Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Placki z jabłkami


"Placki grzechu warte"

Kto nie lubi placków z jabłkami? Nawet amatorzy kolejnych cudownych diet nie są w stanie oprzeć się smakowitemu daniu. Delikatne placuszki, aromat jabłek, wszystko podane na słodko. Zimą można kupić owoce twardsze i lekko kwaskowate. Latem i jesienią mamy szeroki wybór: znaną z szarlotek renetę, słodko-winne idaredy, popularne lobo, kruche papierówki lub soczyste antonówki. Co kto woli. Miękkie odmiany niemal rozpływają się w cieście, twardsze - nadają plackom wyraźny charakter.

- Kiedy odwiedzam mamę i z daleka unosi się zapach smażonych placków, czuję, że wróciłem do domu. Mama o tym wie, dlatego mimo swojego wieku zawsze stara mi się zrobić taką niespodziankę - mówi ks. Rafał z jednej z podkarpackich parafii. - Kojarzą nam się dawne lata, kiedy razem z rodzeństwem zasiadaliśmy do stołu nad wielkim talerzem placków, a co sprytniejsi potrafili sobie "załatwić" te chrupiące prosto z patelni. Potem podjadaliśmy je jeszcze następnego dnia, kiedy robiły się bardziej wilgotne i kwaskowate. Próbowałem nawet kilka razy podsunąć przepis naszej gospodyni. Biedaczka starała się, ale to nigdy nie smakowało jak u mamy - śmieje się ks. Rafał. - Za tydzień planuję właśnie odwiedzić mamę i coś czuję, że przywita mnie plackami. Z czystym sumieniem zjadam każdą ich ilość.

Ód kiedy mówi się, że owocem podarowanym Adamowi przez Ewę była najprawdopodobniej brzoskwinia, jabłka można już jeść bez wyrzutów sumienia, a placków z jabłkami grzech byłoby samemu nie zrobić. Dodajmy, że są różne szkoły, jeśli idzie o ciasto na placki: jak poniżej, na bazie zsiadłego mleka, kefiru lub z wodą, bez proszku, z drożdżami... Smacznego!

Składniki:
2,5 szkl. mąki 2 jajka 2 szklanki mleka cukier waniliowy niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 jabłek olej cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym

Przygotowanie:
Z jajek, mąki, cukru waniliowego (polecam cukier z prawdziwą wanilią!), proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę i wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osaczyć z tłuszczu lub podawać prosto z patelni, posypane cukrem pudrem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 5 września 2010


   

Wasze komentarze:
 CarlottaZ: 12.09.2010, 18:45
 Mmm... kocham te placuszki ;) Pozdrawiam
(1)


Autor

Treść

Nowości

Żyć pełniejŻyć pełniej

Święty o sercu wielkim jak światŚwięty o sercu wielkim jak świat

Mędrcy ze Wschodu w JerozolimieMędrcy ze Wschodu w Jerozolimie

Łaska a wiara człowiekaŁaska a wiara człowieka

Zrozumieć odrobinę siebie i Boży światZrozumieć odrobinę siebie i Boży świat

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2022 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej