Tort czekoladowy z winogronamiProdukty:ciasto:
krem:
Przygotowanie:Jaja ubić na parze z cukrem, ostudzić (miskę z jajami włożyć do miski z zimną wodą, studzić mieszając). Obie mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać. Powoli dodawać do jajek, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160° C około 40 minut (upieczenie ciasta sprawdzamy nakłuwając ciasto drewnianym patyczkiem, gdyby środek ciasta był nie upieczony, a wierzch się przypalał przykrywamy go mokrym pergaminem lub folią aluminiową). Ciasto studzimy i przekrawamy na trzy krążki. Przygotowujemy krem: jaja wyparzyć dwukrotnie w wodzie, ubić na parze-z cukrem na pulchną masę, włożyć miskę z masą jajeczną do zimnej wody i ciągle mieszać, aż ostygnie. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać masę jajeczną i dalej ucierać, dodając powoli sok z cytryny i kandyzowaną skórkę z cytryny (ok. 2 łyżek). Każdy krążek ciasta skrapiamy sokiem z winogron. Pierwszy krążek smarujemy grubo dżemem, na dżem nakładamy cienką warstwę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, smarujemy go kremem, przykrywamy trzecim krążkiem ciasta, który również smarujemy kremem. Na wierzchu układamy wypłukane i osuszone, przekrojone na pół owoce winogron, dekorujemy kremem, obsypujemy skórką cytrynową.A.B.
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |