Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Szarlotka włoska

     Addio, zakalce!

     Znajoma koleżanki miała kłopot: nie udawały jej się ciasta. Choćby na głowie stawała, wychodził zakalec. Aż wreszcie przyczyna wyszła na jaw. Otóż kiedy ciasto się już piekło, do kuchni zakradał się mąż, otwierał piekarnik i wstrząsał blachą. Bardzo lubił zakalce! Gospodynie na ogół za zakalcami nie przepadają. Dobrze więc mieć sprawdzony przepis na ciasto, które udaje się zawsze - zwłaszcza kiedy koniecznie powinno! - i to niezależnie od stopnia kucharskiego wtajemniczenia. Najlepiej też, by było tanie, efektowne, a przy tym niewymagające zachodu. Przepisy na ciasta "lewą nogą mieszane" - wedle nieco dosadnego, ale bardzo trafnego określenia mojej babci - doceniają szczególnie początkujące panie domu i te, które zawsze mają huk roboty.

     Moją osobistą faworytką w kategorii ciast, które zawsze wychodzą, jest szarlotka włoska. Kiedy robiłam ją pierwszy raz, po wstawieniu masy do piekarnika zauważyłam, że dodałam tylko połowę mąki. Niewiele myśląc wyjęłam rozgrzane już ciasto - co może tłumaczyć moje niewielkie wówczas doświadczenie w pieczeniu - domieszałam mąkę i wstawiłam ponownie do kuchenki. Wyszło!

     Od tamtej pory przeprowadziłam z przepisem wiele eksperymentów. Mieszałam z jabłkami różne owoce, a nawet dynię. Próbowałam rozmaitych bakalii (godne polecenia jest połączenie połówek orzechów włoskich ze skórką pomarańczową). Dosypywałam płatków owsianych, otrąb, wiórków kokosowych, mąki razowej. Kiedyś zapomniałam o jabłkach w lodówce i dokończyłam ciasto dopiero następnego dnia. Wygląda na to, że nic nie jest w stanie zaszkodzić końcowemu efektowi.

     Najbardziej przypada wszystkim do gustu wersja z dużą ilością niekrojonych daktyli i rodzynek, kakao i przyprawą piernikową. Zwykły niedzielny placek zamienia się wtedy w elegancki, oryginalnie wyglądający i pachnący wypiek, nadający się nawet na wytworniejsze przyjęcie. Warto dodać, że naturalna słodycz daktyli pozwala zmniejszyć ilość cukru do minimum niezbędnego, by jabłka puściły sok.

     Składniki:
     6 dużych jabłek szklanka cukru 3 jaja 2 szklanki mąki po łyżeczce sody i proszku do pieczenia dodatki według uznania: bakalie, tyżka kakao, cynamonu lub przyprawy do pierników.

     Przygotowanie:
     Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aż puszczą sok. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką, wytożyć na blachę i upiec.


Lidia Molak


Tekst pochodzi z Tygodnika

22 sierpnia 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 Halina: 15.10.2014, 09:17
 Piekłam takie ciasto z podobnego przepisu i mi smakowało.
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej