Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Jajko - źródło zdrowia

     Jaja mają ogromne wartości odżywcze. Zawierają białko, tłuszcze nasycone i nienasycone, kwasy omega 3 i 6, cholesterol, błonnik pokarmowy, witaminy A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6 i B12, kwas foliowy i pantotenowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i selen. Można nimi zastępować w jadłospisie inne produkty białkowe - mięso, ryby. Jedynie jajka zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć. Ponieważ są one niezbędne, każde dziecko musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja pokrywają 35 proc. dziennego zapotrzebowania u dorosłego.

     Żółtko zawiera lecytynę. Określana jako "pogromca tłuszczu", potrafi rozbić spożywane tłuszcze, w tym cholesterol, na małe cząstki, co zapobiega przyczepianiu się ich do ścian naczyń krwionośnych, a to chroni przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej. Połowa lecytyny stanowi kwas wielonienasycony linolowy, z którego powstają prostaglandyny regulujące ciśnienie krwi i działające przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Lecytyna chroni wątrobę: rozpuszcza cholesterol w żółci, co zapobiega tworzeniu się kamieni. Hamuje też niepożądane procesy utleniania i poprawia funkcje układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczyć, zapamiętywać i panować nad stresem.

     W żółtku mamy dwa ważne barwniki. Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce, działając jak filtr przeciw promieniowaniu UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów. Żółtko zawiera prawie 2/3 tłuszczu jaja, w którym rozpuszczone są witaminy A, D, E i K.

     Białko ma właściwości uczulające. Dlatego dzieci ze skłonnością do alergii nie powinny jeść jaj przed ukończeniem roku. Gotowanie jajka na twardo zmniejsza jego własności uczulające. Surowe uczula najsilniej, a przez obecność awidyny hamuje przyswajanie witaminy H (biotyny). Białko jest ubogie w minerały i tłuszcz oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, zawiera zaś witaminy z grupy B i dużo wody. Jest więc niskokaloryczne.

     Jajko ma wysoką wartość kaloryczną, około 350 kcal/100 g żółtka. Małe dziecko może się więc najeść już jednym. Można je usmażyć na maśle, bo ścina się już przy 60°C, czyli zanim masło zacznie się palić i wytwarzać toksyczną akroleinę. Najlepiej jednak przyswajalne są jajka na miękko. Zbyt długie gotowanie (powyżej 10 minut) powoduje straty witamin i obniżenie wartości odżywczej białka nawet o 40 proc.

     Smacznego, zwłaszcza dzieciom!


Grażyna Rybak
- specjalista chorób dzieci

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 24 kwietnia 2011


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Wspomnienie o ks. Jerzym PopiełuszceWspomnienie o ks. Jerzym Popiełuszce

Krótki życiorys Księdza Jerzego PopiełuszkoKrótki życiorys Księdza Jerzego Popiełuszko

Wierzę... w Syna Bożego Jednorodzonego, który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekamiWierzę... w Syna Bożego Jednorodzonego, który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami

U mnie na weselu żadnego alkoholu nie będzieU mnie na weselu żadnego alkoholu nie będzie

Refleksje natchnione encykliką Misja Odkupiciela (MO)Refleksje natchnione encykliką Misja Odkupiciela (MO)

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej