Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Pascha Wielkanocna


Pascha - lub paska - wielkanocna znana była głównie na kresach wschodnich. Czasami nazywany jest w ten sposób aromatyczny chleb lub zbożowa polewka, ale zazwyczaj ta nazwa oznacza serową babę. Rdzennie wywodzi się z Rosji. Pascha to danie pełne symboli: mleko i jajka na znak odradzania się przyrody, bakalie jako symbol luksusu, a cała postać paschy miała przypominać Grób Chrystusa.

- Kiedyś faktycznie bakalie były w Polsce symbolem luksusu, bo nie każdego roku można je było kupić - mówi Izabela Pakulska, redakcyjna pani doktor, opiekunka rubryki "Porady lekarskie". - Pamiętam, że czasami, długo przed świętami, udało się dostać na przykład migdały i trzymało się je wtedy specjalnie na paschę; podobnie było z suszonymi winogronami czy figami. Nawet skórka pomarańczowa była czasem bardziej drogocenna niż sam owoc. Starta na tarce, daje fantastyczny naturalny aromat, smażona jest królową smaku. Poza tradycyjnym mazurkiem, nigdy nie obeszło się u nas w domu bez paschy wielkanocnej. Mama robiła ją zwykle w Wielki Piątek po nabożeństwie i wszystkimi siłami powstrzymywaliśmy się, żeby jej nie oblizywać i nie skubać aż do Wielkanocy, kiedy siadaliśmy całą dziesięcioosobową rodziną przy stole. Nigdy później nie smakowała mi tak jak wtedy. W rodzinie Izabeli Pakulskiej tradycje pieczenia ciast przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wielkim nietaktem było przyniesienie przez kogoś kupionego ciasta. - Pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa Ciocię Hele, moją najukochańszą, bo robiła wspaniałe rzeczy i nikt nie widział, że jest brzydka, łysa i gruba - wspomina dr Pakulska. Nie mając zbyt wiele pieniędzy, piekła cudowne domowe ciasta i wysyłała rodzinie w prezencie. Nie zawsze dojeżdżały w nienaruszonym stanie, ale i tak wywoływały uśmiech na twarzy każdego obdarowanego.

Składniki:
1 kg białego najlepszego sera 6 żółtek ź kg masła (miękkie) 1,5 szklanki cukru pudru posiekane bakalie, co najmniej szklanka, w tym koniecznie smażona skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, rodzynki, mile widziane migdały, figi i daktyle

Sposób przygotowania:
Do roztartego twarogu dodać masło i przetarte przez sito świeżo ugotowane na twardo żółtka, wszystko razem dobrze zemleć przez maszynkę lub w malakserze aż do uzyskania jednolitej masy. Przygotować bakalie: namoczyć, osaczyć, posiekać. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Całą masę włożyć do tortownicy i odstawić na kilka godzin do lodówki. Można podawać na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie, biszkoptach lub andrutach. Można przybrać orzechami, migdałami, owocami, czekoladą lub bakaliami.


Marta Trosczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 29 marca 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?

Kaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego KrzyżaKaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego Krzyża

Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<

Zdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dzieckaZdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dziecka

Spotkanie nad Morskim OkiemSpotkanie nad Morskim Okiem

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej