Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Naleśniki mokotowskie


Każdy lubi naleśniki

Kiedy wracasz późno do domu, kiedy lodówka pusta, kiedy nie masz pomysłu i wreszcie kiedy chciałoby się coś "na słodko" - wtedy natychmiast przychodzą do głowy naleśniki.

Znane są na całym świecie, a sposobów na ich wykonanie jest tyle, ilu wykonawców, bo wszędzie smakują inaczej. Nawet w samej Warszawie pomysłów nie brakuje. Nikt przecież nie wie, skąd wzięła się nazwa: "naleśniki mokotowskie" - ale ja takie właśnie robię. Nikt w Konstancinie nie powie, gdzie można by zjeść "naleśnikową roladę konstancińską" zrobioną z naleśników oraz ugotowanych na twardo jajek, ziemniaków w mundurkach, cebuli i zieleniny. W okolicy można też spotkać "naleśniki grójeckie" - z jabłkami. Może w okolicy Latowicza spotkamy nawet naleśniki z czosnkiem?

Powszechnie wiadomo, że naleśniki powinny być cienkie i chrupiące na brzegach, a miękkie w środku, dlatego ważne jest, jak i na jakiej patelni się je smaży. Dla tych, którzy nie mają odpowiednio wykształconych zdolności, pracują naleśnikarnie, które doprowadziły sztukę robienia placków do perfekcji. Dodatkowo proponują jeszcze fantazyjnie przygotowane nadzienia: z malin, ananasów, winogron, syropu klonowego czy czekolady.

W "Creppie", jednej z warszawskich naleśnikami, największą popularnością cieszą się jednak, bardzo tradycyjne "naleśniki babuni" podawane z serem. - Tak jak się kiedyś jadło - mówi Małgorzata Klonowska, właścicielka. - Spośród około 40 rodzajów naszych naleśników często wybierane są także "naleśniki obiadowe" - z boczkiem. Ale mogą być całkiem "nowoczesne" z kaszą gryczaną - wyjaśnia właścicielka. - W naleśnikami - mówi - można znaleźć ludzi w każdym wieku i o różnym statusie - bo przecież każdy lubi naleśniki!

Naleśniki mokotowskie

Ciasto:
25 dag mąki (półtorej szklanki) 3 jajka 1 szklanka mleka około 1 szklanki gazowanej wody mineralnej 1-2 łyżki stopionego masta, oliwy lub oleju sól mała łyżeczka cukru

Nadzienie:
25 dag waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka garść bakalii (rodzynków, posiekanych dowolnych orzechów czy pestek słonecznika, smażonej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek czy moreli) sól

Przygotowanie:
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne. Żóttka wymieszać z twarożkiem i bakaliami (rodzynki należy wcześniej umyć i namoczyć w ciepłej wodzie lub brandy - w wersji dla dorosłych), białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą serową. Smarować naleśniki, zwijać w ruloniki, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posypać wiórkami zimnego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 9 maja 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Nowenna do bł. Jerzego Matulewicza - dzień 7Nowenna do bł. Jerzego Matulewicza - dzień 7

św. Franciszek Salezyśw. Franciszek Salezy

Modlitwa do św. Franciszka SalezegoModlitwa do św. Franciszka Salezego

Litania do św. Franciszka SalezegoLitania do św. Franciszka Salezego

św. Felican z FolignoFelican z Foligno

Modlitwa do św. Felicana z FolignoModlitwa do św. Felicana z Foligno

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2024Godzina Łaski 2024

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2025 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej