Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Jarzębinówka


Na zdrowie!

Polska słynęła dawniej z nalewek. Robiło się je zalewając owoce czy zioła okowitą, czyli wódką. Każdy dom miał swoje pilnie strzeżone przepisy, a delektowanie się aromatycznym kieliszeczkiem obowiązkowo wieńczyło uroczysty obiad. Dziś trunek ten odszedł trochę w zapomnienie, choć lecznicze nalewki według dawnych receptur, m.in. zakonnych, można kupić gotowe. Można je również zrobić samodzielnie.

- Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Ja-łowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu - wymienia Bogumił Janowski, produkujący domowe trunki od ponad 20 lat. - Kiedyś ktoś mnie poczęstował, postanowiłem kupić gąsior i spróbować samemu. Od tamtej pory robię nalewki regularnie, wykorzystując to, co akurat daje natura. To moje hobby. Lubię odkrywać coraz to nowe smaki nalewek z pigwy, jarzębiny, piołunu, tarniny, mniszka lekarskiego. Kiedy dojrzeje aronia, która pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych, kupuję ją i zalewam spirytusem, pączki brzozy zbieram dla teściowej na reumatyzm, a na koniec lata przygotowuję duże ilości malin na przeziębienie. Wszystko to może wzmocnić i wyleczyć, wystarczy tylko wejść w rytm natury.

- Do robienia nalewek trzeba dużo cierpliwości i zdyscyplinowania. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni, a owoców od 4 do 10 tygodni. Nalewka im dłużej postoi, tym jest cenniejsza. Goście, którzy do mnie przychodzą, wiedzą, że nie wyjdą bez buteleczki lekarstwa mojej roboty. Wielu pomogło na różne schorzenia. Ja zaś nie pamiętam, kiedy się ostatnio przeziębiłem - zapewnia Bogumił Janowski.

Składniki:
owoce jarzębiny cukier sok z cytryny wódka 45 proc.

Sposób przygotowania:
Zebraną po pierwszym przymrozku (lub zmrożoną w zamrażalniku) jarzębinę upiec rozłożoną na folii aluminiowej na blasze w piekarniku tak, by się nie przypaliła. Wsypać do gąsiora warstwami na przemian cukier i jarzębinę (1/2 kg cukru na 1 kg owoców), napełniając gąsior mniej więcej w 3/4. Dodać sok z cytryny (1 cytryna na 1 kg owoców). Rozrobioną wcześniej ze spirytusu wódką zalać gąsior do pełna i pozostawić w ciepłym lub słonecznym miejscu na 18-21 dni. Po tym czasie zlać macerat. Owoce zmiażdżyć wałkiem i wycisnąć. Powstały płyn przefiltrować przez bibułę filtracyjną i połączyć z maceratem. Przelać do butelek i szczelnie zakorkować.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 3 października 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Co oznacza wierzę w Światłość ze Światłości?Co oznacza wierzę w Światłość ze Światłości?

Wiersze na Adwent i Boże NarodzenieWiersze na Adwent i Boże Narodzenie

Betlejem - Asyż. Miasta bliźniaczeBetlejem - Asyż. Miasta bliźniacze

Kard. Stefan Wyszyński na drodze św. MaksymilianaKard. Stefan Wyszyński na drodze św. Maksymiliana

Władysław Reymont, świadek religijności ludowejWładysław Reymont, świadek religijności ludowej

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej