Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Placki z jabłkami


"Placki grzechu warte"

Kto nie lubi placków z jabłkami? Nawet amatorzy kolejnych cudownych diet nie są w stanie oprzeć się smakowitemu daniu. Delikatne placuszki, aromat jabłek, wszystko podane na słodko. Zimą można kupić owoce twardsze i lekko kwaskowate. Latem i jesienią mamy szeroki wybór: znaną z szarlotek renetę, słodko-winne idaredy, popularne lobo, kruche papierówki lub soczyste antonówki. Co kto woli. Miękkie odmiany niemal rozpływają się w cieście, twardsze - nadają plackom wyraźny charakter.

- Kiedy odwiedzam mamę i z daleka unosi się zapach smażonych placków, czuję, że wróciłem do domu. Mama o tym wie, dlatego mimo swojego wieku zawsze stara mi się zrobić taką niespodziankę - mówi ks. Rafał z jednej z podkarpackich parafii. - Kojarzą nam się dawne lata, kiedy razem z rodzeństwem zasiadaliśmy do stołu nad wielkim talerzem placków, a co sprytniejsi potrafili sobie "załatwić" te chrupiące prosto z patelni. Potem podjadaliśmy je jeszcze następnego dnia, kiedy robiły się bardziej wilgotne i kwaskowate. Próbowałem nawet kilka razy podsunąć przepis naszej gospodyni. Biedaczka starała się, ale to nigdy nie smakowało jak u mamy - śmieje się ks. Rafał. - Za tydzień planuję właśnie odwiedzić mamę i coś czuję, że przywita mnie plackami. Z czystym sumieniem zjadam każdą ich ilość.

Ód kiedy mówi się, że owocem podarowanym Adamowi przez Ewę była najprawdopodobniej brzoskwinia, jabłka można już jeść bez wyrzutów sumienia, a placków z jabłkami grzech byłoby samemu nie zrobić. Dodajmy, że są różne szkoły, jeśli idzie o ciasto na placki: jak poniżej, na bazie zsiadłego mleka, kefiru lub z wodą, bez proszku, z drożdżami... Smacznego!

Składniki:
2,5 szkl. mąki 2 jajka 2 szklanki mleka cukier waniliowy niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 jabłek olej cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym

Przygotowanie:
Z jajek, mąki, cukru waniliowego (polecam cukier z prawdziwą wanilią!), proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę i wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osaczyć z tłuszczu lub podawać prosto z patelni, posypane cukrem pudrem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 5 września 2010



Wasze komentarze:
 CarlottaZ: 12.09.2010, 18:45
 Mmm... kocham te placuszki ;) Pozdrawiam
(1)


Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej