Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Sernik


     Przeglqd tygodnia według studenta

    Student plus gotowanie to równanie z dwoma niewiadomymi Zależy od tego, co jest w lodówce i kto na obiedzie, a to naj częściej okazuje się jednocześnie. - Zbliża się sesja. Jak wkuwanie? Słabo? Dobrze, to wbijamy się na obiad i powtórzymy, ra zem ciapiąc sałatkę! - opowiada Ania Opasińska, a od niedawna mgr Anna Zórawska, tegoroczna absolwentka Uniwersyte tu Kard. Stefana Wyszyńskiego. - Biegnę do lodówki. Otwieram, a tam: kotlety od mamy, bigosik, który pasuje do wszystkiego, pekinka, masło, dżem i pomidory, czyli robimy standardowy obiad pod tytułem: "przegląd tygodnia".

     Składniki są dobierane w pary w zależności od tego, co pasuje do czego i tak konstruuje się cały obiad. Oczywiście dżem odpada, a dochodzą: ziemniaki lub ryż, a także sezonowe hity takie jak truskawki z ulicy, pomarańcze z promocji albo grzybki od babci. Dzięki temu w lodówce studenta nic się nie marnuje, bo jest on ekspertem od mrożenia, wekowania, marynowania, suszenia, wędzenia i kombinowania. Dlatego też podstawowym wyposażeniem kuchni musi być zamrażarka i mikrofalówka.

     Zawsze mile widziana jest - planowana (!!!) - wizyta rodziny z pokaźną "wałówką", co zapewnia menu na najbliższy tydzień. Rosołek w słoiku, suszona kiełbasa, "prawdziwe" jajka. - Bo w studenckim mieszkaniu panuje najczęściej tzw. komuna, czyli co moje, to i twoje - opowiada Ania - tylko bez podbierania życiodajnej kawy!

     - W naszej paczce każdy jest specjalistą w innej dziedzinie. Na spaghetti szło się do Rafała, na naleśniki do Marty, ciasta robiła Kasia, sałatki Iwona, ja byłam przydzielona do kotletów - śmieje się pani magister. Jak wiadomo, w gromadzie smakuje lepiej i nie trzeba się dopominać o słynne "studenckie zniżki" w barach mlecznych. Preferowane jest wszystko, co tanie, szybkie i smaczne. Stąd wziął się też pomysł na sernik bez pieczenia, przebój studenckich "posiadówek" i kwintesencja studenckiej kuchni.

     Składniki:
      0,5-0,7 kg twarogu 1 kostka masła 1 szkl. cukru pudru zwykłe kakao, ewentualnie wiórki kokosowe, rodzynki

     Sposób przyrządzenia:
     Twaróg zemleć w maszynce dwa razy. Cukier utrzeć z masłem (może być rozpuszczone, ale chłodne, wtedy łatwiej utrzeć), dodać zmielony twaróg. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe i rodzynki - wedle upodobania. Ułożyć prostokąt z ciastek (3 ciastka na szerokość i 7 na długość). Na ciastka wyłożyć masę kakaową, następnie drugą warstwę ciastek, potem białą masę. Zewnętrzne ciastka składamy do środka, tworząc trójkątny kształt. Polewamy ciasto polewą kakaową i posypujemy wiórkami. Odstawiamy do schłodzenia.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

4 października 2009


   

Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:
 sernik: 02.12.2010, 16:46
 inaczej "domek baby jagi":)
(1)


Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej