Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Szczupak i sernik


W rodzinie Kasi Rodowicz, z domu Krysiewicz, wokalistki z zespołu Desu, z którym nagrała wielki przebój świąteczny "Kto wie", kuchnia stanowi integralną część tradycji, a przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. - Moje najdalsze wspomnienia z dzieciństwa sięgają domu dziadków, rodziców mamy, w Białymstoku, gdzie mieszkaliśmy wraz z prababcią. To był dom naprawdę wielopokoleniowej rodziny - opowiada piosenkarka. Po wielkim świątecznym obżarstwie przychodził czas na gotowanie lżejszych potraw, jaką były na przykład gałki rybne z przepisu "małej babci" Kasi. - Kiedy byłam dzieckiem, miałam duże problemy z rozróżnieniem obu babć, wobec tego prababcię nazywałam "babcią małą"- tłumaczy Kasia.

Teraz, kiedy Kasia mieszka w Warszawie, a jej mama w Białymstoku, potrafią godzinami wisieć na telefonie i podczas przyrządzania jakiegoś dania, dopytywać się nawzajem o szczegóły. - Mama świetnie gotuje i obie lubimy spędzać czas w kuchni. Jest taki sernik, o którym nie mogę nie wspomnieć, bo to chyba najlepsze ciasto, jakie dotychczas jadłam. Przyrządza się je z ½ kg mielonego sera, 8 łyżek cukru pudru, cukru waniliowego, ½ szklanki oleju, ¾ szklanki mleka, 4 żółtek i bitej piany oraz budyniu. Właśnie ten ostatni składnik sporo nam namieszał podczas świąt. W pewnym momencie, kiedy już wszystkie składniki wlałyśmy do okrągłej brytfanki, mama krzyknęła: Kasia! Budyń! - ja aż podskoczyłam z wrażenia. Faktycznie zapomniałyśmy dodać budyniu, na szczęście to ciasto nie jest specjalnie wymagające, a konsystencję ma bardzo płynną. Przelałyśmy wszystko jeszcze raz do miski i zmiksowałyśmy z budyniem. Rzeczywiście jest to przepis "na szybko", po godzinnym pieczeniu w 170 st. sernik jest już gotowy do podania. Ale teraz przepis na chudą rybkę:

SKŁADNIKI
1 kg szczupaka 2 cebule marchew seler masło maca lub bułka mleko mąka sól gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Szczupaka odfiletować, zdjąć skórę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Bułkę (lub według oryginalnego przepisu - macę) namoczyć w mleku, a potem odcisnąć. Wszystkie trzy składniki zemleć w maszynce do mięsa i uformować kulki. Z resztek szczupaka zagotować rosół, wkroić marchewkę, seler, cebulę. Po zagotowaniu odcedzić wywar i włożyć gałki. Można też podawać na zimno, w galarecie


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Warszawsko-Praskiego "Idziemy"
Idziemy, 18 stycznia 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?

Kaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego KrzyżaKaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego Krzyża

Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<

Zdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dzieckaZdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dziecka

Spotkanie nad Morskim OkiemSpotkanie nad Morskim Okiem

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej