Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ogórki kiszone


Mimo że jest środek lata, właśnie teraz najlepiej jest pomyśleć o zimowych przysmakach. Bo próżno szukać takich w sklepie, a teraz składniki przetworów są najtańsze i na wyciągnięcie ręki. Smaki lata najbezpieczniej zamknąć w słoiku, a kompozycji jest mnóstwo: ogórki kiszone, kompoty, soki, dżemy, sałatki warzywne, gruszki w syropie, jabłka duszone, przeciery i wiele innych. - Co roku mam nowe pomysły na przetwory i co roku żałuję, że będę mogła je zrealizować dopiero po zasadzeniu warzyw i owoców na wiosnę, bo staram się jeść tylko to, co pochodzi z mojego ogrodu. Na przykład już wiem, że w przyszłym roku zasadzę, a następnie zamarynuję kabaczka - mówi ogrodniczka Barbara Smykalska. - Konfitury to najlepszy sposób, aby cieszyć się zdrowymi owocami i warzywami aż do następnych zbiorów. Naturalnie pasteryzowane, bez konserwantów, bo tu konserwować może jedynie sól i cukier.

Pani Barbara opracowała własne sposoby, nawet bez używania żelfixu. - Kiedyś przypadkowo przeczytałam składniki na opakowaniu i obiecałam sobie, że tego moim dzieciom nie będę serwować. Koleżanki nie mogły uwierzyć, że się da, ale spróbowały i były zachwycone. Zdarzało się, że na jedną zimę robiłam ponad 120 słoików kompotu truskawkowego, około 100 ogórków kiszonych, a do tego dżemy, marynowane owoce i wszystko się udało - opowiada ogrodniczka. - Zawsze z niecierpliwością czekam więc, aż owoce w moim sadzie dojrzeją na kolejne przetwory.

Składniki na litrowy słoik:
8-9 małych ogórków 2 ząbki czosnku gałązka kopru mały kawałek korzenia chrzanu kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu liście wiśni, porzeczki i dębu sól kamienna.

Sposób przyrządzenia:
Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej stoiku. Na pierwszej warstwie umieścić przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty koper, obrany chrzan i po 2-3 liście wiśni, porzeczki i dębu. Następnie dodać ziele angielskie i pieprz. Zalać gorącą wodą (ok. 2 szklanki) wymieszaną z potową łyżeczki soli kamiennej. Mocno zakręcić i odwrócić stoik do góry dnem. Następnie pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 90 stopni.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 7 sierpnia 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej