Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Baktażan faszerowany

     International dinner party

     Na wymianie zagranicznej poznaje się ludzi z całego świata, a kuchnia jest do tego najlepszym miejscem. - Byłam w Sout-hampton w Wielkiej Brytanii, gdy ktoś wpadł na pomysł, aby zorganizować imprezę, na którą każdy przyniesie charakterystyczne dla swojego państwa danie. Zmówiliśmy się w grupie około 20 osób, po kilka z Hiszpanii, Włoch, Grecji, Skandynawii, Polski - mówi Ania Kawalec, studentka architektury. Po długich poszukiwaniach regionalnych składników w całym Southampton, na stole znalazły się m.in. rosyjskie bliny, włoskie tiramisu, greckie ciasto z ekstraktem z drożdży, hiszpańskie omlety zapiekane z serem. - Najwięcej śmiechu wywołało jednak wejście naszych Włochów, którzy, spodziewając się, że koledzy przyniosą pewnie pizzę, zrobili każdy identyczne lasagne! - wspomina Ania. - Ja zrobiłam swoje ulubione placki ziemniaczane, które okazały się hitem, ale w niezależnym głosowaniu za najlepsze danie uznano jednak faszerowane bakłażany, które zrobił kolega z Francji. One też zniknęły ze stołu najszybciej.

     Według uzgodnionych wcześniej zasad, wszyscy musieli spróbować każdego dania i podzielić się swoim przepisem. - W efekcie po całonocnej imprezie International Dinner Party, czyli międzynarodowym przyjęciu obiadowym, musieliśmy ustalić kolejne spotkanie, aby dojeść pozostałe dania, żeby nic się nie zmarnowało - opowiada Ania. - Na koniec sporządziliśmy księgę wszystkich przepisów, żeby każdy mógł sobie coś takiego ugotować po powrocie do kraju. I jedząc to danie myśleć o osobie, która je przyrządziłam Southampton.

     Składniki:
     3-4 bakłażany 40-50 dkg mięsa mielonego pomidory duża cebula ząbki czosnku koncentrat pomidorowy według uznania ser mozzarela sól pieprz bazylia

     Sposób przygotowania:
     Bakłażany przekroić wzdłuż i usunąć miąższ tak, żeby została centymetrowa warstwa przy skórce. Miąższ pokroić na kawałki i wraz z połówkami posypać solą. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, odlać tłuszcz i przełożyć mięso do innego naczynia. Następnie kawałki bakłażana smażyć na dość dużym płomieniu na oliwie, aby je delikatnie zrumienić, po czym przełożyć do mięsa. Kolejno podsmażyć cebulkę i czosnek, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i lekko poddusić na patelni. Na koniec dodać połowę pokrojonego w kawałki sera. Całość wymieszać i faszerować połówki bakłażanów. Blachę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej bakłażany. Na koniec posypać resztą sera. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 września 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej