Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Baktażan faszerowany


International dinner party

Na wymianie zagranicznej poznaje się ludzi z całego świata, a kuchnia jest do tego najlepszym miejscem. - Byłam w Sout-hampton w Wielkiej Brytanii, gdy ktoś wpadł na pomysł, aby zorganizować imprezę, na którą każdy przyniesie charakterystyczne dla swojego państwa danie. Zmówiliśmy się w grupie około 20 osób, po kilka z Hiszpanii, Włoch, Grecji, Skandynawii, Polski - mówi Ania Kawalec, studentka architektury. Po długich poszukiwaniach regionalnych składników w całym Southampton, na stole znalazły się m.in. rosyjskie bliny, włoskie tiramisu, greckie ciasto z ekstraktem z drożdży, hiszpańskie omlety zapiekane z serem. - Najwięcej śmiechu wywołało jednak wejście naszych Włochów, którzy, spodziewając się, że koledzy przyniosą pewnie pizzę, zrobili każdy identyczne lasagne! - wspomina Ania. - Ja zrobiłam swoje ulubione placki ziemniaczane, które okazały się hitem, ale w niezależnym głosowaniu za najlepsze danie uznano jednak faszerowane bakłażany, które zrobił kolega z Francji. One też zniknęły ze stołu najszybciej.

Według uzgodnionych wcześniej zasad, wszyscy musieli spróbować każdego dania i podzielić się swoim przepisem. - W efekcie po całonocnej imprezie International Dinner Party, czyli międzynarodowym przyjęciu obiadowym, musieliśmy ustalić kolejne spotkanie, aby dojeść pozostałe dania, żeby nic się nie zmarnowało - opowiada Ania. - Na koniec sporządziliśmy księgę wszystkich przepisów, żeby każdy mógł sobie coś takiego ugotować po powrocie do kraju. I jedząc to danie myśleć o osobie, która je przyrządziłam Southampton.

Składniki:
3-4 bakłażany 40-50 dkg mięsa mielonego pomidory duża cebula ząbki czosnku koncentrat pomidorowy według uznania ser mozzarela sól pieprz bazylia

Sposób przygotowania:
Bakłażany przekroić wzdłuż i usunąć miąższ tak, żeby została centymetrowa warstwa przy skórce. Miąższ pokroić na kawałki i wraz z połówkami posypać solą. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, odlać tłuszcz i przełożyć mięso do innego naczynia. Następnie kawałki bakłażana smażyć na dość dużym płomieniu na oliwie, aby je delikatnie zrumienić, po czym przełożyć do mięsa. Kolejno podsmażyć cebulkę i czosnek, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i lekko poddusić na patelni. Na koniec dodać połowę pokrojonego w kawałki sera. Całość wymieszać i faszerować połówki bakłażanów. Blachę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej bakłażany. Na koniec posypać resztą sera. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 12 września 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej