Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Naleśniki mokotowskie


     Każdy lubi naleśniki

     Kiedy wracasz późno do domu, kiedy lodówka pusta, kiedy nie masz pomysłu i wreszcie kiedy chciałoby się coś "na słodko" - wtedy natychmiast przychodzą do głowy naleśniki.

     Znane są na całym świecie, a sposobów na ich wykonanie jest tyle, ilu wykonawców, bo wszędzie smakują inaczej. Nawet w samej Warszawie pomysłów nie brakuje. Nikt przecież nie wie, skąd wzięła się nazwa: "naleśniki mokotowskie" - ale ja takie właśnie robię. Nikt w Konstancinie nie powie, gdzie można by zjeść "naleśnikową roladę konstancińską" zrobioną z naleśników oraz ugotowanych na twardo jajek, ziemniaków w mundurkach, cebuli i zieleniny. W okolicy można też spotkać "naleśniki grójeckie" - z jabłkami. Może w okolicy Latowicza spotkamy nawet naleśniki z czosnkiem?

     Powszechnie wiadomo, że naleśniki powinny być cienkie i chrupiące na brzegach, a miękkie w środku, dlatego ważne jest, jak i na jakiej patelni się je smaży. Dla tych, którzy nie mają odpowiednio wykształconych zdolności, pracują naleśnikarnie, które doprowadziły sztukę robienia placków do perfekcji. Dodatkowo proponują jeszcze fantazyjnie przygotowane nadzienia: z malin, ananasów, winogron, syropu klonowego czy czekolady.

     W "Creppie", jednej z warszawskich naleśnikami, największą popularnością cieszą się jednak, bardzo tradycyjne "naleśniki babuni" podawane z serem. - Tak jak się kiedyś jadło - mówi Małgorzata Klonowska, właścicielka. - Spośród około 40 rodzajów naszych naleśników często wybierane są także "naleśniki obiadowe" - z boczkiem. Ale mogą być całkiem "nowoczesne" z kaszą gryczaną - wyjaśnia właścicielka. - W naleśnikami - mówi - można znaleźć ludzi w każdym wieku i o różnym statusie - bo przecież każdy lubi naleśniki!

     Naleśniki mokotowskie

     Ciasto:
     25 dag mąki (półtorej szklanki) 3 jajka 1 szklanka mleka około 1 szklanki gazowanej wody mineralnej 1-2 łyżki stopionego masta, oliwy lub oleju sól mała łyżeczka cukru

     Nadzienie:
     25 dag waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka garść bakalii (rodzynków, posiekanych dowolnych orzechów czy pestek słonecznika, smażonej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek czy moreli) sól

     Przygotowanie:
     Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne. Żóttka wymieszać z twarożkiem i bakaliami (rodzynki należy wcześniej umyć i namoczyć w ciepłej wodzie lub brandy - w wersji dla dorosłych), białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą serową. Smarować naleśniki, zwijać w ruloniki, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posypać wiórkami zimnego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

9 maja 2010


   


Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej