Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Indyk dziennikarski


Mój sekret na udane przyjęcie z rodziną i przyjaciółmi to "filet z indyka w sosie sojowo-miodowo-czosnkowym na patelni grillowej". Nie dość że brzmi profesjonalnie, to jeszcze smakuje wyśmienicie - mówi Ewa Czaczkowska, publicystka "Rzeczpospolitej". - Ten indyk ma tylko jedną wadę. Nie pozwala działać spontanicznie - śmieje się autorka. -Trzeba o nim pomyśleć dzień wcześniej, bo mięso musi pole-żeć w marynacie, żeby było kruche i soczyste.

- Dostałam ten przepis od koleżanki, która też jest dziennikarką, i po raz pierwszy wykorzystałam go na przyjęciu dla znajomych po promocji mojej książki o kard. Wyszyńskim. Wszyscy byli zachwyceni i częściej niż o autografy prosili o przepis na to danie - żartuje dziennikarka.

- Zawsze mam problem z proporcjami - mówi - bo dodaję składniki "na oko", a potem nie wiem, jak określić ich stosunek. Dla mnie gotowanie to sztuka relaksu, w kuchni nie muszę być nieustannie skupiona, a myślę tylko o tym, co zrobić, by danie było jeszcze lepsze. Dlatego każde jest inne niż gotowane poprzednio, chociaż opieram się na sprawdzonych przepisach, najczęściej od znajomych - dodaje publicystka. Podkreśla, że jak każdy, ma swoje wypróbowane przepisy na różne okazje. - Są przecież uroczystości, kiedy nie powinno się eksperymentować, a pokazać swój kunszt i przy okazji zachwycić przyjaciół! - A jeśli chodzi o indyka, to chyba każda gospodyni będzie wiedziała, jak można go zrobić "na oko" - mówi Ewa Czaczkowska.

Składniki:
1 kg piersi z indyka 6 ząbków czosnku ½ słoiczka miodu sos sojowy lub sojowo-grzybowy ryż satatki do wyboru: szpinak z winegretem plus matę pomidorki ozdobione zgrillowanymi skraweczkami bekonu czerwona kapusta leciutko obgotowana z pomarańczami cykoria lub różne rodzaje sałat z winegretem

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę 3,5/3,5 cm. Zalewa: gotowy sos sojowy połączyć z miodem i wycisnąć sześć ząbków czosnku. Wymieszać. Indyka zalać sosem i wtożyć do lodówki na noc albo przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu. Wyłożyć na ugotowany wcześniej ryż. Podawać z różnymi rodzajami sałat lub własną sałatką.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 2 sierpnia 2009



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej