Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Szarlotka włoska


Addio, zakalce!

Znajoma koleżanki miała kłopot: nie udawały jej się ciasta. Choćby na głowie stawała, wychodził zakalec. Aż wreszcie przyczyna wyszła na jaw. Otóż kiedy ciasto się już piekło, do kuchni zakradał się mąż, otwierał piekarnik i wstrząsał blachą. Bardzo lubił zakalce! Gospodynie na ogół za zakalcami nie przepadają. Dobrze więc mieć sprawdzony przepis na ciasto, które udaje się zawsze - zwłaszcza kiedy koniecznie powinno! - i to niezależnie od stopnia kucharskiego wtajemniczenia. Najlepiej też, by było tanie, efektowne, a przy tym niewymagające zachodu. Przepisy na ciasta "lewą nogą mieszane" - wedle nieco dosadnego, ale bardzo trafnego określenia mojej babci - doceniają szczególnie początkujące panie domu i te, które zawsze mają huk roboty.

Moją osobistą faworytką w kategorii ciast, które zawsze wychodzą, jest szarlotka włoska. Kiedy robiłam ją pierwszy raz, po wstawieniu masy do piekarnika zauważyłam, że dodałam tylko połowę mąki. Niewiele myśląc wyjęłam rozgrzane już ciasto - co może tłumaczyć moje niewielkie wówczas doświadczenie w pieczeniu - domieszałam mąkę i wstawiłam ponownie do kuchenki. Wyszło!

Od tamtej pory przeprowadziłam z przepisem wiele eksperymentów. Mieszałam z jabłkami różne owoce, a nawet dynię. Próbowałam rozmaitych bakalii (godne polecenia jest połączenie połówek orzechów włoskich ze skórką pomarańczową). Dosypywałam płatków owsianych, otrąb, wiórków kokosowych, mąki razowej. Kiedyś zapomniałam o jabłkach w lodówce i dokończyłam ciasto dopiero następnego dnia. Wygląda na to, że nic nie jest w stanie zaszkodzić końcowemu efektowi.

Najbardziej przypada wszystkim do gustu wersja z dużą ilością niekrojonych daktyli i rodzynek, kakao i przyprawą piernikową. Zwykły niedzielny placek zamienia się wtedy w elegancki, oryginalnie wyglądający i pachnący wypiek, nadający się nawet na wytworniejsze przyjęcie. Warto dodać, że naturalna słodycz daktyli pozwala zmniejszyć ilość cukru do minimum niezbędnego, by jabłka puściły sok.

Składniki:
6 dużych jabłek szklanka cukru 3 jaja 2 szklanki mąki po łyżeczce sody i proszku do pieczenia dodatki według uznania: bakalie, tyżka kakao, cynamonu lub przyprawy do pierników.

Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aż puszczą sok. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką, wytożyć na blachę i upiec.


Lidia Molak


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 22 sierpnia 2010



Wasze komentarze:
 Halina: 15.10.2014, 09:17
 Piekłam takie ciasto z podobnego przepisu i mi smakowało.
(1)


Autor

Treść

Nowości

św. Anastazjaśw. Anastazja

Modlitwa św. AnastazjiModlitwa św. Anastazji

Modlitwa do św. Cezarego de BusModlitwa do św. Cezarego de Bus

Bajka o uwięzionym zajączkuBajka o uwięzionym zajączku

Wiosna w Tatrach co roku zachwyca swym niepowtarzalnym urokiemWiosna w Tatrach co roku zachwyca swym niepowtarzalnym urokiem

Wiersze dzieci o wiośnieWiersze dzieci o wiośnie

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej