Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Grochówka

     Harcerska grochówka

     Niejednemu głodnemu harcerzowi uratowała życie: gęsta zupa z porządnym "wkładem". Dziś grochówka króluje na imprezach masowych, kusząc najwybredniejsze podniebienia. Na festynie w Białymstoku długie kolejki ustawiały się do wojskowych garów, z których szczodrze nalewali zupę do misek harcerze. - Przygotowaliśmy na dziś około 1700 porcji grochówki. Jest ona gęściejsza i bardziej treściwa niż gotowana w domu. Dodajemy do niej dużo boczku i na każdą porcję należy się jeszcze pęto kiełbasy - śmieje się Bogdan Gołkowski z pobliskiej restauracji. - Zupę gotujemy w garach po 50 lub 100 litrów, ale widzę, że to, co przygotowaliśmy, zejdzie nam w ciągu maksymalnie półtorej godziny!

     Dlaczego wszyscy lubią grochówkę? - Bo grochowa jest pyszna - odpowiadają chórem Klaudia, Kuba i Mateusz, dziewięcioletnie zuchy. - Ja nigdy nie lubiłem tej zupy, ale jak kiedyś wyruszyliśmy na cały dzień do lasu i wróciliśmy bardzo zmęczeni, to wszyscy od razu rzucili się do misek - opowiada Mateusz. - Na początku nie chciałem, ale wszyscy tak jedli, że spróbowałem i teraz to ją nawet polubiłem. Nie miałem wyjścia - śmieje się. - A ja nawet umiem zrobić taką grochówkę! - chwali się Klaudia. - Trzeba kupić groch, najlepiej łuskany, ziemniaki i boczek. Taką zupą można się naprawdę najeść.

     A na koniec zadanie, którym poczęstował mnie Kuba: Harcerze ugotowali 10 litrów grochówki. Zupa była bardzo gęsta, więc dodali jeszcze 3,4 litra wody. Każdy z harcerzy zjadł po dwie piąte litra zupy. W garnku zostało jeszcze 3,8 litra grochówki, iiu było harcerzy?

     Składniki:
      1,5 l wywaru z kości i warzyw 25 dkg grochu 30 dkg ziemniaków 20 dkg kiełbasy 10 dkg wędzonego boczku 8 dkg cebuli 2 dkg mąki sól pieprz czosnek liść laurowy ziele angielskie majeranek.

     Sposób przygotowania:
     Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo wytopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

26 września 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 Marta: 10.10.2017, 21:43
 a gdzie rozwiązanie zadania?
 joe: 24.09.2016, 00:12
 bylo 24 harecerzy ale to oni mieli bardzo slaby apetyt
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej