy zależy mi na zdrowiu rozmówcy. Jednak kiedy to na mnie ktoś krzyczy, że nie mogę jeść tego i owego - słodzonego, spalonego, przetworzonego i pić soków z kartonu - ogarnia mnie nieprzeparta chęć, żeby odwrócić się na pięcie, kupić słodzone soki z kartonu i mnóstwo niezdrowej przetworzonej, gotowej, pysznej żywności.

Na grupowym wyjeździe wiele lat temu kolega dietetyk zauważył, jak raczę swoje dzieci syntetyczną witaminą C, i napomknął, że on swoim codziennie przygotowuje lemoniadę z miodem.

- Czy witamina w pastylkach też jest niezdrowa? - przeraziłam się.

- Nie. Ale lepiej jest korzystać z produktów naturalnych.

Lepiej. Słowo wszechświat, nad którym można medytować latami, które zawsze daje nam do myślenia.

W gotowaniu nic już nie musi być czarno-białe, nic nie musi być straszne i zabronione. Lepiej napić się wody niż soku, ale gdy się nie ma wody - lepiej napić się soku niż niczego. Najlepiej jednak do wody dodać łyżeczkę soku z cytryny. Lepiej nie spożywać przetworzonej żywności, ale jeśli nie mamy czasu, trzeba kupić coś gotowego. Polak głodny jest zły i potrzebuje dawki glukozy? Lepiej zjeść batonik daktylowy niż czekoladowy.

Lepsze jest wrogiem dobrego, więc nie przesadzamy z tym "lepiej". Czasami wybieramy coś, co nie jest lepsze, ale np. szybsze i pozwoli spędzić czas z rodziną. Czasami tak bardzo kochamy jeden niezdrowy smak, że wolimy odzwyczajać się od niego powoli i nie myśleć o tym, że ostatni raz bierzemy go do ust.

Ciasto najlepiej upiec w domu, bo wtedy wiemy, z czego się składa, i że nie zawiera w sobie całej tablicy Mendelejewa.

Niektórzy mówią: ciasta są trudne i pracochłonne. Nie mazurek. On musi się udać.
SKŁADNIKI
Ciasto 230 g mąki orkiszowej razowej 100 g zimnego masła pociętego w kawałki 3 łyżki ksylitolu 3 żółtka 1/4 łyżeczki sody

Masa: 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki ksylitolu migdały blanszowane

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Siekamy wszystkie składniki na ciasto i szybko zagniatamy. Wałkujemy i układamy na posmarowanej blasze. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 18 minut. Studzimy. Serek miksujemy z wiórkami i ksylitolem. Smarujemy nim delikatnie wierzch ciasta. Migdały układamy w równych odstępach.

Barbara Wiśniowska

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 806


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej