Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Szczupak i sernik

     W rodzinie Kasi Rodowicz, z domu Krysiewicz, wokalistki z zespołu Desu, z którym nagrała wielki przebój świąteczny "Kto wie", kuchnia stanowi integralną część tradycji, a przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. - Moje najdalsze wspomnienia z dzieciństwa sięgają domu dziadków, rodziców mamy, w Białymstoku, gdzie mieszkaliśmy wraz z prababcią. To był dom naprawdę wielopokoleniowej rodziny - opowiada piosenkarka. Po wielkim świątecznym obżarstwie przychodził czas na gotowanie lżejszych potraw, jaką były na przykład gałki rybne z przepisu "małej babci" Kasi. - Kiedy byłam dzieckiem, miałam duże problemy z rozróżnieniem obu babć, wobec tego prababcię nazywałam "babcią małą"- tłumaczy Kasia.

     Teraz, kiedy Kasia mieszka w Warszawie, a jej mama w Białymstoku, potrafią godzinami wisieć na telefonie i podczas przyrządzania jakiegoś dania, dopytywać się nawzajem o szczegóły. - Mama świetnie gotuje i obie lubimy spędzać czas w kuchni. Jest taki sernik, o którym nie mogę nie wspomnieć, bo to chyba najlepsze ciasto, jakie dotychczas jadłam. Przyrządza się je z ½ kg mielonego sera, 8 łyżek cukru pudru, cukru waniliowego, ½ szklanki oleju, ¾ szklanki mleka, 4 żółtek i bitej piany oraz budyniu. Właśnie ten ostatni składnik sporo nam namieszał podczas świąt. W pewnym momencie, kiedy już wszystkie składniki wlałyśmy do okrągłej brytfanki, mama krzyknęła: Kasia! Budyń! - ja aż podskoczyłam z wrażenia. Faktycznie zapomniałyśmy dodać budyniu, na szczęście to ciasto nie jest specjalnie wymagające, a konsystencję ma bardzo płynną. Przelałyśmy wszystko jeszcze raz do miski i zmiksowałyśmy z budyniem. Rzeczywiście jest to przepis "na szybko", po godzinnym pieczeniu w 170 st. sernik jest już gotowy do podania. Ale teraz przepis na chudą rybkę:

     SKŁADNIKI
     1 kg szczupaka 2 cebule marchew seler masło maca lub bułka mleko mąka sól gałka muszkatołowa

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Szczupaka odfiletować, zdjąć skórę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Bułkę (lub według oryginalnego przepisu - macę) namoczyć w mleku, a potem odcisnąć. Wszystkie trzy składniki zemleć w maszynce do mięsa i uformować kulki. Z resztek szczupaka zagotować rosół, wkroić marchewkę, seler, cebulę. Po zagotowaniu odcedzić wywar i włożyć gałki. Można też podawać na zimno, w galarecie


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Warszawsko-Praskiego "Idziemy"

18 stycznia 2009



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej