Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Banica


Wychowałam się w Sofii - jestem w połowie Bułgarką -i wszystkie wspomnienia z dzieciństwa wiążę właśnie z tym miejscem. Bułgaria to wielkie bogactwo smaków. Najbiedniejsi od zawsze wymyślali różne dania, chcąc chociaż w ten sposób uprzyjemnić sobie życie. Stąd nie są to zbyt skomplikowane i wykwintne potrawy. Bułgarki przygotowują też nieprawdopodobną ilość przetworów - mówi pisarka i dziennikarka Alina Petrowa, przewodnicząca Krajowej Rady Katolików Świeckich. Zapach unoszący się niegdyś nad Bułgarią to zapach smażonej czuszki - czyli papryki. Na jesieni przed domami rozpalało się ogniska, kładło na nich wielkie blachy i podsmażało czuszki. Następnie zdejmowało się skórkę i robiło przetwory. Można je też panierować, tak jak nasze kotlety: w jajku i bulce tartej. - Niezapomniany smak i wspomnienia - dodaje z rozmarzeniem Alina Petrowa.

Bułgaria należy to strefy sejsmicznej, dlatego nie używa się tam kuchenek gazowych. Gotuje się tylko na elektrycznych. Ale wiele rzeczy je się surowych, ze względu na sprzyjający klimat i obfitość warzyw. Najsłynniejszym przykładem jest szopska sałata, na którą składają się cebula, papryka, ogórki i pomidory, obficie posolone i posypane fetą z octem i oliwą. - Wymyślili ją Szopi, bułgarska grupa etniczna, o której krąży wiele anegdot: że są uparci i niezbyt inteligentni, natomiast mają dobrą sałatkę i trzeba im to przyznać - śmieje się Alina Petrowa.

- Naszym narodowym daniem jest banica, którą ja najczęściej robię jako "Leśną Banicę", czyli łatwą banicę. Można robić ją na wiele sposobów, zamiast podanego w przepisie pora, można tam włożyć zmieloną wołowinę z cebulą, starty ser feta, dynię z cukrem albo szpinak, ale zapewniam, że banica z porem to istna poezja! Często przyrządzam ją w domu, na spotkania rodzinne albo przynoszę do pracy na imieniny. Wszyscy są zachwyceni, ale i zdumieni, że nigdy nie słyszeli w Polsce o tak prostej potrawie.

Składniki:
1 szklanka kefiru 1 szklanka oleju mąka łyżeczka sody oczyszczonej sól pieprz bułka tarta 1 por 1 jajko

Sposób przygotowania:
Połączyć kefir, olej i mąkę. Wyrobić ciasto, dodając tyle maki, aby nie lepiło się ono do rąk (około 1,5 kg). Do mąki dosypać łyżeczkę sody oczyszczonej i dobrze osolić. Farsz zrobić z dużego pora lub dwóch małych. Pokroić go w niezbyt cienkie, płaskie talarki i udusić na oleju. Kiedy por zmięknie, rozbić jajko i wymieszać jak jajecznicę. Dodać pieprz. Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Jeden placek włożyć do blaszki, obsypanej bułką tartą. Nałożyć na to warstwę farszu i przykryć drugim plackiem. Włożyć do gorącego piekarnika 220°C na 45 min. Podawać z rosołem, barszczem lub pomidorową. Jeśli zostanie, można odsmażyć lub zjeść na zimno.


 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2025 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej