Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Kotlety z grzybów

     Na pierogi, zupy i do ususzenia

     Jak grzyby po deszczu wylegli na ulice sprzedawcy runa leśnego. Ceny - od 20 do 30 zi za wiaderko grzybów, ale jak żartują sprzedawcy, w tym roku można się o grzyby przewrócić. Patrząc jednak na samochody zatrzymujące się na granicy jezdni można odnieść wrażenie, że popyt jest równie duży. - Dziś sprzedałam już pięć koszyków, które uzbierałyśmy z siostrami, a jest dopiero południe - cieszy się 15-letnia Dominika Ujejska, stojąca przy drodze niedaleko Wyszkowa. - Zbieramy w weekendy, żeby odpocząć po szkole i dlatego, że uwielbiamy to robić. Potem sprzedajemy je przy drodze, bo w skupie są niższe ceny, a tutaj stoi dużo naszych koleżanek i jest bardzo wesoło.

     - Sprzedajemy też dlatego, że całej rodzinie grzyby już się przejadły - śmieje się jej siostra Jagoda. - Pierogi z grzybami, zupa grzybowa, pieczeń w sosie grzybowym, grzyby marynowane, grzyby w sosie własnym - to naprawdę przesyt, i nawet mama się zbuntowała. Powiedziała, że ma już dosyć obierania i przyrządzania grzybów, bo znosiłyśmy je do domu na potęgę! Te, których nie sprzedamy, zabieamy do domu i suszymy na Wigilię do naszych ulubionych pierogów i kapusty.

     Dziewczyny radzą najpierw oczyścić grzyby z piasku i resztek poszycia, a następnie posortować, bo po ususzeniu mogą być trudności z ich rozpoznaniem. Potem grzyby układa się na sitach i suszy w promieniach jesiennego słońca albo nawleka na nitkę i rozwiesza w ciepłym miejscu nad kuchenką, co stanowi dodatkową ozdobę. Wysuszone grzyby można przerobić na mączkę grzybową przez zmielenie w młynku. Taką mączkę przechowuje się w szczelnie zamkniętych słoikach, aby później dodać do zup i sosów. - Trzeba jednak wiedzieć, że kilogram suszu otrzymuje się z 8-10 kg surowca! Dlatego zachęcamy do kupna. No i trzeba bardzo dobrze znać się na grzybach, żeby z wielkiej uczty nie powstała wielka tragedia - dodaje Jagoda. - Do bieżącego spożycia polecamy zaś kotlety z grzybów, bo są niebanalne i naprawdę pyszne!

     Składniki:
     1 kg świeżych grzybów 2 czerstwe bułki 1/2 szklanki butki tartej 1 szklanka śmietany 1/2 5 łyżek oleju 2 jajka zielona pietruszka koper sól pieprz

     Sposób przygotowania:
Bułki namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Umyte i obsączone grzyby pokroić bardzo drobno w kostkę. Dodać przyprawy, jajka, bułkę, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać polanę śmietaną i udekorowane zieleniną.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

19 września 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 Halina: 13.02.2015, 12:26
 SMACZNEGO!
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej